2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Sport

Újjávarázsolták a Margitszigetet és a sportuszodát

Július 14-én kezdődik hazánk eddigi történelmének legnagyobb sporteseménye a 17. FINA Világbajnokság. A vízilabda-mérkőzéseknek a teljes egészében megújított Margitsziget és a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda ad otthont.

– Az 1930-ban, az olimpiai bajnok Hajós Alfréd tervei alapján épült Nemzeti Sportuszoda modernizálására már régóta igény volt, észszerű volt tehát a vizes világbajnoksághoz köthető beruházásokkal egy időben megvalósítani.


Az uszodafelújításokra a világbajnokságtól függetlenül is szükség volt, a megújult létesítmények a vb után évtizedekig szolgálják majd a nagyközönséget és a sportolókat – mondta az uszoda átadásán Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. Mint kiderült, a teljes rekonstrukció során megújultak a nyitott 50 méteres medencét ellátó uszodagépészeti vezetékek, valamint a bel- és kültéri tanmedencék.

Több mint több mint 180 ezer növényt ültettek (Fotó: Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nkft. )

Az öltözőkbe modern öltözőszekrények és öltözőkabinok kerültek. Felújították, kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették az uszoda légtechnikáját, vészvilágítását, illetve kicserélték a teljes udvari burkolatot. Az épületbe új beléptető- és tűzjelző rendszert telepítettek, és készült egy vegyszer- és sátortároló is. Az edzőterembe új gépek, eszközök kerültek és megújultak a medencékben a versenysporthoz nélkülözhetetlen eszközök, kötelek, zászlók, kapuk. A Széchy medencénél a versenyúszók gyakorlását segítő új Omega rajtköveket építettek be. A Széchy uszodában felújították az öltözők légtechnikáját, gépészetét, illetve a lelátó szigetelését.


Az északi parkolónál egy új MOL BuBi állomást alakítottak ki (Fotó: Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nkft. )

Nemcsak az uszoda, a Margitsziget is megújult. Közel 43 ezer négyzetméternyi területet gyepesítettek és több mint 180 ezer növényt ültettek. Új közösségi tereket hoztak létre, a pihenést pedig több mint 140 új parki bútor segíti majd.  Új térképes információs pontokat és a látványosságokat, valamint a növényritkaságokat bemutató táblákat helyeztek ki a szintén megújult sétaútvonalak mentén, valamint kiegészült a közvilágítási rendszer is: 146 új kandelábert telepítettek a szakemberek. A virágoskertben kialakított Fénykertben ezentúl fényjáték ejti ámulatba az esti parklátogatókat: a nyolc, oszlopra helyezett ledes fényvető a környező fák lombozatára, ágaira vetít majd. Teljesen megújult a Palatinus strand is, amely így már egész évben látogatható. A játszótereken 15 új játék várja a gyerekeket, a fitneszparkban pedig nyolc új eszközt használhatnak a sportolni vágyók.

– A Margitsziget nem csak a főváros szíve, a 17. FINA Világbajnokság egyik meghatározó helyszíne is – mondta Szántó Éva, a Bp2017 Nkft. ügyvezetője. – Ez nem véletlen, hiszen ha visszatekintünk a múltba, jól láthatjuk, a „Hajós”-ban legendás pólósgenerációk sora edzett és számos világversenynek adott már otthont. Az uszoda aulájában márványtáblákon olvasható a vizes sportágak magyar olimpiai és világbajnokainak neve. Bízom benne, hogy a hazai vb után újabb bajnokokat köszönthetünk ezen a listán.

Kapcsolódó Cikkek