EUR: 336,25 Ft
CHF: 313,37 Ft
2020. január 18., szombat
Piroska

Tech

Túl van a tesztrepülésen a Facebook napelemes internetdrónja – Videó!

Sikeres tesztrepülést hajtott végre a Facebook drónja, az Aquila Arizonában, ez volt a második próbálkozás, az előzőnél az eszköz a földbe csapódott.

Mark Zuckerberg Facebook-alapító hosszú távú tervei szerint az Aquilához hasonló drónokkal négymilliárd olyan embert juttatnának internethez, akiknek ma kevés reményük van a csatlakozásra.


„Ha az Aquila készen áll, napenergiával hajtott flottát építünk ki a drónokból, amelyek internetkapcsolatot juttatnak el a világon mindenhová” – írta Zuckerberg a Facebookon.

Az Aquila a decemberi baleset után másodszor májusban szállt fel az arizonai Yuma tesztrepülőterén. A gép több szenzorral, új szélterelőkkel, a landolást segítő új fékezőrendszerrel indult el, nagyjából 1 óra 46 percet töltött a levegőben, és 910 méteres magasságot ért el. A drón súlya nagyjából 450 kilogramm, szárnyainak fesztávolsága nagyobb, mint egy Boeing–747-es repülőgépé. Az Aquila nagyrészt önvezérlő, de bizonyos manővereit a földi személyzet irányításával hajtja végre.

„Rengeteg adatot sikerült gyűjtenünk az Aquila hatékonyságának további javításához. Soha senki nem épített még pilóta nélküli repülőt, amely egyszerre több hónapig van a levegőben, tehát minden részletet gondosan ki kell dolgoznunk, hogy sikerüljön” – mondta Zuckerberg.

Kapcsolódó Cikkek