EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 20., szombat
Illés

Külföld

Tovább gyilkolnak a dzsihadisták

Már ötszáztíz halottja van az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szövetséges fegyveresek és a kormánycsapatok közötti harcoknak a Fülöp-szigetek déli részén fekvő Marawiban – közölte a hadsereg kedden.

Restituto Padilla dandártábornok, a hadsereg szóvivője elmondta, hogy eddig a lázadók mintegy 381 tagjával végeztek, ugyanakkor elesett 90 katona, és meghalt 39 civil.


Marawiban és környékén hetedik hete folyik a harc az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel szövetséges helyi fegyveresek – a Maute csoport – és a kormányerők között. A lázadók azt követően foglalták el a várost, hogy a kormányerők – sikertelenül – megpróbálták elfogni az Iszlám Állam helyi “emírjét”, Isnilon Hapilont. Rodrigo Duterte elnök májusban szükségállapotot hirdetett Mindanao szigetén, ennek hatálya elvileg tíz nap múlva lejár.

A keddi bejelentéssel egy időben Delfin Lorenzana védelmi miniszter cáfolta azokat a helyi médiahíreket, amelyek szerint a konfliktusban már legalább kétezer civil vesztette életét. Egyben arra szólította fel a közvéleményt, hogy ne üljön fel az ellenőrizetlen híreknek, amelyek riadalmat, pánikot és bizonytalanságot kelthetnek.


“Az ilyen értesülések ártanak a jelenleg folyó hadműveleteknek. Kárt okoznak az ország gazdaságának és nemzetközi tekintélyének” – szögezte le közleményében Lorenzana.

A miniszter egyben csillapítani igyekezett azokat a félelmeket, amelyeket egyes parlamenti képviselők kezdeményezése keltett a szükségállapot ötéves meghosszabbításáról. Mint mondta, Duterte elnöknek a hadsereg főparancsnokaként bevezetett rendkívüli intézkedését, a szükségállapotot csak akkor kell alkalmazni, ha az ország nemzetbiztonsági körülményei megkövetelik. A Fülöp-szigetek alkotmánya pontosan meghatározta egy szükségállapot korlátait, azt is, hogy ne éljenek vissza vele, mert annak következményei lesznek a békére, a közrendre, a gazdaságra, a kereskedelemre, a turizmusra, valamint a lakosság életére – emelte ki.

Kapcsolódó Cikkek

 • Riasztó sebességű a dachsteini gleccserolvadás

  Riasztó sebességű a dachsteini gleccserolvadás

  Riasztó sebességű és mértékű a dachsteini gleccserolvadás. Azonnali klímavédelmi intézkedésekre van szükség – állapította meg egy helyszíni szemle után Runi Anschober környezetvédelemért felelős felső-ausztriai politikus.

 • Ezért gyújtogatott a filmstúdióban

  Ezért gyújtogatott a filmstúdióban

  “Ellopták”, más szerző nevével használták fel a tettes novelláját, és ezért gyújthatta fel azt a kiotói filmstúdiót, amelynek lángoló épületében 33 ember lelte halálát, tíz pedig súlyosan megsérült – írta pénteken a japán sajtó.

 • Saját húgát verte baseballütővel agyba-főbe a migráns

  Saját húgát verte baseballütővel agyba-főbe a migráns

  Elképesztő indulattal ütötte nővére fejét egy baseballütővel egy 18 éves afgán fiú, aki azért rontott a 20 éves lányra Stuttgart egyik vasútállomásán, mert a lány nem azt a férfit szerette, akit az iszlám törvénykezés szerint élő családja szánt neki.