EUR: 308,14 Ft
CHF: 267,56 Ft
2017. október 18., szerda
Lukács

Külföld

Terrorizmus: Változott a célpontok kiválasztása és az elkövetési mód is

A Migrációkutató Intézet szerint az elmúlt hónapokban elkövetett európai dzsihadista ösztönzésű merényletek nem csupán azt jelzik, hogy Európában egyre gyakrabban fordulnak elő hasonló indíttatású terrorista akciók, hanem változás észlelhető a célpontok kiválasztásában és az elkövetési módban is.

Az intézet csütörtökön megjelent, az MTI-hez is eljuttatott elemzésében azt írta: a merényletek egy része (London, Stockholm, Berlin vagy korábban Nizza) nem igényelt különleges technikai, logisztikai képességet, sem túl részletes végrehajtási tervet vagy bűntársakat, ami jelentősen nehezíti a megakadályozásukhoz szükséges információgyűjtést és a rendvédelmi szervek munkáját. Más merényletek (korábban Brüsszel, Párizs, legutóbb Manchester) viszont azt mutatják, hogy még mindig vannak olyan terroristák Európában, akik összehangoltabb és bonyolultabb támadásokat is képesek elkövetni.

Azt írták: az erőszakos radikalizálódás megelőzésében várhatóan továbbra is kiemelt szerepet játszik a másod- és harmadgenerációs (nyugat-európai) muszlim bevándorló hátterű fiatalok helyzete, mivel mind az al-Kaida, mind a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet évek óta toboroz ebből a körből, és az európai dzsihadista merényletek több elkövetője is közülük került ki.

Az elemzésben felhívták a figyelmet arra, hogy a civil életeket követelő merényletek ideológiai hátterének megértése nélkül aligha előzhető meg a radikalizálódás és a terrorizmus.

A Migrációkutató álláspontja szerint mivel a szalafita-dzsihadista ideológia széles körben képes toborozni, és felgyorsult a radikalizálódás folyamata, fontos lenne a több társadalmi szereplőt is mozgósító megelőző tevékenységre összpontosítani a rendvédelmi szervek munkája mellett.

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Grilljárgány haladóknak

  A nap képe: Grilljárgány haladóknak

  Különleges ajándékkal lepte meg a Land Rover a legendás brit sztárszakácsot, Jamie Olivert. A hatalmas múlttal rendelkező autógyár egy olyan továbbfejlesztett terepjárót készített a séfnek, amivel ezen túl bármikor és bárhol tud sütni.

 • Facebookon árulta a drogot, lebukott

  Facebookon árulta a drogot, lebukott

  Van az a mondás, hogy nagy az Isten állatkertje. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint annak a 26 éves amerikai fiúnak a húzása, aki közösségi oldalán próbált értékesíteni 500 gramm marihuánát.

 • Franciaországban törvény készül az utcai szexuális zaklatás büntetésére

  Franciaországban törvény készül az utcai szexuális zaklatás büntetésére

  Nők százezrei emeltek szót Franciaországban a közösségi oldalakon a szexualitás zaklatás és erőszak témájában Harvey Weinstein amerikai filmproducer botránya óta, a kormány pedig törvénytervezetet készít elő az utcai molesztálás büntetésére, a szexualitás zaklatás elévülési idejének meghosszabbítására és a gyerekek jobb védelmére.