2020. július 13., hétfő
Jenő

Külföld

Több százezer migráns vár arra, hogy Európába juthasson

Gérard Collomb francia belügyminiszter pénteken 800 ezerre becsülte azoknak a számát, akik jelenleg Líbia partjainál várnak arra, hogy a Földközi-tengeren csónakokkal átkelve megpróbáljanak illegálisan Európába jutni.

Collomb szerint különösen fontos, hogy az elvándorolni akarókat már hazájukban kellőképpen tájékoztassák az “emberkereskedők hazugságairól”.


Az Ouest France című lapnak adott interjújában Collomb emlékeztetett arra, hogy a helyzet kezelésére az Európai Unió (EU) sürgősségi pénzalapot hozott létre, amelynek célja a származási országok és régiók stabilitásának megteremtése, az illegális migrációt kiváltó okok kezelése, valamint az EU-ból kiutasítottak támogatása Afrikában.

A miniszter szerint az EU fontos célkitűzése a Szahara déli részétől egészen az európai partokig tevékenykedő emberkereskedő-hálózatok felszámolása is, amely szintén napirenden lesz a július 24-re a tunéziai fővárosba, Tuniszba tervezett tanácskozáson, amelyen a Földközi-tenger menti országok belügyminiszterei vesznek részt.

A tavalyi év során Franciaországban 14 migráns halt meg, miközben az angol partokkal szemben található, észak-franciaországi Calais kikötővárosából megpróbált Nagy-Britanniába szökni. “Amikor látom ezeket a partjainknál, Észak-Franciaországban feltartóztatott embereket, akiknek semmi reményük sincs arra, hogy Angliába juthassanak, azt mondom magamnak, hogy az államok felelősséggel tartoznak azért, hogy mindenki felismerje a valóságot” – mondta a francia belügyi tárca vezetője.

Kapcsolódó Cikkek

  • Cápa ölt meg egy tizenéves fiút

    Cápa ölt meg egy tizenéves fiút

    Valószínűleg cápatámadásban halt meg egy tizenéves szörfös Ausztrália keleti partjainál, a közeli strandot lezárták – jelentette be a helyi rendőrség szombaton.

  • Megoldódott az orosz Gyatlov-rejtély!

    Lavina következtében veszítette életétét 1959-ben a Szverdlovszki területen az Igor Gyatlov vezette kilencfős turistacsoport – közölte szombaton sajtótájékoztatóján az Uráli Szövetségi Járás főügyész-helyettese, Andrej Kurjakov, végleges magyarázatot adva a köztudatba Gyatlov-rejtélyként bevonult esetre.