2017. november 24., péntek
Emma

Tech

Túl van a tesztrepülésen a Facebook napelemes internetdrónja – Videó!

Sikeres tesztrepülést hajtott végre a Facebook drónja, az Aquila Arizonában, ez volt a második próbálkozás, az előzőnél az eszköz a földbe csapódott.

Mark Zuckerberg Facebook-alapító hosszú távú tervei szerint az Aquilához hasonló drónokkal négymilliárd olyan embert juttatnának internethez, akiknek ma kevés reményük van a csatlakozásra.


„Ha az Aquila készen áll, napenergiával hajtott flottát építünk ki a drónokból, amelyek internetkapcsolatot juttatnak el a világon mindenhová” – írta Zuckerberg a Facebookon.

Az Aquila a decemberi baleset után másodszor májusban szállt fel az arizonai Yuma tesztrepülőterén. A gép több szenzorral, új szélterelőkkel, a landolást segítő új fékezőrendszerrel indult el, nagyjából 1 óra 46 percet töltött a levegőben, és 910 méteres magasságot ért el. A drón súlya nagyjából 450 kilogramm, szárnyainak fesztávolsága nagyobb, mint egy Boeing–747-es repülőgépé. Az Aquila nagyrészt önvezérlő, de bizonyos manővereit a földi személyzet irányításával hajtja végre.

„Rengeteg adatot sikerült gyűjtenünk az Aquila hatékonyságának további javításához. Soha senki nem épített még pilóta nélküli repülőt, amely egyszerre több hónapig van a levegőben, tehát minden részletet gondosan ki kell dolgoznunk, hogy sikerüljön” – mondta Zuckerberg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Infokommunikációs akadálymentesítő alkalmazás készül autistáknak

  Infokommunikációs akadálymentesítő alkalmazás készül autistáknak

  Autistáknak készít infokommunikációs alapú akadálymentesítő alkalmazást az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ), a fejlesztést a kormány 450 millió forinttal támogatja – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • A kínai Tencent nagyobb, mint a Facebook

  A kínai Tencent nagyobb, mint a Facebook

  A kínai Tencent internetes technológiai holding piaci tőkeértéke az ázsiai vállalatok között elsőként lépte át az 500 milliárd dolláros határt és globális összevetésben már megelőzte a Facebook piaci tőkeértékét is.

 • Beszáll a drónbizniszbe a Huawei

  Beszáll a drónbizniszbe a Huawei

  Alacsony légtéri mobil adathálózati lefedettséget biztosító technológiát fejleszt a Huawei a drónok hasznosításában rejlő gazdasági potenciál kiaknázása érdekében – tájékoztatta az MTI-t a Huawei Wireless X Labs csütörtökön Londonban tett bejelentéséről a Huawei Technologies Hungary Kft.