EUR: 325,42 Ft
CHF: 293,38 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Külföld

Több mint 10 millió forintos rekordáron kelt egy palack 1951-es bor

Rekordáron, 51 ezer 750 ausztrál dollárért, átszámítva 10,7 millió forintért kelt el egy palack a leghíresebb ausztrál borászat legnépszerűbb borának legelső, kereskedelmi forgalomba nem került 1951-es évjáratából egy melbourne-i árverésen – jelentette be pénteken az MW Wines aukciósház.

A syrah (shiraz) alapú Grange vörösbor a Penfolds borászat csúcsterméke, kifejlesztésében Max Schubert, a rangos pincészet egykori híres, a mesterséget a bordeaux-i borvidéken kitanult főborásza vett részt. Az elsőként palackozott, 1951-es évjárat nem került kereskedelmi forgalomba, a bort a tulajdonosok családtagjai és barátok között osztották szét. Úgy vélik, hogy az akkor megtöltött 1800 palackból mára 20 maradt fenn.


Az aukciósház szerint alighanem ez volt az Ausztráliában valaha eladott legdrágább bor, és a tranzakcióval “történelmet csináltak” az ausztrál borászatban. A vevő kilétét nem hozták nyilvánosságra. Ugyanebből az évjáratból egy másik palack 2004-ben pár ezer dollárral kevesebbért talált gazdára.

A bort 1993-ban megkóstolta Max Schubert, 2012-ben pedig a pincészet mostani főborásza is, és mindketten megállapították, hogy kiváló minőségű – közölte Nick Stamford, az aukciósház ügyvezetője, aki úgy vélte, hogy az italt aligha isszák meg, inkább elteszik afféle ereklyeként, befektetésként. Az 1951-es évjárat arról ismert, hogy nem egyenletes minőségű, vannak köztük “fantasztikus” és kevésbé jó palackok is – mondta el az ügyvezető.


A Penfolds a leghíresebb ausztrál borászat, némely évjárataiért több ezer dollárt is megadnak, noha egyes szakértők kétlik, hogy Ausztrália legjobb bora lenne. Ian McKenzie, a The Wine Society igazgatója szerint sokan nem kedvelik ezt a bort, ő maga sem, voltak és vannak ennél jobb ausztrál borok is, de a Grange kultikus státuszra tett szert, ezért egyes fogyasztók és gyűjtők minden pénzt megadnak érte.

A Penfolds 1844 óta termel bort, a Grange számos kitüntetésben részesült, 1990-es évjáratát 1995-ben az év borának választotta meg a Wine Spectator szakfolyóirat, amely első ízben tüntetett ki ezzel a címmel egy nem francia vagy kaliforniai bort. A 2008-as évjáratot a tökéletességet jelző maximális 100 ponttal jutalmazta egy befolyásos borkritikus, Robert Parker.

Kapcsolódó Cikkek

 • Pénzt lopott a szökőkútból

  Pénzt lopott a szökőkútból

  Egy holland turistát, aki érméket halászott ki a Piazza Navona egyik szökőkútjából, 550 euróra (180 ezer forint) büntettek meg a római hatóságok.

 • Migránsok tombolnak Európában

  Migránsok tombolnak Európában

  Továbbra sem lehet sikeres integrációról beszélni a Nyugat-Európában élő migránsokkal kapcsolatban. Rongálás, épületfoglalás és gyilkosság is szerepel a bevándorlók bűnlajstromán, de a német külügyminiszter továbbra is szétosztaná őket Európában.

 • Ursula von der Leyen meghosszabbítaná a brexit határidejét

  Ursula von der Leyen meghosszabbítaná a brexit határidejét

  Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöki posztjának várományosa, jelenlegi német védelmi miniszter szerint szükség esetén több időt kell biztosítani a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről folytatott tárgyalások folytatásához, akár a Brexit határidejének meghosszabbításával – közölték uniós források hétfőn Brüsszelben.