EUR: 324,96 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 24., vasárnap
Iván

Egyéb Győr

Tigrispitonnal bővült az állatkert

Eddig is volt tigrispiton a Xantus János Állatkertben, ám nemrég egy óriási társbérlőt kapott a két albínó kígyó.

Az új lakó színe ugyan átlagos, de méreteiben kitűnik társai közül: átmérője ugyanis meghaladja a fél métert, hossza pedig több mint 5,4 méter. Hatalmas fejét magasra tartva figyeli meg környezetét, ekkor látszanak csak igazán impozáns méretei.


A hatalmas tigrispiton már látható a Xantus János Állatkertben
Fotó: Xantus Állatkert

A tigrispitonok a legnagyobb méretű óriáskígyók közé tartoznak. Hosszuk a 10 métert is elérheti. Többek között Kína déli részén, illetve Thaiföld, Kambodzsa, Malajzia területein őshonosak. Színük krémfehér, barna mintázattal, de előfordulnak albínó egyedek is. Napjaik nagy részét a fákon töltik, innen is vadásznak, elsősorban kisebb emlősökre. A nagyobb példányok azonban gyakran elejtik a szarvasokat és a majmokat is. Az óriáskígyókra jellemző módon nem méreggel, hanem erős szorításukkal ölik meg áldozataikat. Egy kiadósabb zsákmány elfogyasztása után hosszú ideig nem táplálkoznak, a leghosszabb eddig ismert időtartam két év volt. Nagy tömegük ellenére elég fürge állatok, és emellett iszonyú erővel rendelkeznek. Kitűnő úszók, akár 30 percig is képesek a víz alatt tartózkodni. A tigrispiton veszélyeztetett faj, mivel dekoratív bőre miatt szívesen vadásszák. A törvény alapján veszélyes állatnak minősül, ezért tartásához engedély szükséges.

Aki szeretné élőben is látni a gigantikus kígyót, az mindenképpen látogasson el a győri állatkertbe, hiszen számos más állat mellett most már az új lakó is megtekinthető.

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.