2019. július 22., hétfő
Magdolna

Egyéb Békéscsaba

Túlélőkalauz a nyári hónapokra

A nyári időszakra vonatkozóan több olyan intelmük is van a szakembereknek, amelyeket évek óta rendszeresen hallunk, de ettől függetlenül nem árt átismételni, hogyan óvhatjuk a szervezetünket a nyári melegtől, az erős napsugárzástól.

Az egyik talán legfontosabb tennivaló ilyenkor a nagyobb mennyiségű folyadék bevitele, leginkább ezzel segíthetünk a szervezetünknek a „túlélésben”, hiszen nyáron szélsőségesebb körülményekhez kell alkalmazkodnia. Ha tehetjük, ízesítetlen vizet válasszunk, vagy ásványvizet, esetleg gyógyteákat, gyümölcs- vagy zöldségleveket. Kerüljük a szénsavas, cukros üdítőket, mert azok pluszterhelést jelentenek a szervezetnek – tanácsolja Melczer Mária Ágnes, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke. És bár csábítóak a hűtött innivalók a melegben, ajánlott a szobahőmérsékletnél alig hidegebb italok választása, mert ha túl hidegen fogyasztjuk, a szervezetünk védekezésképpen magát kezdi el fűteni. Ételek tekintetében is legyünk körültekintőek: inkább válasszunk könnyű, sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó fogásokat, hogy ne terheljük a szervezetet.


Fontos a rendszeres folyadékpótlás
MTI Fotó: Balázs Attila

A bőrünket védjük az erős napsugárzástól, használjunk magas faktorszámú naptejet. Ha tűző napra kell mennünk, mindenképpen viseljünk kalapot. De a legyengült immunrendszerű, beteg emberek inkább csak a reggeli vagy kora esti időszakban tartózkodjanak a szabad levegőn, amikor alacsonyabb a hőmérséklet. Külön figyelmet kell fordítani a gyermekekre. Ajánlott a vékony anyagú, de a testük nagy részét takaró ruha használata, így biztosan nem lesz rájuk káros hatással a napsugárzás. Dr. Maráczi Gabriella, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának főosztályvezető-helyettese arra is figyelmeztet, hogy a túlzásba vitt napozás mellékhatásai néha csak évek múlva jelentkeznek, ezért most legyünk óvatosak.

A szökőkutak vízminősége nem ellenőrzött, így nem árt vigyázni vele (MTI/AP/Danny Lawson)

Amivel még érdemes vigyázni, az a szökőkút vize. A szökőkutak vizének minősége ugyanis nem ellenőrzött, ezért a hűsölés helyett inkább csak gyönyörködjünk bennük – ajánlja dr. Maráczi Gabriella. Főleg, hogy sok állat is szívesen hűti magát a kutakban, ami miatt sokféle fertőzést is el lehet kapni. A strandok medencéit az üzemeltető és a hatóságok is rendszeresen ellenőrzik, így hűsölésre inkább azokat válasszuk.


Amire a nyári melegben szintén érdemes vigyázni, az az alkoholfogyasztás. A magasabb hőmérséklet miatt ugyanis a testben lévő erek tágabbak, mint egyébként, és maga az alkohol is értágító hatással bír. A kettő együtt pedig komoly problémákhoz vezethet. Tehát ha valaki alkoholos italt szeretne fogyasztani, mindenképpen alacsonyabb alkoholtartalmút válasszon.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

  • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.