2018. január 17., szerda
Antal, Antónia

Belföld

Történelmi emlékhellyé avatták a vizsolyi református templomot

Minden emlékmű, emlékhely halott kő marad, ha nem szólít meg bennünket – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsolyban, az első teljes magyar nyelvű Bibliát őrző református templom történelmi emlékhellyé avatásán pénteken.

Czibere Károly hozzátette: az emlékhely megjelölésére szolgáló sztélé egy megszólító kő, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy Vizsoly magyar történelmünk és nemzeti identitásunk kialakításának, folyamatos megerősítésének fontos helyszíne. A bibliafordító Károli Gáspár ugyanis az őt körülvevő társadalom nyelvén, vagyis magyarul szólaltatta meg a Bibliát.


Az államtitkár kiemelte: ma is fontos, hogy mindenkit a saját nyelvén tudjunk megszólítani, azokat is, akiknek a “nyelve” a magány, a kitaszítottság vagy a reménytelenség.

Felidézte a bibliai Izsák történetét, aki a pusztában járva azokat a kutakat ásta ki újra, amelyeket korábban atyja, Ábrahám már kiásott egyszer, de az ellenség betemette azokat. Amikor nemzeti és történelmi emlékhelyeinket feltérképezzük és megjelöljük, mi is az elődein által kiásott kutakat keressük a tiszta forrásért – közölte az államtitkár. Hozzáfűzte: ahhoz azonban, hogy az élő vízhez jussunk, tudnunk kell, hol keressük a kutakat. Emlékeztetett rá, az avatóünnepséget éppen egy nappal a nyomtatott Károli-biblia elkészültének (1590. július. 20) évfordulója után rendezték.


Kovács Ákos, a Nemzeti Örökség Intézete társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója beszédében kiemelte: azon dolgoznak, hogy a nemzeti és történelmi emlékhelyeket látogatottabbá tegyék. A Vizsolyban felavatott sztélé, Zsigmond Attila formatervező művész két méter magas alkotása “felkiáltójelként” nem csupán könnyen felismerhetővé teszi az emlékhelyet, de tömören annak jelentőségéről is tájékoztatja az érdeklődőket – mondta az igazgató.

Emlékeztetett rá: 49 történelmi emlékhely található az országban, amelyek jelentőségét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslata alapján kormányrendelet ismerte el. Ezek egységes megjelöléséről a Nemzeti Örökség Intézete gondoskodott.

Hörcsik Richárd (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a vizsolyi emlékhely a magyarság megmaradásának és a nemzet keresztyén gyökereinek élő szimbóluma.

Károli Gáspár a nemzet kezébe adta a Bibliát, amivel nyelvünk megmaradását és identitásunk erősödését szolgálta. Éppen ezért Vizsoly – bár sorsfordító csata nem történt és a történelmet befolyásoló döntés sem született – a magyarság fontos zarándokhelye – mondta.

Kapcsolódó Cikkek

 • 2,5 milliárdot kap az idegtudományi intézet

  2,5 milliárdot kap az idegtudományi intézet

  Két és fél milliárd forint állami támogatásból újul meg az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet az Egészséges Budapest Program keretében – jelentette be László Tamás országgyűlési képviselő az intézményben tartott sajtótájékoztatóján.

 • Budapesten lesz a Michelin-díjátadó

  Budapesten lesz a Michelin-díjátadó

  Hatalmas siker! Magyarország fővárosában, Budapesten tartják márciusban a gasztronómiai világ egyik legnagyobb eseményét, a Michelin-díjátadót.

 • 11 évet is kaphat a zuglói gázoló

  11 évet is kaphat a zuglói gázoló

  Ma kezdődik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a zuglói gázoló néven elhíresült T. Klára büntetőpere. A 25 éves nő 2016 novemberében gázolt halálra egy 86 éves bácsit, majd segítségnyújtás nélkül továbbhajtott.

 • Kitilthatják Magyarországról Sorost

  Kitilthatják Magyarországról Sorost

  Olyan javaslatot tárgyal a kormány ma, amely akár Soros György kitiltását is lehetővé teszi Magyarországról – értesült az Origo. Információjukat az támasztja alá, hogy tegnap Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója bejelentette: a párt országos választmánya politikai határozatban ítéli el a Soros-tervet, és felszólították a kormányt, hogy minden eszközzel lépjen fel annak végrehajtása ellen.