2017. november 19., vasárnap
Erzsébet

Belföld

Több mint egymilliárdból újult meg Balatonfüred

A balatonfüredi közlekedési csomópont és környezete 1,1 milliárd forintból újult meg. A fejlesztésnek köszönhetően kibővült, energiatakarékosabbá vált és korszerűsödött a vasútállomás és a buszpályaudvar.

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök vezérigazgatója a hétfői balatonfüredi átadó ünnepségen elmondta, hogy a MÁV saját forrásból 700 millió forintot költött a felújításra, az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjából 350 millió forintot, a költségvetésből pedig 58 millió forintot fordítottak a fejlesztésre.


Hozzátette: megújult az épület homlokzata, korszerűbbé váltak az irodák, felújították az álmennyezetet, a burkolatokat, a világítást, az aluljárót és a peronokat, kiépült a videokamerás térfigyelő.

A vezérigazgató felidézte: 1909-ben adták át a Börgönd-Tapolca vasútvonalat, 1930-ban kibővítették az épületet, 1973-ban egy nagyobb állomást is építettek.


A balatoni közlekedés történetében mérföldkőnek számító beruházással a hamarosan kezdődő 17. FINA Világbajnokság sikeréhez is igyekeznek hozzájárulni – fogalmazott Dávid Ilona.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere (FIDESZ-KDNP) szólt arról, hogy további közlekedésfejlesztés várható a Balaton északi partján, ahol kormányhatározat értelmében 27 milliárd forintból villamosítást végeznek.

Hozzátette: közúti beruházásként a 71-es elkerülő utat kicsatlakoztatják az M7-es autópályára.

A kormányhatározat tartalmaz egy 2 milliárd forintos keretösszeget is, amelyet a siófoki, keszthelyi és balatonfüredi közösségi közlekedésre fordítanak. A balatoni hajózásra fordítható összeg pedig meghaladja a 10 milliárd forintot – tette hozzá.

Papp László, az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a buszpályaudvaron nyolc indulási, két érkezési megállót a távolsági, két állást a helyi autóbuszok számára alakítottak ki, és tíz parkolóhely is létesült.

Papp László kitért arra, hogy a Volán számára kiemelten fontos az önkormányzatokkal való együttműködés, a jelenlegihez hasonló, 21. századi szolgáltatásokat nyújtó fejlesztések megvalósítása érdekében.

Kazai Katalin, a MÁV-START Zrt. értékesítési igazgatója arról beszélt, hogy a nyári menetrend időszakában mintegy 140 diák segíti a kerékpárszállítást a vasútvonalakon, két óránként közlekedik Budapest és Balatonfüred között a Kék hullám vonat, a Tekergő gyorsvonat 50 kerékpár egyidejű szállítására alkalmas, a Katicajáraton kerékpárt és babakocsit is szállíthatnak az utasok.

Az értékesítési igazgató elmondta azt is, hogy Debrecenből, Nyíregyházáról, Szombathelyről és Záhonyból is indulnak közvetlen járatok Balatonfüredre, hozzátéve, hogy a balatoni bérlettel 30, 60, 90 napon át korlátlanul lehet utazni, az idei újdonságnak számító e-Balaton jegy 15 százalékkal olcsóbb, mint a hagyományos menetjegy.

A világbajnokságra érkezők féláron utazhatnak Balatonfüredre és Budapestre – fűzte hozzá.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kaptárköveket óvják a Bükkben

  A kaptárköveket óvják a Bükkben

  A kaptárkövek megóvására koncentrál a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNP), amely erre 180 millió forintot nyert uniós pályázaton – közölte a park az MTI-vel.

 • Eső, hó és napsütés is várható a jövő héten

  Eső, hó és napsütés is várható a jövő héten

  Változékony idő várható a jövő héten: többször is kisüthet a nap, de többfelé várható eső, havas eső, akár hózápor is, emellett a szél is erős lehet. A leghidegebb órákban többfelé lesznek mínuszok, s helyenként napközben is 5 fok alatti maximumok várhatók, de többfelé 10 foknál is melegebb lesz – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka betegség hátterében

  Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka betegség hátterében

  Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka neurológiai betegség kialakulásának hátterében, ami több mint két évnyi kutatómunka eredménye – mondta Molnár Mária Judit, a Semmelweis Egyetem Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetének igazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap.