2018. január 19., péntek
Sára, Márió

Egyéb Nyíregyháza

Tovább bővült a makicsapat!

A Nyíregyházi Állatpark gyűrűsfarkú makijai évről évre egyre többen lesznek, csak az elmúlt időszakban öt kis katta látta meg a napvilágot, és akár még az idén tovább gyarapodhat a csapat.

Az állatpark gyűrűsfarkú makijai egyre többen lesznek
(Fotó: Kohut Árpád)

A park gyűrűsfarkú jövevényei májusban – négy és fél hónapnyi vemhesség után – jöttek a világra. A kicsik eleinte anyjuk hasán csimpaszkodva töltötték mindennapjaikat, jelenleg azonban már a felnőttek hátán lovagolnak. Érdekesség, hogy noha kék szemmel születnek, pár héttel később már ragyogó, élénksárga szempárral büszkélkedhetnek. Öt hónapos korukig anyatejjel táplálkoznak, de nagyjából egy hónap múlva már elkezdenek gyümölcsökből, zöldségekből, hajtásokból és levelekből is szemezgetni. – A Madagaszkár című animációs filmből ismert állatok könnyen felismerhetők hosszú, gyűrűs mintázatú farkukról, amelyet járás közben magasra emelnek. A Madagaszkár déli és délnyugati részén fekvő erdőkben honosak, és a többi makihoz képest sokat tartózkodnak a talajon. Angolul és latinul is lemuroknak nevezik őket és közeli rokonaikat is, mivel kiáltásaik a római lemuresoknak, azaz a holtak szellemeinek hangját juttatták a tudósok eszébe. Mivel a szaporodási időszak meghatározott, és a csoportban még van termékeny nőstény, valószínűleg a közeljövőben ennél is nagyobb létszámú lesz a jelenleg 23 főt számláló nyíregyházi makicsapat – árulta el Révészné Petró Zsuzsa, a park szóvivője.


Az állatpark gyűrűsfarkú makijai egyre többen lesznek
(Fotó: Kohut Árpád)

Az állatpark gyűrűsfarkú makijai egyre többen lesznek
(Fotó: Kohut Árpád)

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.