EUR: 352,44 Ft
CHF: 330,83 Ft
2020. július 02., csütörtök
Ottó

Külföld

Tízmillió euróért kelt el az V. Károly francia király sírját díszítő oroszlánszobor

Tízmillió euróért (3,08 milliárd forint) kelt el a Christie’s csütörtöki árverésén az egykoron V. Károly francia király sírját díszítő, két oroszlánt ábrázoló márványszobor.

Andre Beauneveu francia képzőművész alkotását az 1789-es francia forradalom óta eltűntnek hitték, ám egy brit magángyűjteményben volt.


A szobrok V. Károly (1337-1380) megbízásából készültek 1364-66-ban, a Valois-ház harmadik királya nem sokkal trónra lépése után bízta meg a képzőművészt négy családi síremlék elkészítésével. A francia királynak a párizsi Saint-Denis apátságban lévő sírhelyét díszítette.

A francia forradalmi kormány 1793-ben lebontatta a családi sírokat, és az oroszlánokat Thomas Neave brit arisztokrata vásárolta meg 1802-ben.

“Figyelemre méltó felfedezés” a szobrok felbukkanása a műtárgypiacon. “Felfedezésük egy angol magángyűjteményben csodálatos hír a műgyűjtők és a tudósok számára, aki korábban úgy vélték, hogy elveszett a francia forradalom idején” – mondta korábban Donald Johnston, a Christie’s szobrászati részlegének nemzetközi igazgatója.

A egymásnak háttal ülő, szinte tükörképet alkotó oroszlánpárt eddig csupán egy 18. században készült metszet alapján ismerték a szakemberek.

A vevő kilétét nem hozta nyilvánosságra az aukciósház.

Kapcsolódó Cikkek