2020. január 23., csütörtök
Rajmund, Zelma

Külföld

Több szélsőségessel végzett az egyiptomi rendőrség

Az egyiptomi rendőrség szélsőségesek ellen indított két bevetésen 16 fegyveressel végzett, akik közül a többségnek köze volt a Sínai-félsziget északi részén biztonsági erők ellen elkövetett támadásokhoz – közölte szombaton a kairói belügyminisztérium.

A tárca szerint a szélsőségesek tüzet nyitottak a rendőrség erőire, amikor azok megközelítették az Iszmáilíja városa közelében fekvő táborukat. A hatóságok 14 fegyveressel végeztek. A minisztérium hozzátette: a létesítményben fegyverek kezelésére és pokolgépek készítésére képeztek ki szélsőségeseket.


Egy másik közleményben a belügyminisztérium két szökevény terrorista haláláról számolt be, akik egy a hatóságokkal kitört lövöldözésben vesztették életüket el-Gíza városában. A tárca szerint a páros a nemrég színre lépett Haszm (Határozottság) elnevezésű terrorszervezethez tartozott, amely tavaly óta bírák és rendőrök ellen elkövetett több merényletért vállalta a felelősséget.

A nap folyamán legalább két rendőr meghalt és kilenc megsérült a Sínai-félszigeten fekvő el-Arís városában, amikor páncélozott járművük mellett egy rögtönzött robbanószerkezet lépett működésbe – jelentette a MENA hivatalos egyiptomi hírügynökség.

Pénteken pedig legalább 23 egyiptomi katona meghalt a Sínai-félsziget északi részén, amikor egy terrorista támadás során egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy katonai ellenőrző pontnál Rafah közelében. Biztonsági források szerint meghalt negyven támadó is. A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett.

Egyiptomban a biztonsági erők több száz tagja vesztette életét 2013 óta az iszlamisták elleni küzdelemben. A Sínai-félszigeten ráadásul nagyon aktív az Iszlám Állam helyi ága.

Kapcsolódó Cikkek