EUR: 304,76 Ft
CHF: 273,00 Ft
2017. július 26., szerda
Anna, Anikó

Külföld

Tízmillió euróért kelt el az V. Károly francia király sírját díszítő oroszlánszobor

Tízmillió euróért (3,08 milliárd forint) kelt el a Christie’s csütörtöki árverésén az egykoron V. Károly francia király sírját díszítő, két oroszlánt ábrázoló márványszobor.

Andre Beauneveu francia képzőművész alkotását az 1789-es francia forradalom óta eltűntnek hitték, ám egy brit magángyűjteményben volt.

A szobrok V. Károly (1337-1380) megbízásából készültek 1364-66-ban, a Valois-ház harmadik királya nem sokkal trónra lépése után bízta meg a képzőművészt négy családi síremlék elkészítésével. A francia királynak a párizsi Saint-Denis apátságban lévő sírhelyét díszítette.

A francia forradalmi kormány 1793-ben lebontatta a családi sírokat, és az oroszlánokat Thomas Neave brit arisztokrata vásárolta meg 1802-ben.

“Figyelemre méltó felfedezés” a szobrok felbukkanása a műtárgypiacon. “Felfedezésük egy angol magángyűjteményben csodálatos hír a műgyűjtők és a tudósok számára, aki korábban úgy vélték, hogy elveszett a francia forradalom idején” – mondta korábban Donald Johnston, a Christie’s szobrászati részlegének nemzetközi igazgatója.

A egymásnak háttal ülő, szinte tükörképet alkotó oroszlánpárt eddig csupán egy 18. században készült metszet alapján ismerték a szakemberek.

A vevő kilétét nem hozta nyilvánosságra az aukciósház.

Kapcsolódó Cikkek

 • Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  A cseh kormány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a kvótarendszer működésképtelen – ezekkel a szavakkal reagált Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán arra, hogy az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt júniusban Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

 • 2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  Diana, az amazonok hercegnője karácsonyi ajándékot hoz a közönségnek 2019-ben: a Warner Bros. filmstúdió bejelentette, hogy a Wonder Woman folytatása két és fél év múlva debütál a mozikban – számolt be róla a Deadline.

 • Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó nem fogadja el “az uniós hivatalnokok semmiféle zsarolását”, különösen ha nem tényeken alapszik – jelentette ki az Európai Bizottság bejelentéseire reagálva szerdán Rafal Bochenek, a lengyel kormány szóvivője.