2017. november 19., vasárnap
Erzsébet

Belföld

Trump közös európai határvédelemre szólít

Az európai határok megvédését szorgalmazta Donald Trump amerikai elnök Varsóban, a 12 európai ország vezetőinek megrendezett „Három tenger kezdeményezés” csúcstalálkozóján, ahol azt is leszögezte, úgy tűnik, ebben a legtöbb uniós tagállam egyetért.

Az amerikai elnök szerint közösen kell fellépni a terrorizmus, a terroristák hálózatai, a terrorcselekmények finanszírozói és az ideológia hátteret biztosítók ellen. Donald Trump azt is hangsúlyozta az európai államfőkkel folytatott megbeszélések során, hogy „a közös ellenségeink ellen, a civilizációnk védelmében együtt kell harcolnunk”. Éppen ezért azt is szorgalmazta, hogy minden NATO-tagállam tegyen eleget a vállalt pénzügyi kötelezettségeinek, mert „Európának többet kell tennie”.


/Radek Pietruszka)

A Három tenger kezdeményezésben érintett 12 kelet- és közép-európai ország (Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Észtország, Litvánia, Lettország, Ausztria, Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia) vezetőivel első ízben találkozó Trump megfogalmazása akár az egyre központosuló brüsszeli bürokrácia kritikájaként is felfogható.

– A társadalmi élet középpontjában a családnak, nem pedig a kormányoknak, a bürokráciának kell állnia – jelentette ki a Fehér Ház jelenlegi ura.


A nemzetközi találkozó történéseiről Áder János államfő tájékoztatta a közmédiát, elmondta: szó volt a katonai biztonságról, amelynek letéteményese a transzatlanti szövetség, amely mellett az amerikai elnök Varsóban „látványosan elkötelezte magát”.

Áder János úgy vélte, a katonai biztonság és az energiabiztonság tekintetében teljes körű az egyetértés a részt vevő országok között, csak a végrehajtás ütemezésében van vita. Mint mondta, migrációügyben van, aki a szolidaritásra helyezi a hangsúlyt, van, aki – hasonlóan Magyarországhoz – a közös határok megvédésére. Észtország arra hívta fel a figyelmet, hogy a kvóták nem működnek, mert azt tapasztalták, hogy a befogadott migránsok rövid időn belül továbbálltak más országba.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kaptárköveket óvják a Bükkben

  A kaptárköveket óvják a Bükkben

  A kaptárkövek megóvására koncentrál a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNP), amely erre 180 millió forintot nyert uniós pályázaton – közölte a park az MTI-vel.

 • Eső, hó és napsütés is várható a jövő héten

  Eső, hó és napsütés is várható a jövő héten

  Változékony idő várható a jövő héten: többször is kisüthet a nap, de többfelé várható eső, havas eső, akár hózápor is, emellett a szél is erős lehet. A leghidegebb órákban többfelé lesznek mínuszok, s helyenként napközben is 5 fok alatti maximumok várhatók, de többfelé 10 foknál is melegebb lesz – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka betegség hátterében

  Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka betegség hátterében

  Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka neurológiai betegség kialakulásának hátterében, ami több mint két évnyi kutatómunka eredménye – mondta Molnár Mária Judit, a Semmelweis Egyetem Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetének igazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap.