EUR: 324,11 Ft
CHF: 292,14 Ft
2019. június 24., hétfő
Iván

Életmód

Tókerülő kalauz: a strandbüféktől a topborászatokig

Kinőtte magát a balatoni gasztronómia: a tavalyi 170 helyett idén már 360 tó körüli vendéglátóhelyet mutat be a Magyar Konyha különszámaként megjelent Balatoni Gasztrokalauz 2017. Úgy, hogy állítják: a szerkesztőbizottság szigorú volt.

A Magyar Konyha júliusi–augusztusi számával együtt kapható gasztrokalauz reális képet ad a balatoni vendéglátásáról.


– A Balatont hét régióra osztja és 360 olyan helyet nevez meg, amelyet munkatársaink kipróbáltak – szögezte le Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök felesége hangsúlyozta: míg korábban a Balaton csak a lángosról és a hekkről szólt, az elmúlt hat-nyolc évben a növekvő igények, a környék termelőinek, borászainak és vendéglátósainak köszönhetően óriási fejlődést tapasztalnak.

A lap főszerkesztője, Vinkó József elmondta: az első gasztrokalauzba 170 cím került be „elég megengedően”, az ideibe 360 „elég szigorúan”, ez is érzékelteti a balatoni gasztronómiában bekövetkezett pozitív változásokat. Különleges szendvicseket, kecsegét és angolnát kínáló strandbüfék nyíltak, és a korábbi 10-20 emblematikus borász helyett ma már több mint 100 szakember készít bort saját elképzelései szerint a magyar tenger környékén.


Balatoni halászlé

Hozzávalók:

  • egy kis ponty (kb. 1,2-1,5 kg)
  • 3 fej vöröshagyma
  • 1 fej burgonya
  • 1-2 fej szárított cseresznyepaprika
  • őrölt pirospaprika

A pontyot megtisztítjuk, a haltejet, -ikrát félretesszük. Törzsét kifilézzük, bőrös oldalukkal lefelé vágódeszkára rakjuk, lehúzzuk a hal bőrét. A filéket beirdaljuk, majd a pörkölthöz hasonló 2-3 centis kockákra vágjuk.

Pirospaprikával, 1 kiskanál sóval alaposan bedörzsöljük. Letakarva 1 órára a hűtőbe rakjuk. A burgonyát és a hagymát megtisztítjuk, a krumplit kockákra, a hagymát vékony karikákra vágjuk, és a halcsontokkal, halfejjel együtt 2 liternyi vízben fazékban vagy bográcsban felforralás után másfél órát főzzük.

Ezután levesszük a tűzről, leszűrjük, a hagymát, burgonyát és a csontokról lefejtett halhúst szitán át a leszűrt lébe törjük. A kapott sűrű alaplevet fölforraljuk, és a paprikásan pácolt halat és a belsőséget 6-8 percig belefőzzük. Ízlés szerint sózzuk és összetört cseresznyepaprikákkal fűszerezzük.

Kapcsolódó Cikkek