2019. július 22., hétfő
Magdolna

Belföld

Ujhelyi buktatta le Balczót

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője egy felvételen örökítette meg, hogy a job – bikos Balczó Zoltán nem állt fel azon a megemlékezésen, amelyet Strasbourgban  tartottak a holokauszttúlélő Simone Veil tiszteletére, aki néhány hete hunyt el.

Ujhelyi  szerint  Balczó  tet – te egyértelmű szélsőjobbos  húzás volt, a rendre antiszemita-botrányokba keveredő  Jobbik  politikusa  viszont   kikérte magának a vádakat  – írja az Origo.


A holokauszttúlélő Simone  Veil  az  Európai  Parlament   (EP) első női elnöke volt,  1979 és 1982 között. Közelmúltbeli halála után néhány  nappal  az  EP  megemlékezést  tartott  Strasbourgban, amelynek keretében a képviselők egyperces néma felállással is tisztelegtek a francia politikusnő emléke előtt.  Ujhelyi szerint Balczó ülve  maradt. Az MSZP-s lefotózta a székében ragadt Balczót, majd a fényképet egy kommentár kíséretében fel is  töltötte a közösségi oldalára.

Fotó: Csudai Sándor

„Ez a Jobbik valódi arca!  Ha bárki azt gondolja, hogy  ez  az  Európa-ellenes  szélsőjobboldali párt fogja az  európai értékek fősodrában  tartani Magyarországot, az  súlyosan téved” – írta. Az Origo utolérte Balczó  Zoltánt, aki elismerte, hogy  valóban ő szerepel a felvé – telen, de azt állította, hogy  Ujhelyi  hazudik.  Szerinte  ugyanis két megemlékezést  is tartottak Simone Veil emlékére, az egyiket július 3-án,  a másikat pedig július 4-én.


Az előbbin volt az egyperces  néma  felállás,  az  utóbbin   pedig egy spontán főhajtás  történt a képviselők részéről. Ezen a jobbikos szerint a  tiszteletadás hosszú percekig  tartott, ő pedig úgy döntött,  hogy  annak  a  helyén  tesz   eleget.  Balczó  kijelentette,   hogy semmiféle antiszemita  indíttatás nem húzódott meg  a mögött, hogy ülve maradt  a holokauszttúlélő politikusnak kijáró tiszteletadáskor,  Ujhelyi pedig megalapozatlanul vádaskodik.

Ujhelyi István /Fotó: MTI – Kovács Attila

A Jobbik  később közleményben magyarázta tovább a bizonyítványt. – Valótlanul állítják,  hogy Balczó Zoltán nem volt  hajlandó  felállni  egy  holokauszttúlélőről való megemlékezésen, ugyanis a hazudó  szocialista Ujhelyi István által készített képek nem egy  megemlékezésen készültek,  hanem egy rövidfilm vetítésén,  ahol  többen  álltak,   mások pedig ültek. A szocialista politikus által említett  megemlékezés  korábban   volt, ahol Balczó Zoltán fejet  hajtott, ellentétben Ujhelyi  Istvánnal,  aki  azon  részt   sem vett. Kérjük a cikk javítását, ellenkező esetben jogi  eljárást kezdeményezünk az  ügyben – írták.

Kapcsolódó Cikkek