EUR: 335,51 Ft
CHF: 311,50 Ft
2020. január 22., szerda
Artúr, Vince

Egyéb Szombathely

Üvegnegatívokba zárt történelem

Páratlan kincs és már-már kimeríthetetlen lehetőség birtokában van a Savaria Múzeum, amelynek történeti tárában igen jelentős fényképgyűjteményt őriznek. A Szombathelyen tevékenykedő Knebel fotósdinasztia hagyatékának sokszínűsége és mennyisége hazai, sőt európai viszonylatban is kuriózum – minderről Kelbert Krisztina történész beszélt a Lokal Extrának.

Kelbert Krisztina történész utánajárt a képek történetének Fotó: CSG

– Hogyan és milyen formában maradtak fenn a fényképek a Knebel család hagyatékából?


– A három generáción keresztül működő Knebel dinasztia hagyatéka jórészt üvegnegatívok formájában maradt fenn, 9×12 cm-es vagy ennél valamivel nagyobb üveglemezeken. 1873-ban szabadalmaztatták azt az eljárást, amelyben bróm-ezüst-zselatin réteget vittek fel az üveglemezre, amely így alkalmassá vált kép rögzítésére. Id. Knebel Ferenc már a következő évben előállított ilyen lemezeket a műtermében. S mivel később fiai, ifj. Knebel Ferenc és Jenő, valamint unokája, Knebel Terézia is folytatta a fényképezést, több mint 20 ezer üvegnegatív maradt utánuk. Ezeket megtisztítottuk, digitalizáltuk, és megfelelő páratartalmú és hőmérsékletű raktárban, savmentes borítékokban tároljuk.

Több mint 20.500 üvegnegatív maradt a Knebel-dinasztia után  Fotó: CSG

– Mennyire sérülékenyek ezek az üvegnegatívok?


– Még a nem megfelelő tárolástól is megroppanhatnak. Farkas Géza fotóművész üveglemezei például szinte mind összetörtek, amikor 1945 márciusában bombatalálat érte a Kisfaludy Sándor utca 1. sz. alatti műtermét, így tőle alig 500 fényképet őrzünk.

Szombathely történetének egy évszázada követhető nyomon a régi fényképek segítségével Fotó: CSG

– Ennek a gazdag fotóhagyatéknak is köszönhető, hogy a szombathelyi múzeumok idei kiállításai a fényképeket állítják középpontba. A Savaria Múzeumban Szombathely történetének egy évszázada követhető nyomon a régi fényképek segítségével. Milyen szempontok alapján válogattak a fotók közül?

December 21-ig látogatható a Fényérzék kiállítás a Savaria Múzeumban Fotó: CSG

– Május óta látható a Savaria Múzeum Személyes című kiállítása, amely a Fényérzék sorozatban nyílt meg. Három pillérre helyeztük a hangsúlyt. Az egyik, hogy szerettük volna bemutatni ennek a 100 évnek a városi fotótörténetét. Az első fényképek (dagerrotípiák) az 1840-es években készültek, ám ezekből sajnos nem maradt fenn egy sem, így a kiállítás az 1860-as évektől kezdődik, amikor id. Knebel Ferenc az első műtermét létrehozta a városban, és 1963-ig, Knebel Terézia haláláig tart. Bemutatjuk azt a 84 fotográfust, akik iparengedéllyel rendelkeztek ebben a 100 évben, közülük 12 jelentősebb fényképész életművét részletesebben is megjelenítjük. A Knebelek és Farkas Géza mellett az amatőr Vizmathy Géza, a szakírással is foglalkozó Boldogházi Kiss Zoltán vagy a világhírű Kraszna-Krausz Andor, a Focal Press Kiadó alapítója, illetve a szintén világhírűvé vált Reismann János tevékenységét is ismertetjük. Ezenkívül egy várostörténeti ívet igyekeztünk felmutatni, ennek az időszaknak a rendkívül intenzív infrastrukturális, kulturális fejlődését 18 témára felfűzve. A harmadik szempontunk az volt, hogy mindezt személyesen érzékeltessük, ezért interjúkból visszaemlékezésekből vett idézetekkel megrajzoljuk a fényképek hátterét. Nem véletlen tehát, hogy Benes Daisynek, az ünnepelt szépségnek és az egyetlen magyar származású Oscar-díjas színész, Lukács Pál feleségének romantikus love storyja vezeti be a látogatót a kiállítás miliőjébe. Lépjenek be önök is!

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.