EUR: 305,49 Ft
CHF: 268,89 Ft
2017. július 28., péntek
Szabolcs

Belföld

Trump közös európai határvédelemre szólít

Az európai határok megvédését szorgalmazta Donald Trump amerikai elnök Varsóban, a 12 európai ország vezetőinek megrendezett „Három tenger kezdeményezés” csúcstalálkozóján, ahol azt is leszögezte, úgy tűnik, ebben a legtöbb uniós tagállam egyetért.

Az amerikai elnök szerint közösen kell fellépni a terrorizmus, a terroristák hálózatai, a terrorcselekmények finanszírozói és az ideológia hátteret biztosítók ellen. Donald Trump azt is hangsúlyozta az európai államfőkkel folytatott megbeszélések során, hogy „a közös ellenségeink ellen, a civilizációnk védelmében együtt kell harcolnunk”. Éppen ezért azt is szorgalmazta, hogy minden NATO-tagállam tegyen eleget a vállalt pénzügyi kötelezettségeinek, mert „Európának többet kell tennie”.

/Radek Pietruszka)

A Három tenger kezdeményezésben érintett 12 kelet- és közép-európai ország (Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Észtország, Litvánia, Lettország, Ausztria, Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia) vezetőivel első ízben találkozó Trump megfogalmazása akár az egyre központosuló brüsszeli bürokrácia kritikájaként is felfogható.

– A társadalmi élet középpontjában a családnak, nem pedig a kormányoknak, a bürokráciának kell állnia – jelentette ki a Fehér Ház jelenlegi ura.

A nemzetközi találkozó történéseiről Áder János államfő tájékoztatta a közmédiát, elmondta: szó volt a katonai biztonságról, amelynek letéteményese a transzatlanti szövetség, amely mellett az amerikai elnök Varsóban „látványosan elkötelezte magát”.

Áder János úgy vélte, a katonai biztonság és az energiabiztonság tekintetében teljes körű az egyetértés a részt vevő országok között, csak a végrehajtás ütemezésében van vita. Mint mondta, migrációügyben van, aki a szolidaritásra helyezi a hangsúlyt, van, aki – hasonlóan Magyarországhoz – a közös határok megvédésére. Észtország arra hívta fel a figyelmet, hogy a kvóták nem működnek, mert azt tapasztalták, hogy a befogadott migránsok rövid időn belül továbbálltak más országba.

Kapcsolódó Cikkek

  • Soros pénzén utazgat a Simicska-féle Index

    Soros pénzén utazgat a Simicska-féle Index

    Felettébb érdekes beszélgetésre bukkant a Facebookon az Origo. A lap szerint Soros György alapítványától, az OSIFE-től kap pénzt a jobbikos Simicska Lajos újságja, az Index egyik riportere, hogy emberi történeteket szállítson a közel-keleti állapotokról.

  • Durva háború az MSZP-ben

    Durva háború az MSZP-ben

    Háborút robbantott ki Botka László az MSZP-ben azzal, hogy leárulózta Molnár Zsoltot, a párt elnökségi tagját, aki most keményen visszaszólt, pártállami időket idéző vádaskodásnak nevezve a a miniszterelnök-jelölt szavait.