EUR: 352,67 Ft
CHF: 331,29 Ft
2020. július 13., hétfő
Jenő

Külföld

Tusványos: Nemzetpolitikai, családpolitikai, választási kérdések a szabadegyetemen

Nemzetpolitikai, családpolitikai kérdésekről és a jövő évi magyarországi választásokról vitáztak Tusnádfürdőn a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) pénteki pódiumbeszélgetéseinek résztvevői.

A mini-Máértnek is nevezett nemzetpolitikai fórumon Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úgy vélte: valamennyi magyar nemzetrész pozitív példaként használhatja fel jogkövetelésében, hogy Szerbiában a megvalósulás fázisában van a magyar közösség kulturális autonómiája. Szerinte Magyarország és a magyarság a történelmi sebeken túllépve őszintén kiegyezett és kibékült Szerbiával. “Ha velük meg tudtuk csinálni, nem hiszem, hogy a mi készülékünkben van a hiba, ha a románokkal nem tudjuk” – fogalmazott.


Áttekintésében Semjén Zsolt kijelentette: a magyar állam értelme és célja, hogy a magyar nemzet fennmaradjon, és a magyar emberek életminősége javuljon. A magyar nemzet pedig csak akkor tud fennmaradni, ha minden nemzetrésze fennmarad. Ezért a legtermészetesebbnek tartotta, hogy az anyaország támogatja a határon túli nemzetrészeket és a világban szétszóródott magyarságot.

A Kárpát-medencei vezető magyar pártpolitikusok felszólalásaikban az utóbbi hét év nemzetpolitikája, a Fidesz-KDNP-kormányzás folytatása mellett foglaltak állást.


Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke azt mondta, a VMSZ abban érdekelt, hogy stratégiai partnere, a Fidesz-KDNP-szövetség győzzön az országgyűlési választásokon, és folytatódjék a nemzetpolitikai építkezés. A VMSZ elnöke a választásokon való részvételre buzdította a visszahonosított magyar állampolgárokat. Tánczos Barna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora szerint egy esetleges budapesti kormányváltás elakasztaná a mostani nemzetpolitikát, ezért fontos, hogy a mostani kormánypártokat a külhoni magyarok szavazataikkal is támogassák. A többi határon túli nemzetrészt képviselő politikus is megerősítette: folytonosságot szeretnének a nemzetpolitikában.

Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár rámutatott: jelenleg a nem magyarországi lakcímmel rendelkező, regisztrált magyar állampolgárok száma meghaladja a 350 ezret. Potápi kifejezte reményét, hogy a jövő évi választásokig ez a szám jelentősen nőni fog, és arra kérte a visszahonosított, határon túl élő magyarokat: éljenek a lehetőséggel, hogy képviselőket küldhetnek az Országgyűlésbe.

Egy másik panelben a magyarországi kormánypártok frakcióvezetői arról beszéltek, hogy sorsdöntőnek tartják a jövő évi választást a magyarság, Magyarország szempontjából, de az ellenzékkel szemben nem tekintenek rá élethalálharcként.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője úgy vélte: jövőre arról kell dönteni, maradjunk-e meg a magyarok országának, ahol a magyarok érdekei a legfontosabbak, és egyúttal európai országnak, de nem csak földrajzi értelemben, hanem teljes egészében. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője kiemelte: ha megnézik a lehetőségeket, az egyetlen kormányképes erő a Fidesz-KDNP, és ha a szövetség nyer, akkor szakszerűen folyik tovább a kormányzás.

Egy családpolitikáról tartott pódiumbeszélgetésen Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára elmondta: az élet minden területére kiterjedő családbarát minősítési programot indít a kormány jövőre. Az államtitkár az MTI-nek nyilatkozva azt is elmondta: a kormány jövő januártól a Köldökzsinór program keretében kiterjeszti az egyszeri anyasági támogatást a külhoni magyarságra is. Kijelentette: a 64 125 forintos egyszeri támogatást akkor kaphatják meg az érintettek, ha a gyermeket anyakönyveztetik, illetve – tekintettel a felvidéki helyzetre – a magyarigazolvány is jogosító okmány lesz.

A szabadegyetemen először folytatott nyilvános vitát Porcsalmi Bálint, az RMDSZ és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ügyvezető elnöke. Mindketten úgy vélték, hogy helye van a két alakulat közötti párbeszéd folytatásának. Porcsalmi akcióegységet sürgetett olyan kérdésekben, amilyen a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés támogató aláírásainak az összegyűjtése, Toró viszont nélkülözhetetlennek tartotta, hogy intézményes párbeszéd legyen az erdélyi magyar politikai szervezetek között. Szerinte csakis ezáltal lehetne biztosítani, hogy az olyan sarkalatos kérdésekben, amilyen például Székelyföld területi autonómiája, “ne húzzon kétfelé” az erdélyi magyar politika.

Tusnádfürdői sajtóbeszélgetésen jelentette be pénteken Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója, hogy további magyar érdekeltségű nemzetközi sportesemények fognak magyar nyelvű közvetítéssel eljutni a határon túl élő magyarokhoz. Beszámolt arról az MTVA és UEFA között kötött megállapodásról, amely lehetővé teszi, hogy a határon túli magyar tévénézők magyar nyelvű közvetítésen követhessék a magyar labdarúgó-válogatott selejtező mérkőzéseit. Szlovákia és Románia esetében azon kábelhálózatok előfizetőihez juthatnak el ezek a sportesemények magyarul, amelyek kínálatában megtalálható az M4 Sport csatorna. A többi szomszédos ország tekintetében is hasonló megállapodások megkötésére törekszik az MTVA.

Vaszily Miklós elmondta: másfél éve olyan tárgyalástechnikát alkalmaz az MTVA a nemzetközi sportszövetségekkel, hogy – a magyarországi jogszerzés mellett – a szomszédos országokra is megszerezze a magyar nyelvű közvetítési jogot a magyar érdekeltségű eseményekre.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Cápa ölt meg egy tizenéves fiút

    Cápa ölt meg egy tizenéves fiút

    Valószínűleg cápatámadásban halt meg egy tizenéves szörfös Ausztrália keleti partjainál, a közeli strandot lezárták – jelentette be a helyi rendőrség szombaton.

  • Megoldódott az orosz Gyatlov-rejtély!

    Lavina következtében veszítette életétét 1959-ben a Szverdlovszki területen az Igor Gyatlov vezette kilencfős turistacsoport – közölte szombaton sajtótájékoztatóján az Uráli Szövetségi Járás főügyész-helyettese, Andrej Kurjakov, végleges magyarázatot adva a köztudatba Gyatlov-rejtélyként bevonult esetre.