EUR: 311,61 Ft
CHF: 270,18 Ft
2018. február 20., kedd
Aladár, Álmos

Tech

Túl van a tesztrepülésen a Facebook napelemes internetdrónja – Videó!

Sikeres tesztrepülést hajtott végre a Facebook drónja, az Aquila Arizonában, ez volt a második próbálkozás, az előzőnél az eszköz a földbe csapódott.

Mark Zuckerberg Facebook-alapító hosszú távú tervei szerint az Aquilához hasonló drónokkal négymilliárd olyan embert juttatnának internethez, akiknek ma kevés reményük van a csatlakozásra.


„Ha az Aquila készen áll, napenergiával hajtott flottát építünk ki a drónokból, amelyek internetkapcsolatot juttatnak el a világon mindenhová” – írta Zuckerberg a Facebookon.

Az Aquila a decemberi baleset után másodszor májusban szállt fel az arizonai Yuma tesztrepülőterén. A gép több szenzorral, új szélterelőkkel, a landolást segítő új fékezőrendszerrel indult el, nagyjából 1 óra 46 percet töltött a levegőben, és 910 méteres magasságot ért el. A drón súlya nagyjából 450 kilogramm, szárnyainak fesztávolsága nagyobb, mint egy Boeing–747-es repülőgépé. Az Aquila nagyrészt önvezérlő, de bizonyos manővereit a földi személyzet irányításával hajtja végre.

„Rengeteg adatot sikerült gyűjtenünk az Aquila hatékonyságának további javításához. Soha senki nem épített még pilóta nélküli repülőt, amely egyszerre több hónapig van a levegőben, tehát minden részletet gondosan ki kell dolgoznunk, hogy sikerüljön” – mondta Zuckerberg.

Kapcsolódó Cikkek

  • Emelkedik a kriptodevizák árfolyama

    Emelkedik a kriptodevizák árfolyama

    Emelkedett a kriptodevizák árfolyama hétfőn, négy hete először a hét végén újra 11 ezer dollár fölé került a világ legismertebb digitális devizájának, a bitcoinnak a jegyzése.

  • Az űrkorszakot idézi a 3D-s nyomtatott családi ház

    Az űrkorszakot idézi a 3D-s nyomtatott családi ház

    A WATG tervezőcsapata mutatta be annak a 3D-nyomtatott háznak a látványtervét, amely több, mint valószínű, hogy az egész építőipart alapjaiban fogja megbolygatni. Ezzel az új technológiával egyébként már olyan tárgyakat is készíthetünk, mint műprotézis, különféle szerszámok, alkatrészek, de volt rá példa, hogy egy működő pisztolyt is „legyártottak” 3D nyomtatóval.