EUR: 355,31 Ft
CHF: 333,05 Ft
2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Belföld

Trump közös európai határvédelemre szólít

Az európai határok megvédését szorgalmazta Donald Trump amerikai elnök Varsóban, a 12 európai ország vezetőinek megrendezett „Három tenger kezdeményezés” csúcstalálkozóján, ahol azt is leszögezte, úgy tűnik, ebben a legtöbb uniós tagállam egyetért.

Az amerikai elnök szerint közösen kell fellépni a terrorizmus, a terroristák hálózatai, a terrorcselekmények finanszírozói és az ideológia hátteret biztosítók ellen. Donald Trump azt is hangsúlyozta az európai államfőkkel folytatott megbeszélések során, hogy „a közös ellenségeink ellen, a civilizációnk védelmében együtt kell harcolnunk”. Éppen ezért azt is szorgalmazta, hogy minden NATO-tagállam tegyen eleget a vállalt pénzügyi kötelezettségeinek, mert „Európának többet kell tennie”.


/Radek Pietruszka)

A Három tenger kezdeményezésben érintett 12 kelet- és közép-európai ország (Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Észtország, Litvánia, Lettország, Ausztria, Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia) vezetőivel első ízben találkozó Trump megfogalmazása akár az egyre központosuló brüsszeli bürokrácia kritikájaként is felfogható.

– A társadalmi élet középpontjában a családnak, nem pedig a kormányoknak, a bürokráciának kell állnia – jelentette ki a Fehér Ház jelenlegi ura.


A nemzetközi találkozó történéseiről Áder János államfő tájékoztatta a közmédiát, elmondta: szó volt a katonai biztonságról, amelynek letéteményese a transzatlanti szövetség, amely mellett az amerikai elnök Varsóban „látványosan elkötelezte magát”.

Áder János úgy vélte, a katonai biztonság és az energiabiztonság tekintetében teljes körű az egyetértés a részt vevő országok között, csak a végrehajtás ütemezésében van vita. Mint mondta, migrációügyben van, aki a szolidaritásra helyezi a hangsúlyt, van, aki – hasonlóan Magyarországhoz – a közös határok megvédésére. Észtország arra hívta fel a figyelmet, hogy a kvóták nem működnek, mert azt tapasztalták, hogy a befogadott migránsok rövid időn belül továbbálltak más országba.

Kapcsolódó Cikkek