EUR: 336,25 Ft
CHF: 313,37 Ft
2020. január 19., vasárnap
Sára, Márió

Egyéb Székesfehérvár

Tábla őrzi a vasúti torony emlékét

Táblát avattak július elején a székesfehérvári vasútállomáson a volt irányítótorony emlékére. A vasútbiztonsági okokból lebontott építészeti ritkaság tiszteletére ezentúl minden évben megemlékezést tartanak.

Székesfehérvár állomás II. számú irányítótornya Magyarország egyetlen áthidalásos szerkezetű vasúti irányítótornya volt. A két vágány fölött átívelő, hídszerű irányítóépület tervezője a hagyomány szerint az Ybl Miklós-díjas Rimanóczy Gyula volt. Az ő ötlete vélhetően olaszországi tanulmányútjáról származhatott, hiszen Milánó és Bologna pályaudvarain ma is láthatók ilyen, a vágányok fölött két lábon álló irányítótornyok. A torony – amint azt a kivitelezők többször nyilatkozták – a villamosított vasútvonal vezetékei és az azoktól való védőtávolság miatt volt „útban”.


Így bontották le a tornyot május 11-én Fotó: Cser-Palkovics András FB-oldala

A magyar vasúti építészet ritkaságának számító építményt a székesfehérvári pályaudvar 2014–2016-os, uniós forrásból megvalósult rekonstrukciója során bontották le 2016. május 11. és 13. között, pár nappal az előtt, hogy a műemléki védelem elrendelésére jogosult Forster központ szakértői bejárást szerveztek az épületnél. Az
irányítótorony megmentésére több civil szervezet is összefogott, de még az önkormányzatnak sem sikerült azt elérnie.

A torony emlékét most már tábla örökíti meg a fehérvári állomás A peronján. A civil kezdeményezést a települési önkormányzat karolta fel, az alkotást Pintér Balázs szobrászművész készítette.
– Akik hosszú éveken át dolgoztak vagy valaha is jártak a toronyban, tudják, hogy onnan egészen egyedülálló volt a panoráma a vasútra és környékére. Mindannyian örülhetünk a székesfehérvári csomópont felújításának, melynek szükségszerűsége nem képezhette vita tárgyát, hiszen az állomás naponta emberek ezreit szolgálja ki. Emellett azonban jogosan merült fel, hogy őrizzük meg a torony emlékét a ma élőknek és a következő nemzedékeknek egyaránt – fogalmazott Cser-Palkovics András polgármester avatóbeszédében
Sárvári Zoltán, a toronymentő civilek egyik képviselője bejelentette: május 11-ére, a torony elbontásának napjára ezután minden évben megemlékezést szerveznek.


Minden évben megemlékezést tartanak majd a torony lebontásának évfordulóján Fotó: szekesfehervar.hu

Az avatás után pár civil aktivista a legnagyobb közösségi portálon adott hangot nemtetszésének, a polgármester azonban, aki rendkívüli jelentőséget tulajdonít a közösségi médiának, részletesen válaszolt nekik. E szerint a városnak (önkormányzatnak) semmi köze nem volt a bontáshoz, a városvezetés is ugyanakkor tudta meg, mint amikor a közvélemény értesült róla. – Felléptünk a bontás ellen, de azt a választ kaptuk, hogy a vasútállomás elengedhetetlenül fontos felújítását kockáztatja az, aki nem fogadja el a torony bontását – fogalmazott.

Az irányítótorony megmentésére több civil szervezet is összefogott, de még az önkormányzatnak sem sikerült azt elérnie Fotó: K. Mátyás Bertalan

–  A vasúttervezők azt állították, hogy a mostani szabványok csak akkor voltak kialakíthatók, ha a tornyot lebontják. Sokáig mindenki arról beszélt, hogy a torony Rimanóczy Gyula alkotása. Utóbb kiderült, hogy ez nem így van. Sajnos nem állt műemléki védelem alatt sem – emlékeztetett, s hozzátette: – Magam is sajnálom a tornyot, szerintem egy szép kilátó, kávézó részére egyaránt csodálatos hely lehetett volna.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.