2018. június 19., kedd
Gyárfás

Egyéb Szeged

Újabb csatát nyertek a keretjelzálog-károsultak

Rosszul veszi ki magát, ha egy kerekesszékes házaspárt utcára tesz egy bank – ezzel indokolta a Raiffeisen, hogy méltányosságot gyakorol, és elfogadja a Biharvári házaspár ajánlatát: 7 helyett megelégszenek 1,8 millió forinttal. Az összeget ki is fizették, így többéves pereskedés után fellélegezhetnek, már amennyire meg lehet könnyebbülni egy ilyen hercehurca után, amelyre ráment a házasságuk és az egészségük is.

− Megkönnyebbültem, de elhatároztam, hogy nem hagyom annyiban, elmegyek Strasbourgig. Kártérítést akarok az elmúlt hét év borzalmaiért, amire ráment az egészségem, és a férjemmel – akit intézetbe kellett adni – megromlott a kapcsolatom – fogalmazott Biharvári Gyuláné, immár saját lakásában, amelyről a bank levette a keretjelzálogot.


A Biharvári házaspár esetében a felperes bank jogerős bírósági ítélet alapján 10,8 milliót követelt, hogy tehermentesítse a Korondi utcai ingatlant, amelyért egyébként több mint 20 millió forintot fizetett a kerekesszékes házaspár. 2015 őszén a lakók megakadályozták, hogy a végrehajtó szemlét tartson a lakásban, majd a Raiffeisen Bank – látva a közvélemény felháborodását – egy szerintük méltányosnak nevezett ajánlatot tett: 7 milliót kért volna L. Gábor építési vállalkozótól vagy a házaspártól. Miután a vállalkozót május végén előzetes letartóztatásba helyezték, egy másik ügyben elmarasztalva, a pénzintézet újból lépett, és elfogadta a házaspár 1,8 millió forintos ajánlatát. Biharvári Gyuláék eladták a garázsukat, abból fizették ki a bankot, így hét év után a házaspár elmondhatja: övék lett a lakás, amelyet korábban egyszer már kifizettek.

Beperelik az ügyvédet

Az ügy fejleménye, hogy csalás és bűnpártolás miatt büntetőfeljelentést tesznek egy szegedi ügyvéd ellen, aki az adásvételi szerződéseket intézte. A károsultak képviselője állítja, hogy az ügyvédnek kötelessége lett volna felhívni az ügyfelek figyelmét a kockázatokra, ám ezt nem tette meg.

A károsultak érdekképviseletét ellátó Szabó Bálint jogász elmondta, hogy több keretjelzálogos per is zajlott, illetve van folyamatban. Eddig egyedül Solymosi Lajosnéék örülhettek, a harmadszor megismételt elsőfokú eljárásban a Szegedi Ítélőtábla a javukra döntött. A többi szegedi és makói család kapcsán Szabó azt közölte, az érintettek 1-2 millió forintig hajlandóak helytállni, hogy az egyszer már kifizetett lakásukról lekerüljön a keretjelzálog, ennél többet viszont nem tudnak és nem is akarnak fizetni a pénzintézetnek. − Felháborító a bank indoklása, miszerint a közfelháborodás miatt értékelték úgy, hogy rosszul veszi ki magát, ha kerekesszékes házaspár kerül az utcára, s ezért gyakoroltak méltányosságot. Ez azt üzeni, hogy kerekesszékbe vagy intézetbe kell kerülni ahhoz, hogy valakivel méltányosan járjon el egy pénzintézet. Felmerül a kérdés, hogy a kerekesszékes házaspár mennyivel különb egy 84 éves asszonynál, egy egyedülálló édesanyánál vagy bárkinél. Sajnos ez jól mutatja a hozzáállásukat – fűzte hozzá Szabó Bálint.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt helyezett előzetes letartóztatásba egy hónapra két férfit a Miskolci Járásbíróság. Egy 15 éves lányt kényszerítettek pénzért szexuális együttlétekre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és környékén – közölte Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.

 • Táborozást nyertek a betűfalók

  Táborozást nyertek a betűfalók

  Június elején tartották a Hahó, könyvtár(s)ak! című megyei olvasásnépszerűsítő játék szóbeli döntőjét, ahol kiderült, ki vehet részt a teljesen ingyenes, színes programokkal teli egyhetes táborban.