2017. december 16., szombat
Etelka, Aletta

Egyéb Szeged

Újabb csatát nyertek a keretjelzálog-károsultak

Rosszul veszi ki magát, ha egy kerekesszékes házaspárt utcára tesz egy bank – ezzel indokolta a Raiffeisen, hogy méltányosságot gyakorol, és elfogadja a Biharvári házaspár ajánlatát: 7 helyett megelégszenek 1,8 millió forinttal. Az összeget ki is fizették, így többéves pereskedés után fellélegezhetnek, már amennyire meg lehet könnyebbülni egy ilyen hercehurca után, amelyre ráment a házasságuk és az egészségük is.

− Megkönnyebbültem, de elhatároztam, hogy nem hagyom annyiban, elmegyek Strasbourgig. Kártérítést akarok az elmúlt hét év borzalmaiért, amire ráment az egészségem, és a férjemmel – akit intézetbe kellett adni – megromlott a kapcsolatom – fogalmazott Biharvári Gyuláné, immár saját lakásában, amelyről a bank levette a keretjelzálogot.


A Biharvári házaspár esetében a felperes bank jogerős bírósági ítélet alapján 10,8 milliót követelt, hogy tehermentesítse a Korondi utcai ingatlant, amelyért egyébként több mint 20 millió forintot fizetett a kerekesszékes házaspár. 2015 őszén a lakók megakadályozták, hogy a végrehajtó szemlét tartson a lakásban, majd a Raiffeisen Bank – látva a közvélemény felháborodását – egy szerintük méltányosnak nevezett ajánlatot tett: 7 milliót kért volna L. Gábor építési vállalkozótól vagy a házaspártól. Miután a vállalkozót május végén előzetes letartóztatásba helyezték, egy másik ügyben elmarasztalva, a pénzintézet újból lépett, és elfogadta a házaspár 1,8 millió forintos ajánlatát. Biharvári Gyuláék eladták a garázsukat, abból fizették ki a bankot, így hét év után a házaspár elmondhatja: övék lett a lakás, amelyet korábban egyszer már kifizettek.

Beperelik az ügyvédet

Az ügy fejleménye, hogy csalás és bűnpártolás miatt büntetőfeljelentést tesznek egy szegedi ügyvéd ellen, aki az adásvételi szerződéseket intézte. A károsultak képviselője állítja, hogy az ügyvédnek kötelessége lett volna felhívni az ügyfelek figyelmét a kockázatokra, ám ezt nem tette meg.

A károsultak érdekképviseletét ellátó Szabó Bálint jogász elmondta, hogy több keretjelzálogos per is zajlott, illetve van folyamatban. Eddig egyedül Solymosi Lajosnéék örülhettek, a harmadszor megismételt elsőfokú eljárásban a Szegedi Ítélőtábla a javukra döntött. A többi szegedi és makói család kapcsán Szabó azt közölte, az érintettek 1-2 millió forintig hajlandóak helytállni, hogy az egyszer már kifizetett lakásukról lekerüljön a keretjelzálog, ennél többet viszont nem tudnak és nem is akarnak fizetni a pénzintézetnek. − Felháborító a bank indoklása, miszerint a közfelháborodás miatt értékelték úgy, hogy rosszul veszi ki magát, ha kerekesszékes házaspár kerül az utcára, s ezért gyakoroltak méltányosságot. Ez azt üzeni, hogy kerekesszékbe vagy intézetbe kell kerülni ahhoz, hogy valakivel méltányosan járjon el egy pénzintézet. Felmerül a kérdés, hogy a kerekesszékes házaspár mennyivel különb egy 84 éves asszonynál, egy egyedülálló édesanyánál vagy bárkinél. Sajnos ez jól mutatja a hozzáállásukat – fűzte hozzá Szabó Bálint.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.