2018. január 19., péntek
Sára, Márió

Egyéb Győr

Tigrispitonnal bővült az állatkert

Eddig is volt tigrispiton a Xantus János Állatkertben, ám nemrég egy óriási társbérlőt kapott a két albínó kígyó.

Az új lakó színe ugyan átlagos, de méreteiben kitűnik társai közül: átmérője ugyanis meghaladja a fél métert, hossza pedig több mint 5,4 méter. Hatalmas fejét magasra tartva figyeli meg környezetét, ekkor látszanak csak igazán impozáns méretei.


A hatalmas tigrispiton már látható a Xantus János Állatkertben
Fotó: Xantus Állatkert

A tigrispitonok a legnagyobb méretű óriáskígyók közé tartoznak. Hosszuk a 10 métert is elérheti. Többek között Kína déli részén, illetve Thaiföld, Kambodzsa, Malajzia területein őshonosak. Színük krémfehér, barna mintázattal, de előfordulnak albínó egyedek is. Napjaik nagy részét a fákon töltik, innen is vadásznak, elsősorban kisebb emlősökre. A nagyobb példányok azonban gyakran elejtik a szarvasokat és a majmokat is. Az óriáskígyókra jellemző módon nem méreggel, hanem erős szorításukkal ölik meg áldozataikat. Egy kiadósabb zsákmány elfogyasztása után hosszú ideig nem táplálkoznak, a leghosszabb eddig ismert időtartam két év volt. Nagy tömegük ellenére elég fürge állatok, és emellett iszonyú erővel rendelkeznek. Kitűnő úszók, akár 30 percig is képesek a víz alatt tartózkodni. A tigrispiton veszélyeztetett faj, mivel dekoratív bőre miatt szívesen vadásszák. A törvény alapján veszélyes állatnak minősül, ezért tartásához engedély szükséges.

Aki szeretné élőben is látni a gigantikus kígyót, az mindenképpen látogasson el a győri állatkertbe, hiszen számos más állat mellett most már az új lakó is megtekinthető.

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.