2019. július 24., szerda
Kinga, Kincső

Belföld

Több mint egymilliárdból újult meg Balatonfüred

A balatonfüredi közlekedési csomópont és környezete 1,1 milliárd forintból újult meg. A fejlesztésnek köszönhetően kibővült, energiatakarékosabbá vált és korszerűsödött a vasútállomás és a buszpályaudvar.

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök vezérigazgatója a hétfői balatonfüredi átadó ünnepségen elmondta, hogy a MÁV saját forrásból 700 millió forintot költött a felújításra, az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjából 350 millió forintot, a költségvetésből pedig 58 millió forintot fordítottak a fejlesztésre.


Hozzátette: megújult az épület homlokzata, korszerűbbé váltak az irodák, felújították az álmennyezetet, a burkolatokat, a világítást, az aluljárót és a peronokat, kiépült a videokamerás térfigyelő.

A vezérigazgató felidézte: 1909-ben adták át a Börgönd-Tapolca vasútvonalat, 1930-ban kibővítették az épületet, 1973-ban egy nagyobb állomást is építettek.


A balatoni közlekedés történetében mérföldkőnek számító beruházással a hamarosan kezdődő 17. FINA Világbajnokság sikeréhez is igyekeznek hozzájárulni – fogalmazott Dávid Ilona.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere (FIDESZ-KDNP) szólt arról, hogy további közlekedésfejlesztés várható a Balaton északi partján, ahol kormányhatározat értelmében 27 milliárd forintból villamosítást végeznek.

Hozzátette: közúti beruházásként a 71-es elkerülő utat kicsatlakoztatják az M7-es autópályára.

A kormányhatározat tartalmaz egy 2 milliárd forintos keretösszeget is, amelyet a siófoki, keszthelyi és balatonfüredi közösségi közlekedésre fordítanak. A balatoni hajózásra fordítható összeg pedig meghaladja a 10 milliárd forintot – tette hozzá.

Papp László, az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a buszpályaudvaron nyolc indulási, két érkezési megállót a távolsági, két állást a helyi autóbuszok számára alakítottak ki, és tíz parkolóhely is létesült.

Papp László kitért arra, hogy a Volán számára kiemelten fontos az önkormányzatokkal való együttműködés, a jelenlegihez hasonló, 21. századi szolgáltatásokat nyújtó fejlesztések megvalósítása érdekében.

Kazai Katalin, a MÁV-START Zrt. értékesítési igazgatója arról beszélt, hogy a nyári menetrend időszakában mintegy 140 diák segíti a kerékpárszállítást a vasútvonalakon, két óránként közlekedik Budapest és Balatonfüred között a Kék hullám vonat, a Tekergő gyorsvonat 50 kerékpár egyidejű szállítására alkalmas, a Katicajáraton kerékpárt és babakocsit is szállíthatnak az utasok.

Az értékesítési igazgató elmondta azt is, hogy Debrecenből, Nyíregyházáról, Szombathelyről és Záhonyból is indulnak közvetlen járatok Balatonfüredre, hozzátéve, hogy a balatoni bérlettel 30, 60, 90 napon át korlátlanul lehet utazni, az idei újdonságnak számító e-Balaton jegy 15 százalékkal olcsóbb, mint a hagyományos menetjegy.

A világbajnokságra érkezők féláron utazhatnak Balatonfüredre és Budapestre – fűzte hozzá.

Kapcsolódó Cikkek