EUR: 323,57 Ft
CHF: 289,94 Ft
2019. június 20., csütörtök
Rafael

Egyéb XVI.kerület

Ültessen fát a háza elé!

Az önkormányzat idén is meghirdette a lakossági faültetési akciót, amelynek keretében díszfákat lehet igényelni a lakóházak előtti zöldsávba, közterületre. A fákat az önkormányzat ingyenesen biztosítja.

A Virágos gömbkőris 10 méter magasra növő gömbölyded koronát nevelő fa, de mivel jellemzően felül terül a gyökere, így szűk zöldsávba, járda közvetlen közelébe nem alkalmas (fotó: XVI. Kerületi Újság)

Az akcióban földlabdás példányok kérhetők, egy cím elé maximum öt darab. Kiszállításukról a  Kerületgazda Szolgáltató Szervezet gondoskodik. A fa ültetési helyét a környezetvédelmi hivatal irodájának dolgozóival lehet egyeztetni telefonon, e-mailben, a helyszínen vagy helyszínrajz segítségével. Az igénylőnek a megbeszélt helyen kell kiásnia a megfelelő méretű ültetőgödröt a megadott határidőig. Amennyiben a helyszínen nem található kellő méretű ültetőgödör, a fát nem tudják az igénylőnek átadni!
Mint lapunk az önkormányzattól megtudta, a kiszállítás meghirdetett napján a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkatársai a kiásott gödörbe állítják a fát, és a helyszínen hagyják a támrudat, illetve a törzsvédő hengert, az ültetés és beiszapolás viszont az igénylő feladata, amit a szállítás napján köteles elvégezni. A lakók az igényelhető fajták közül választhatnak, de indokolt esetben az iroda dolgozói változtathatnak az igényelt fajtán. Ilyen lehet például, ha a vezeték alá túl nagy fajtát választott valaki, vagy az utcán már egységes fasor van, esetleg az ültetési távolság nem elegendő.


A választható fák között szerepel a hárs, a juhar,  kőris és a szelídgesztenye, amelyek nagyobbra nőnek, ezért légvezeték alá nem ajánlottak, valamint piros virágú vadgesztenye, sárga kőris, lepényfa, gömbkőris, csörgőfa, törökmogyoró, amelyek közepes növésűek, ezért magas vezeték alatt elférnek. Rendelhető még galagonyafa, gömbjuhar és díszkörte, ezek nem nőnek nagyra, alacsony légvezeték alá ideálisak.

Jelentkezni szeptember 4-ig lehet írásban az önkormányzat Környezetvédelmi Irodájánál (XVI. kerület, Havashalom utca 43.) vagy a [email protected] e-mail-címen. Az igényléskor fel kell tüntetni a nevet, telefonszámot, e-mail-címet, az értesítési címet, valamint azt a címet, ahová a fát kérik. Telefonos jelentkezést nem fogadnak el! A facsemetéket a lombhullás után, október végén, november elején, a fagyok beállta előtt szállítják ki.


Kapcsolódó Cikkek