2019. július 20., szombat
Illés

Külföld

Több mint 100 ezer migráns kelt át idén a Földközi-tengeren

Összesen 101 210 migráns és menedékkérő érkezett január eleje óta Európába a Földközi-tengeren keresztül, és 2247-en vesztek oda vagy tűntek el az út során – tudatta kedden a genfi székhelyű Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

A migránsok közül több mint 85 ezren Olaszországot vették célba, csaknem 9300-an Görögországot, mintegy 6500-an pedig Spanyolországot választották.


Az IOM a múlt pénteken a spanyol adatok beérkezése előtt még 95 768-ra becsülte számukat.

A 2016-os év ugyanezen időszakában, azaz január 1-je és július 3-a között kétszer ennyi, 231 503 ember érkezett Európába a Földközi-tengeren át. Eltér a migránsok legfőbb úti célja is: míg korábban Görögország volt az elsődleges célállomásuk, idén 85 százalékuk inkább Olaszország felé indult el.

Az IOM vezetője, William Lacy Swing felszólította az Európai Unió tagállamait, hogy segítsék a kontinens déli részén található országokat a migránsok fogadásában és ellátásában.

Ez a kérdés “nem tekinthető kizárólagosan Olaszország problémájának, hiszen egész Európa érintett benne” – szögezte le a nemzetközi szervezet igazgatója.

Olaszországból eddig valamivel több mint 7300 migránst telepítettek át az Európai Unió más tagállamaiba.

Kapcsolódó Cikkek

 • Riasztó sebességű a dachsteini gleccserolvadás

  Riasztó sebességű a dachsteini gleccserolvadás

  Riasztó sebességű és mértékű a dachsteini gleccserolvadás. Azonnali klímavédelmi intézkedésekre van szükség – állapította meg egy helyszíni szemle után Runi Anschober környezetvédelemért felelős felső-ausztriai politikus.

 • Ezért gyújtogatott a filmstúdióban

  Ezért gyújtogatott a filmstúdióban

  “Ellopták”, más szerző nevével használták fel a tettes novelláját, és ezért gyújthatta fel azt a kiotói filmstúdiót, amelynek lángoló épületében 33 ember lelte halálát, tíz pedig súlyosan megsérült – írta pénteken a japán sajtó.

 • Saját húgát verte baseballütővel agyba-főbe a migráns

  Saját húgát verte baseballütővel agyba-főbe a migráns

  Elképesztő indulattal ütötte nővére fejét egy baseballütővel egy 18 éves afgán fiú, aki azért rontott a 20 éves lányra Stuttgart egyik vasútállomásán, mert a lány nem azt a férfit szerette, akit az iszlám törvénykezés szerint élő családja szánt neki.