EUR: 323,73 Ft
CHF: 280,49 Ft
2018. június 21., csütörtök
Alajos, Leila

Egyéb Békéscsaba

Több ezer áldozat emlékét őrzi a fal

Egy éve emelték a 90 méter hosszú emlékfalat a Széchenyi ligetben, a katolikus és a zsidó temető között. A klinker téglákból álló falban gránittömbökbe vésték az áldozatok nevét. A falon 2950 név szerepel, azoké, akiket Békéscsabáról és további csaknem húsz Békés megyei településről deportáltak a második világháború idején, 1944-ben Auschwitz-Birkenauba. Az áldozatok nevének összegyűjtésében Balogh István kutatási eredményeit használták fel. A hivatalos adatok szerint Békés megyéből körülbelül ötezer zsidót hurcoltak el, mintegy háromezret meg is öltek Auschwitz-Birkenauban.

Békéscsaba, 2017. június 25.
A holokauszt Békés megyei áldozatai deportálásának 73. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés résztvevői a békéscsabai holokauszt-emlékműnél 2017. június 25-én.
MTI Fotó: Rosta Tibor

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.