EUR: 336,31 Ft
CHF: 314,10 Ft
2020. január 26., vasárnap
Paula, Vanda

Belföld

Durva! Tízmilliókat költ bérkommentelőkre a Jobbik

Több tízmillió forintért alkalmazott a Jobbik médiafigyelőket, azaz bérkommentelőket annak érdekében, hogy a közösségi oldalakon lejárassák és ellehetetlenítsék azokat, akik bírálják a pártot és annak politikáját – írja a Magyar Idők.

Fotó: Csudai Sándor

A laphoz eljuttatott szerződések szerint a párt megmondóemberei 2012-től kapták megbízásukat, egészen 2015 végéig. A lista nem teljes, a megyei és a választókerületi bértollnokok nem szerepelnek rajta. A megbízottak között több jelenlegi Jobbik-tag, illetve önkormányzati képviselő neve is feltűnik, így Hocza Tamásé, aki a párt Borsod-Abaúj-Zemplém megyei alelnöke, választókerületi elnöke, és havonta 66 ezer forintot kapott azért, hogy ellássa a rábízott feladatot. Több mint három és fél éves médiafigyelésért közel 2,5 millió forintot kapott.


Nála jobban járt Sátoraljaújhely jobbikos képviselője, aki már havonta 74 ezerért, összesen 3,1 millió forintért írt kommenteket a pártot kritizálóknak. A legmagasabb fizetést, havi 95 ezer forintot Bogdán Szabolcs jobbikos kapta, aki a többiekhez hasonlóan mintegy három és fél évig „figyelte a médiát”, összesen közel négymillió forintért.

A Jobbikból kiábrándult szimpatizánsok, illetve korábbi alapszervezeti tagok között nem ismeretlen a párt bérkommentelői csapata, amely ma is tevékenykedik. Az egyik megszűnt alapszervezet elnöke a Magyar Időknek elmondta: ezek az emberek nemcsak azt figyelik, hogy kik és miként vélekednek a pártról, de saját tagjaik bejegyzéseit is ellenőrizik. Véleményüket nemcsak saját nevükön, hanem sokszor álneveken regisztrálva osztják meg, ezzel is nyomást gyakorolva.


– Stílusuk személyeskedő, kioktató, sokszor nyomdafestéket nem tűrő elemekkel is teletűzdelik véleményüket, hogy azt, aki nem Vona Gábort és a Jobbikot követi, megalázzák – fogalmazott az egykori jobbikos.

A listán szereplő 12 személy összesen közel 34 millió forintot kapott a Jobbiktól a fenti feladatok ellátására. A Magyar Idők megkereste Szabó Gábor pártigazgatót, hogy megtudják, összesen hány embert alkalmaznak médiafigyelésre, és mekkora összeget fizetnek ki az érintettek munkájáért, de a lap nem kapott választ. A Lokál is elküldte ezzel kapcsolatos megkeresését, a Jobbik sajtóosztályának, melyre a következő választ kaptuk:

Sem a Jobbik, sem a Jobbik pártalapítványa, sem a Jobbik parlamenti
frakciója sosem alkalmazott személyeket közösségi médiában
kommentelésre, így sosem voltak fizetett bérkommentelőink.

A cikkben említett személyek 2012 tavaszától 2015 végéig a Jobbik pártalapítványa által létrehozott Egyensúly Média Intézet keretein belül végeztek napi médiafigyelést, melynek keretében az írott és online napi és heti sajtó, az összes országos televízió összes napi híradóblokkjának és egyes politikai műsorainak, az összes országos rádió összes hírblokkjának és a nagyobb hírportálok híreinek napi gyűjtése, szemlézése és szakmai szempontból való csoportosítása volt a feladatuk, amely adatsorokat végül az Intézet elemző munkatársai dolgoztak fel.

Ilyen jellegű tevékenység végzése nem ismeretlen a hazai és a nemzetközi politikai életben.  Soha egyiküknek sem volt feladata a közösségi médiában bármilyen jellegű feladat elvégzése, figyelése vagy akár bérkommentelés.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek