EUR: 304,40 Ft
CHF: 267,75 Ft
2017. augusztus 17., csütörtök
Jácint

Egyéb Nyíregyháza

Tovább bővült a makicsapat!

A Nyíregyházi Állatpark gyűrűsfarkú makijai évről évre egyre többen lesznek, csak az elmúlt időszakban öt kis katta látta meg a napvilágot, és akár még az idén tovább gyarapodhat a csapat.

Az állatpark gyűrűsfarkú makijai egyre többen lesznek
(Fotó: Kohut Árpád)

A park gyűrűsfarkú jövevényei májusban – négy és fél hónapnyi vemhesség után – jöttek a világra. A kicsik eleinte anyjuk hasán csimpaszkodva töltötték mindennapjaikat, jelenleg azonban már a felnőttek hátán lovagolnak. Érdekesség, hogy noha kék szemmel születnek, pár héttel később már ragyogó, élénksárga szempárral büszkélkedhetnek. Öt hónapos korukig anyatejjel táplálkoznak, de nagyjából egy hónap múlva már elkezdenek gyümölcsökből, zöldségekből, hajtásokból és levelekből is szemezgetni. – A Madagaszkár című animációs filmből ismert állatok könnyen felismerhetők hosszú, gyűrűs mintázatú farkukról, amelyet járás közben magasra emelnek. A Madagaszkár déli és délnyugati részén fekvő erdőkben honosak, és a többi makihoz képest sokat tartózkodnak a talajon. Angolul és latinul is lemuroknak nevezik őket és közeli rokonaikat is, mivel kiáltásaik a római lemuresoknak, azaz a holtak szellemeinek hangját juttatták a tudósok eszébe. Mivel a szaporodási időszak meghatározott, és a csoportban még van termékeny nőstény, valószínűleg a közeljövőben ennél is nagyobb létszámú lesz a jelenleg 23 főt számláló nyíregyházi makicsapat – árulta el Révészné Petró Zsuzsa, a park szóvivője.

Az állatpark gyűrűsfarkú makijai egyre többen lesznek
(Fotó: Kohut Árpád)

Az állatpark gyűrűsfarkú makijai egyre többen lesznek
(Fotó: Kohut Árpád)

Kapcsolódó Cikkek

  • Kenyér és hit

    Kenyér és hit

    Augusztus 20. nemcsak az államalapítás, de az új kenyér ünnepe is: az idei búza beérett, learatták és megsütik belőle az első kenyeret.

  • Nyaralásból a válogatottba

    Nyaralásból a válogatottba

    Csupán nemrégiben tértek vissza a nyári pihenésből a Dunaferr DUE Renalpin FC futsal csapatának játékosai, akik a közös alapozó munkát végzik a napokban, ám néhányukra máris nagy feladatok várnak: öten meghívót kaptak a válogatott edzőtáborába.