EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 20., szombat
Illés

Extra Veszprém

Újabb emlékjellel bővült a Pantheon

Emléktábla-avatással emlékeztek az öt évvel ezelőtt elhunyt Kollár Kálmánra, a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság örökös karnagyára a Veszprém Pantheonban.

Nagy Károly kanonok atya emlékezett Kollár Kálmánra (fotó: Domján Attila)

Kollár Kálmán kutató, tanár, zeneszerző volt. Mint egy jó gazda, a régiekből újat teremtett. A zene szeretete, amit lelke és szíve egészéből árasztott, kihatott növendékeire. A zene szépségét, amit Isten adott számunkra, könnyen megszerettette tanítványaival.


Nagy Károly atya a tábla felszentelése előtt elmondta, hogy a tábla „hivatása” úgy megőrizni Kálmán emlékét, hogy a zeneszerző által játszott dallamok mindenkor eszünkbe jussanak. A tábla avatására és felszentelésére sikertörténetként tekintenek.

Az emléktábla a Veszprém Pantheonban került méltó helyére (fotó: Domján Attila)

Kollár Kálmán, mint egy igazi pedagógus, lámpás volt, aki mindenkinek – kicsinek, felnőttnek egyaránt – mindenkor „világított”. Mindenütt jelen volt, ahol a zene megjelent, akár a karnagypultnál, de még akkor is, amikor régi hangszereket kellett javítani, hiszen ezzel is foglalkozott.

Károly atya köszönetet mondva Istennek felszentelte a Lugossy László szobrászművész által készített emléktáblát.

Kollár Kálmán 1959-től a Csermák Antal Zeneiskola főállású, majd nyugdíjas tanára volt. A Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaságot 1963-tól öt évtizeden át vezette, megalapozva ezzel a kórus hírnevét. Hat évig vezette a Liszt Ferenc Kórus mellett a Zirci Bányász Vegyes Kart, nyolc évig a Péti Munkás Férfikart és több mint tíz esztendeig a rendkívüli eredményeket elért Kállai Éva Gimnázium Leánykarát, később vegyes karát. Egyedülálló munkásságát számos díj és kitüntetés fémjelzi. 2009-ben szülőfaluja, Lovászpatona díszpolgárává is választották.

Kapcsolódó Cikkek