EUR: 309,25 Ft
CHF: 267,83 Ft
2017. október 11., szerda
Brigitta

Egyéb Győr

Tigrispitonnal bővült az állatkert

Eddig is volt tigrispiton a Xantus János Állatkertben, ám nemrég egy óriási társbérlőt kapott a két albínó kígyó.

Az új lakó színe ugyan átlagos, de méreteiben kitűnik társai közül: átmérője ugyanis meghaladja a fél métert, hossza pedig több mint 5,4 méter. Hatalmas fejét magasra tartva figyeli meg környezetét, ekkor látszanak csak igazán impozáns méretei.

A hatalmas tigrispiton már látható a Xantus János Állatkertben
Fotó: Xantus Állatkert

A tigrispitonok a legnagyobb méretű óriáskígyók közé tartoznak. Hosszuk a 10 métert is elérheti. Többek között Kína déli részén, illetve Thaiföld, Kambodzsa, Malajzia területein őshonosak. Színük krémfehér, barna mintázattal, de előfordulnak albínó egyedek is. Napjaik nagy részét a fákon töltik, innen is vadásznak, elsősorban kisebb emlősökre. A nagyobb példányok azonban gyakran elejtik a szarvasokat és a majmokat is. Az óriáskígyókra jellemző módon nem méreggel, hanem erős szorításukkal ölik meg áldozataikat. Egy kiadósabb zsákmány elfogyasztása után hosszú ideig nem táplálkoznak, a leghosszabb eddig ismert időtartam két év volt. Nagy tömegük ellenére elég fürge állatok, és emellett iszonyú erővel rendelkeznek. Kitűnő úszók, akár 30 percig is képesek a víz alatt tartózkodni. A tigrispiton veszélyeztetett faj, mivel dekoratív bőre miatt szívesen vadásszák. A törvény alapján veszélyes állatnak minősül, ezért tartásához engedély szükséges.

Aki szeretné élőben is látni a gigantikus kígyót, az mindenképpen látogasson el a győri állatkertbe, hiszen számos más állat mellett most már az új lakó is megtekinthető.

Kapcsolódó Cikkek