EUR: 325,20 Ft
CHF: 295,42 Ft
2019. július 22., hétfő
Magdolna

Egyéb Szombathely

Új sportpályák, napozóterasz, parkolók

Egy több mint egymilliárd forintos beruházásnak köszönhetően új tartalommal töltik meg a Sportligetet és az Aranypatakon átívelő gyalogoshíd megépítésével összekötik a csónakázótóval.

Szombathely zöld szíve így nemcsak méretében bővül, hanem olyan rekreációs központtá válik, amelyben minden korosztály megtalálhatja a neki tetsző sportolási és kikapcsolódási lehetőségeket.


Teljesen megújul a Sportliget Fotó:szombathely.hu

– Szombathely Integrált Településfejlesztési Stratégiája egészségmegőrző és aktív életmódot elősegítő városi rekreációs és sportterületként határozza meg a területet, amely harmonikus kapcsolatban áll a csónakázótóval. A fejlesztéssel minden korosztály előtt különleges sportolási és szabadidős lehetőségek nyílnak meg, valamint családi és baráti összejöveteleknek is teret adhat a megújuló Sportliget. A beruházás foglalkozik az akadálymentesítés lehetőségeivel is – tájékoztatta a Lokál Extrát dr. Károlyi Ákos jegyző. Hozzátette: erre a célra a Területi Operatív Programban 1 milliárd 115 millió forintot nyert a város, továbbá az Aranypatak Sportliget területével határos szakaszának megújítására további 40 millió forint támogatást nyújt az önkormányzat a jövő évi költségvetésében.

A tervek szerint a vendéglátó egységeknek, az öltözőknek és a szociális helyiségeknek is helyet ad majd szolgáltatóépület Fotó:szombathely.hu

A tervek szerint a salakos kispályás labdarúgópályákat átépítik, és egy új, lelátós centerpálya is létesül. Rendbe teszik a teniszpályákat, további kosárlabdapályát alakítanak ki, a meglévőt felújítják. A pályák mind korszerű megvilágítást kapnak. Aszfaltozott felületű görkorcsolyapálya épül, amelynek a keleti oldalán hangvédő falként is működő, biztosítást nem igénylő, amatőrök számára használható mászófal épül. A terület körül a sportolni vágyók részére tornaeszközökkel felszerelt kocogópálya létesül. A déli oldalon fitnesz-, szabadtéri tornapályát alakítanak ki, pihenőkertet hoznak létre sakkasztalokkal, továbbá a Sportliget északnyugati oldalán piknikezőterület jön létre.


Az Aranypatak medrének kiszélesítésével természet- és emberközelibb patakparti környezet alakul ki. A felsőbb szakaszon teraszokat hoznának létre, a tervezett új híd mellett, a patakhoz való közvetlen lejutás érdekében burkolt betonlépcsőket építenek. A hídról lelógatott vízi csengőkkel, vízi játékokkal, hullámos partélű napozóteraszokat is kialakítanak. Az alsó szakaszon a fitnesz-, szabadtéri tornaterem kiterjesztéseként faburkolatú teraszok kapnak helyet ülőfelületekkel, hangulatvilágítással, náddal körbevéve.

A beruházás eredményeként természet- és emberközelibb patakparti környezet alakul ki Fotó:szombathely.hu

A beruházás keretében új gyalogos- és kerékpároshíd épül az Aranypatakon keresztül, így akadálymentes gyalogos kapcsolat jön létre a csónakázótó területével és a Rohonci úti parkolókkal. A többi közt új szolgáltató épület létesül, a parkolót mozgássérült- és buszparkolókkal egészítik ki, valamint 30 új kerékpártárolót helyeznek el a területen.

Jelenleg az építési engedélyezési és a kiviteliterv-készítési folyamat zajlik. A felújítási munkák várhatóan jövőre kezdődnek.

Kapcsolódó Cikkek