2020. január 21., kedd
Ágnes

Egyéb Pécs

Úgy beszélik a mandarint, mint más az angolt

Egy pekingi egyetemistától leshetik el a kínai nyelv csínját-bínját a pécsi gyerekek, amellett hogy a kultúrával és az ahhoz kapcsolódó  képzőművészettel, zenével is megismerkedhetnek. A rendkívül nehéz nyelvért sok gyerek lelkesedik, a legtöbben már csaknem úgy beszélik a mandarint, mint más az angolt vagy a németet.

Van olyan gyerek, aki három éve megállás nélkül tanul, de olyan is akad, aki idén találkozott először a mandarinnal. A nyelvvel való ismerkedésben egy pekingi egyetemista segít nekik.


Liu Quing Pekingből érkezett Pécsre, hogy a gyerekeket oktassa (Fotó: Kovács Klaudia)

– Februárig maradok Pécsett. Nagyon örülök, hogy itt lehetek, szeretek a gyerekekkel foglalkozni. Az általános iskolások mellett középiskolásoknak is tartok órákat – meséli Liu Csuing, aki egy évre megszakította pekingi tanulmányait, csak hogy Pécsett önkénteskedhessen.

Liu óráival egy nemrég véget ért táborban találkozhattak a tizenévesek, de szeptembertől az iskolapadba is visszaülnek.


– Pécsett ez a harmadik nyári táborunk, ahol a nyelvet gyakorolhatták az általános iskolások. De szeptembertől a pécsi gimnazisták szakkör keretében három középiskolában, a Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskolában, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában, valamint a Pécsi Kodály Zoltán Gimnáziumban is tanulhatják a kínai nyelvet. Baranya megyében pedig még Mohácson és Siklóson tartunk kihelyezett órákat – mondta Füzes János, a Konfuciusz Intézet kommunikációs szaktanácsadója.

Az órákon igazi különlegességeket is bevetnek: ez a papír például önmagát “tisztítja”

Érdekesség, hogy a nyelvórákon egy különleges papírt is bevetnek, ahol vékony és vastag vonalakat tudnak húzni a diákok a borz szőréből készült ecsettel. A Kínából hozatott papír öt perc után önmagát tisztítja, így legalább százszor lehet rá írni anélkül, hogy azt cserélni kellene. A kalligráfia elsajátítása előtt azonban a nyelv hangsúlyozásával ismerkednek a tanulók.

– A fiatalok azért is tanulják szívesen ezt a nyelvet, mert nemcsak egy hagyományos nyelvórán vesznek részt, hanem minden alkalommal a kínai kultúrával is foglalkoznak. Tanulnak például képzőművészetet, zenét, de még a kungfu harcművészettel is megismerkedhetnek – tette hozzá Schmidt Ilona, a nyári kínai táborok vezetője, az évközi nyelvi foglalkozások magyar nyelvű segítője. – A nyelv okozta nehézségeket a kínai kultúrával való ismerkedés remekül feloldja.

Játékos módon kerülnek közelebb a mandarin nyelvhez a diákok

A táborokat és a nyelvi szakköröket, órákat a Konfuciusz Intézet szervezi, amely a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán alakult meg. Ez az intézet a világon hetedikként jött létre Pécsett, még 2015-ben, és itt a kínai medicinában gyökerező terápiás eljárásokat is oktatják.

– A nyelvvel és a kínai kultúrával való találkozás hosszú távon kedvezően befolyásolhatja a magyar–kínai gazdasági kapcsolatokat – ezt már Hoppál Péter mondta. A kulturális államtitkár szerint ez a nyitás példa nélküli, és Pécset hosszú távon mindenképpen előnyös helyzetbe hozza azáltal, hogy itt fiatalok tanulják a nyelvet.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.

 • Nem hiteles, ha a baloldali többség vizsgálja a Lackner-féle korrupciós botrányt

  Nem hiteles, ha a baloldali többség vizsgálja a Lackner-féle korrupciós botrányt

  Ha igazak Lackner Csaba hangfelvételeken elhangzott állításai, mindenkinek távoznia kell a közéletből, aki érintett Kispest valaha volt legnagyobb korrupciós botrányában a Fidesz-KDNP szerint. Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő hangsúlyozta: a kormánypárti képviselők részt vesznek az önkormányzati tényfeltáró bizottság munkájában, de azt aggályosnak tartja, hogy az a baloldali összefogás alkotja a többséget, amelynek tagjaira Lackner Csaba terhelő állításokat fogalmazott meg.