2018. január 18., csütörtök
Piroska

Egyéb Székesfehérvár

Tábla őrzi a vasúti torony emlékét

Táblát avattak július elején a székesfehérvári vasútállomáson a volt irányítótorony emlékére. A vasútbiztonsági okokból lebontott építészeti ritkaság tiszteletére ezentúl minden évben megemlékezést tartanak.

Székesfehérvár állomás II. számú irányítótornya Magyarország egyetlen áthidalásos szerkezetű vasúti irányítótornya volt. A két vágány fölött átívelő, hídszerű irányítóépület tervezője a hagyomány szerint az Ybl Miklós-díjas Rimanóczy Gyula volt. Az ő ötlete vélhetően olaszországi tanulmányútjáról származhatott, hiszen Milánó és Bologna pályaudvarain ma is láthatók ilyen, a vágányok fölött két lábon álló irányítótornyok. A torony – amint azt a kivitelezők többször nyilatkozták – a villamosított vasútvonal vezetékei és az azoktól való védőtávolság miatt volt „útban”.


Így bontották le a tornyot május 11-én Fotó: Cser-Palkovics András FB-oldala

A magyar vasúti építészet ritkaságának számító építményt a székesfehérvári pályaudvar 2014–2016-os, uniós forrásból megvalósult rekonstrukciója során bontották le 2016. május 11. és 13. között, pár nappal az előtt, hogy a műemléki védelem elrendelésére jogosult Forster központ szakértői bejárást szerveztek az épületnél. Az
irányítótorony megmentésére több civil szervezet is összefogott, de még az önkormányzatnak sem sikerült azt elérnie.

A torony emlékét most már tábla örökíti meg a fehérvári állomás A peronján. A civil kezdeményezést a települési önkormányzat karolta fel, az alkotást Pintér Balázs szobrászművész készítette.
– Akik hosszú éveken át dolgoztak vagy valaha is jártak a toronyban, tudják, hogy onnan egészen egyedülálló volt a panoráma a vasútra és környékére. Mindannyian örülhetünk a székesfehérvári csomópont felújításának, melynek szükségszerűsége nem képezhette vita tárgyát, hiszen az állomás naponta emberek ezreit szolgálja ki. Emellett azonban jogosan merült fel, hogy őrizzük meg a torony emlékét a ma élőknek és a következő nemzedékeknek egyaránt – fogalmazott Cser-Palkovics András polgármester avatóbeszédében
Sárvári Zoltán, a toronymentő civilek egyik képviselője bejelentette: május 11-ére, a torony elbontásának napjára ezután minden évben megemlékezést szerveznek.


Minden évben megemlékezést tartanak majd a torony lebontásának évfordulóján Fotó: szekesfehervar.hu

Az avatás után pár civil aktivista a legnagyobb közösségi portálon adott hangot nemtetszésének, a polgármester azonban, aki rendkívüli jelentőséget tulajdonít a közösségi médiának, részletesen válaszolt nekik. E szerint a városnak (önkormányzatnak) semmi köze nem volt a bontáshoz, a városvezetés is ugyanakkor tudta meg, mint amikor a közvélemény értesült róla. – Felléptünk a bontás ellen, de azt a választ kaptuk, hogy a vasútállomás elengedhetetlenül fontos felújítását kockáztatja az, aki nem fogadja el a torony bontását – fogalmazott.

Az irányítótorony megmentésére több civil szervezet is összefogott, de még az önkormányzatnak sem sikerült azt elérnie Fotó: K. Mátyás Bertalan

–  A vasúttervezők azt állították, hogy a mostani szabványok csak akkor voltak kialakíthatók, ha a tornyot lebontják. Sokáig mindenki arról beszélt, hogy a torony Rimanóczy Gyula alkotása. Utóbb kiderült, hogy ez nem így van. Sajnos nem állt műemléki védelem alatt sem – emlékeztetett, s hozzátette: – Magam is sajnálom a tornyot, szerintem egy szép kilátó, kávézó részére egyaránt csodálatos hely lehetett volna.

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.