2018. március 18., vasárnap
Sándor, Ede

Egyéb Nyíregyháza

Tovább bővült a makicsapat!

A Nyíregyházi Állatpark gyűrűsfarkú makijai évről évre egyre többen lesznek, csak az elmúlt időszakban öt kis katta látta meg a napvilágot, és akár még az idén tovább gyarapodhat a csapat.

Az állatpark gyűrűsfarkú makijai egyre többen lesznek
(Fotó: Kohut Árpád)

A park gyűrűsfarkú jövevényei májusban – négy és fél hónapnyi vemhesség után – jöttek a világra. A kicsik eleinte anyjuk hasán csimpaszkodva töltötték mindennapjaikat, jelenleg azonban már a felnőttek hátán lovagolnak. Érdekesség, hogy noha kék szemmel születnek, pár héttel később már ragyogó, élénksárga szempárral büszkélkedhetnek. Öt hónapos korukig anyatejjel táplálkoznak, de nagyjából egy hónap múlva már elkezdenek gyümölcsökből, zöldségekből, hajtásokból és levelekből is szemezgetni. – A Madagaszkár című animációs filmből ismert állatok könnyen felismerhetők hosszú, gyűrűs mintázatú farkukról, amelyet járás közben magasra emelnek. A Madagaszkár déli és délnyugati részén fekvő erdőkben honosak, és a többi makihoz képest sokat tartózkodnak a talajon. Angolul és latinul is lemuroknak nevezik őket és közeli rokonaikat is, mivel kiáltásaik a római lemuresoknak, azaz a holtak szellemeinek hangját juttatták a tudósok eszébe. Mivel a szaporodási időszak meghatározott, és a csoportban még van termékeny nőstény, valószínűleg a közeljövőben ennél is nagyobb létszámú lesz a jelenleg 23 főt számláló nyíregyházi makicsapat – árulta el Révészné Petró Zsuzsa, a park szóvivője.


Az állatpark gyűrűsfarkú makijai egyre többen lesznek
(Fotó: Kohut Árpád)

Az állatpark gyűrűsfarkú makijai egyre többen lesznek
(Fotó: Kohut Árpád)

Kapcsolódó Cikkek

  • Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

  • Kisdiákok nagy szavalása

    Kisdiákok nagy szavalása

    Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.