EUR: 311,97 Ft
CHF: 270,06 Ft
2018. február 20., kedd
Aladár, Álmos

Belföld

Újra kellene gondolni a tengeri mentés szabályozását

Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet kutatója szerint az illegális bevándorlók tengeri mentésével kapcsolatban “nehezen képzelhető el” érdemi megoldás a jogi szabályozás újragondolása, akár új egyezmények megkötése nélkül.

Janik Szabolcsot pénteken az M1 aktuális csatornán arról kérdezték, hogy az olasz kormány 11 pontos javaslatcsomagot dolgozott ki a Földközi-tengeren mentőtevékenységet végző és a migránsokat az olaszországi partokra szállító civil szervezetek tevékenységének szabályozására. Ez megtiltja, hogy a nem kormányzati szervezetek (NGO-k) mentőhajói líbiai vizekre lépjenek és kötelezővé teszi az NGO-k finanszírozásának nyilvánosságra hozatalát.


Janik Szabolcs jelezte: az elmúlt hónapokban sok vita volt arról, hogy mennyi NGO vesz részt ezekben a műveletekben és mi a szerepük.

Hangsúlyozta: Dél-Olaszországban felmerült, hogy ezek a szervezetek “összejátszanak az embercsempészekkel”; ezek nagyon komoly vádak, ezért álláspontja szerint indokolt, hogy az olasz hatóságok keretek közé szorítsák a működésüket.

Úgy fogalmazott: azok a nemzetközi egyezmények, jogszabályok, amelyek alapján az olasz parti őrségnek vagy a Frontexnek, az európai határ- és partvédelmi ügynökségnek vészhelyzetben segítenie kell, “nem alkalmasak a mostani helyzet kezelésére”. Véleménye szerint Olaszországban elkezdődött ezeknek a kereteknek az újragondolása, mivel az ország “megtelt”.

Janik Szabolcs kitért arra is, hogy Olaszországba jelenleg leginkább fekete-afrikai bevándorlók érkeznek illegálisan, és vélhetően 30-40 százalékuk lesz jogosult menekültstátuszra, a többiek – tette hozzá – gazdasági okból hagyják el hazájukat.

Kapcsolódó Cikkek

  • Gulyás: Az ajánlások azt mutatják, hogy erős a kormánypártok támogatottsága

    Gulyás: Az ajánlások azt mutatják, hogy erős a kormánypártok támogatottsága

    A Fidesz-KDNP képviselőjelöltjei által összegyűjtött ajánlások nagy száma azt mutatja, hogy nemcsak a közvélemény-kutatások szerint, hanem a valóságban is erős a kormánypártok támogatottsága – jelentette ki Gulyás Gergely, a főváros 3-as számú választókerületének kormánypárti képviselőjelöltje, amikor leadta a jelöltté váláshoz szükséges számú ajánlást, kedden Budapesten.

  • Törökország azt tervezi, hogy kasztrálja a pedofilokat

    Törökország azt tervezi, hogy kasztrálja a pedofilokat

    A török kormány azt tervezi, hogy néhány napon belül napirendjére veszi a pedofilok kémiai kasztrációjának tárgyalását – közölte Abdulhamit Gül török igazságügyi miniszter kedden Ankarában újságíróknak nyilatkozva, miután a közelmúltban óriási botrányt kavart, hogy egy fiatal férfi megerőszakolt egy hároméves kislányt, ráadásul egy esküvő közben.