EUR: 337,12 Ft
CHF: 314,70 Ft
2020. január 23., csütörtök
Rajmund, Zelma

Külföld

Trump újjá akarja építeni a Nyugatot

Donald Trump civilizációs közösségként akarja újjáépíteni a Nyugatot – értékelte az amerikai elnök varsói beszédét pénteken, a RadioWnet lengyel csatornának nyilatkozva Krzysztof Szczerski, a lengyel államfő kabinetfőnöke és külügyi államtitkára.

A politikus “nagy nyitásnak” nevezte Trump varsói látogatását. Szerinte ennek révén lehetőség nyílik a lengyel-amerikai partnerség fejlesztésére a biztonság, a gazdaság, az energetika terén, a térségbeli és a világpolitikában. Fontos, hogy ez az együttműködés mindkét fél számára hasznos legyen – húzta alá a kabinetfőnök.


Szczerski – aki tekintélyes politológusnak számít Lengyelországban – fontosnak nevezte, hogy Trump nagy teret szentelt a lengyel történelemi tapasztalatnak, amelyet “egyetemes érvényűnek” minősített.

Véleménye szerint Trumpnak a varsói Krasinski téren elmondott beszéde “nagyon erős” külpolitikai üzenetet tartalmazott, mégpedig azt, hogy az amerikai elnök “civilizációs közösségként újjá akarja építeni a Nyugatot”.


Ez a közösség egyfelől az egyéni szabadságon, a nemzetek szuverenitásán alapszik, másfelől olyan hagyományos értékeken, mint a család, a hit, a kultúra – értelmezte a kabinetfőnök Trump beszédét.

Lengyelország is nagy hangsúlyt helyez ezekre az értékekre, és ezért nagyon fontos szerep jut neki egy ilyen világban – vélekedett Szczerski. Kifejtette: Trump világképe alternatívát jelent “a mai kaotikus, posztmodern, értékvesztett, Isten nélküli világgal szemben”, válasz egy olyan világ fenyegetéseire, ahol “csak a pénz, az erő, az erőszak számít”. Ebben a felfogásban a Nyugatnak egyszerre kell konzervatívnak és liberálisnak lennie, e fogalmak hagyományos értelmében – magyarázta a lengyel politikus.

Az amerikai elnök Varsóban kétoldalú tárgyalásokat folytatott, majd részt vett a Három Tenger Kezdeményezés államfői csúcstalálkozóján. Szabadtéri programbeszédét nagy tömeg hallgatta, gyakran felhangzottak Trumpot éltető kiáltások. Kommentátorok a beszéd legfontosabb elemeként az emelik ki, hogy Trump első alkalommal megerősítette: kiáll a Washingtoni szerződésben foglalt, a NATO kollektív védelmi elvét rögzítő 5. cikkely mellett.

Kapcsolódó Cikkek