EUR: 305,44 Ft
CHF: 276,58 Ft
2017. július 24., hétfő
Kinga, Kincső

Belföld

Újra kellene gondolni a tengeri mentés szabályozását

Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet kutatója szerint az illegális bevándorlók tengeri mentésével kapcsolatban “nehezen képzelhető el” érdemi megoldás a jogi szabályozás újragondolása, akár új egyezmények megkötése nélkül.

Janik Szabolcsot pénteken az M1 aktuális csatornán arról kérdezték, hogy az olasz kormány 11 pontos javaslatcsomagot dolgozott ki a Földközi-tengeren mentőtevékenységet végző és a migránsokat az olaszországi partokra szállító civil szervezetek tevékenységének szabályozására. Ez megtiltja, hogy a nem kormányzati szervezetek (NGO-k) mentőhajói líbiai vizekre lépjenek és kötelezővé teszi az NGO-k finanszírozásának nyilvánosságra hozatalát.

Janik Szabolcs jelezte: az elmúlt hónapokban sok vita volt arról, hogy mennyi NGO vesz részt ezekben a műveletekben és mi a szerepük.

Hangsúlyozta: Dél-Olaszországban felmerült, hogy ezek a szervezetek “összejátszanak az embercsempészekkel”; ezek nagyon komoly vádak, ezért álláspontja szerint indokolt, hogy az olasz hatóságok keretek közé szorítsák a működésüket.

Úgy fogalmazott: azok a nemzetközi egyezmények, jogszabályok, amelyek alapján az olasz parti őrségnek vagy a Frontexnek, az európai határ- és partvédelmi ügynökségnek vészhelyzetben segítenie kell, “nem alkalmasak a mostani helyzet kezelésére”. Véleménye szerint Olaszországban elkezdődött ezeknek a kereteknek az újragondolása, mivel az ország “megtelt”.

Janik Szabolcs kitért arra is, hogy Olaszországba jelenleg leginkább fekete-afrikai bevándorlók érkeznek illegálisan, és vélhetően 30-40 százalékuk lesz jogosult menekültstátuszra, a többiek – tette hozzá – gazdasági okból hagyják el hazájukat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Izrael is élesen bírálta Sorost

  Izrael is élesen bírálta Sorost

  Tiltakozó levelet írt az izraeli kormány képviseletében a washingtoni nagykövetség szóvivője a New York Timesnak. A biztosítékot az verte ki, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt az antiszemitizmus támogatásával vádolták meg a Soros György ellen tett lépések miatt.

 • Ismét rács mögött Kulcsár Attila

  Ismét rács mögött Kulcsár Attila

  Mintarabként viselkedik a tököli börtönben a sikkasztásért elítélt Kulcsár Attila. Kora reggel kitakarítja a hatfős zárkát, napközben pedig a raktárban dolgozik.

 • Orbán: A hazafiak oldalán állunk

  Orbán: A hazafiak oldalán állunk

  Fontos kérdés, hogy Magyarország a magyarok országa lesz-e a jövőben. A jövő évi választások tétje, hogy végre tudják-e hajtani a Soros-tervet, le tudják-e bontani a kerítést – jelentette ki Orbán Viktor a 28.

 • Kétszáz kamionnyi tankönyv indul útra

  Kétszáz kamionnyi tankönyv indul útra

  Augusztusban megkezdik kiszállítani az iskoláknak az új tankönyveket. A kormány döntése értelmében a szeptemberben kezdődő új tanévtől már nemcsak az alsó tagozatos diákok, hanem az 5–9.