EUR: 309,50 Ft
CHF: 267,35 Ft
2017. szeptember 23., szombat
Tekla, Líviusz

Aktuális

Több százan adták életüket a környezetért

Legalább 200, minden korábbinál több ember adta életét a környezetért 2016-ban szerte a világon – írta a Global Witness nevű nemzetközi civil szervezet csütörtöki jelentésében.

A legtöbben Brazíliában (49 ember), Kolumbiában (37 ember), a Fülöp-szigeteken (28 ember) és Indiában (16 ember) haltak meg a föld, az erdők és a folyók védelmében.

“A bolygónk védelméért folytatott küzdelem egyre hevesebb, és emberéletekben mérhető az ára, miközben egyre több embernek nincs más választása a harcon kívül földjeik kizsákmányolását és környezetük veszélybe kerülését látva” – írta közleményében a Global Witness egyik munkatársa, Ben Leather.

A szervezetet aggasztja a környezetvédelem áldozatainak, illetve az érintett országoknak egyre növekvő száma. 2015-ben 16 országban 185-en vesztették életüket, míg 2016-ban 24 országban legalább kétszázan.

A halálesetek száma ennél jóval magasabb lehet, ha figyelembe vesszük, hogy nem minden ügyről érkezett hír – vélekedett a Global Witness, amely 2002 óta készíti el éves számvetését.

Az esetek 40 százalékában az áldozatok az őslakosok közül kerültek ki, akiknek nemzedékek óta öröklődő földjeit vállalatok, földbirtokosok vagy helyi hatalmasságok felvásárolták.

Kapcsolódó Cikkek

  • Soros 2015-ben vázolta fel tervét

    Soros 2015-ben vázolta fel tervét

    Soros György milliárdos spekuláns 2015 júliusában a Financial Timesban vázolta fel elképzeléseit, amelyek szerint az uniónak évente egymillió bevándorlót kell befogadnia és egy állandó, kötelező mechanizmus révén kell szétosztania a tagállamok között – mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

  • Földrengés volt a legutóbbi atomkísérlet közelében

    Földrengés volt a legutóbbi atomkísérlet közelében

    Kiserejű földrengés történt szombaton Észak-Koreában, az epicentruma néhány kilométerre volt a szeptember 3-ai föld alatti nukleáris robbantás helyszínétől, az ország északkeleti részén, a kínai földrengéskutató hálózatok központja (CENC) szerint a földmozgás nem egy újabb nukleáris kísérlet következménye.