2019. július 16., kedd
Valter

Belföld

Több száz millió forint jut nemzetiségi táborokra

Háromszázhatvanmillió forintból mintegy tízezer fiatal vehet részt idén nemzetiségi táborokban – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a városlődi Iglauer Parkban kedden, sajtótájékoztatón.

Fülöp Attila elmondta: a Magyarországon élő 13 nemzetiség 470 idei táborában tízezer Magyarországon élő, magát nemzetiséginek valló fiatal vehet részt. 2014-ben még csak 36 millió forint állt rendelkezésre erre a célra, azaz az elmúlt években megtízszereződött a nemzetiségi táboroztatásra fordítható összeg – emelte ki.


Ezekben a táborokban a fiatalok a nyári kikapcsolódás mellett saját nemzetiségük kultúráját, múltját is megismerhetik, és “ha az ifjúságnak tudunk olyan lehetőséget adni, ahol nemzetiségi életüket meg tudják élni, akkor az egész társadalomnak jót teszünk” – fogalmazott Fülöp Attila.

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy az elmúlt években egyre növekszik a – döntően helyi – nemzetiségi önkormányzatok fenntartásában működő iskolák száma. Mára nyolcvan iskolát vett át nemzetiségi önkormányzat, köztük idén hármat a németség.


Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke elmondta, az önkormányzatuk és Városlőd község közös tulajdonában levő Iglauer Park két ütemben, mintegy 250 millió forintból újul meg.

Idén 90 millió forintos támogatással kezdődött meg a tábor felújítása, amely októbertől 160 millió forintból folytatódik, és a tervek szerint jövő májusra fejeződik be. Ezalatt megújulnak a faházak, több épület, az étterem, a szociális helyiségek, a park egy része, és infrastrukturális fejlesztések is lesznek. Az épületek berendezését a német kormány támogatja.

A városlődi Iglauer Parkban most Veszprém megyéből mintegy hatvan német nemzetiségű fiatal táborozik egy hétig.

Kapcsolódó Cikkek

  • Folyamatosan csökken a munkanélküliség Magyarországon

    Folyamatosan csökken a munkanélküliség Magyarországon

    Az utóbbi hónapokban foglalkoztatáspolitikai szempontból folytatódott a kedvező tendencia, hiszen hónapról-hónapra egy-egy tized százalékponttal csökkent a munkanélküliségi ráta – jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Békéscsabán.

  • Gyilkos nők – szörnyetegek vagy legendák?

    Gyilkos nők – szörnyetegek vagy legendák?

    Rettenetes gyilkosságok elkövetésére nem csak férfiak képesek. A magyar kriminalisztika történetében is található jó néhány olyan asszony, aki kíméletlen kegyetlenséggel végzett mindenkivel, aki az útjába került. Sorozatunk ezeket a nők által elkövetett rémtetteket mutatja be.