EUR: 336,25 Ft
CHF: 313,37 Ft
2020. január 18., szombat
Piroska

Belföld

V4-ek és Izrael: Erős határvédelmet!

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök javaslatot tett magyarországi látogatásán, hogy a visegrádi országokkal közösen állítsanak fel egy munkacsoportot a terrorizmus elleni, egy másikat pedig a technológiai kooperáció minél sikeresebb megvalósítása érdekében.

– A visegrádi országok javasolni fogják az uniónak, hogy értékelje azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Izrael tesz a térség stabilitása érdekében, mindaz ugyanis európai érdek is, hisz véd az újabb és újabb migránsinvázió ellen. A visegrádiak osztják Izrael álláspontját, hogy minden nemzet szempontjából kulcsfontosságú a külső határvédelem. Az emberek ellenőrzés nélküli szabad áramlása terrorkockázatot jelent – mondta Orbán Viktor a V4-ek (hazánk mellett Szlovákia, Csehország és Lengyelország) miniszterelnökei és Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő budapesti találkozója után. Orbán arról is beszélt, hogy a visegrádi országok vezetői hamarosan Izraelbe látogatnak.


MTI Fotó: Mohai Balázs

Netanjahu nagyrabecsülését fejezte ki a V4-ek Izraellel kapcsolatos álláspontja miatt. Mint mondta, nagyon gyakran bírálják Izraelt Európából, holott „Izrael az egyetlen demokrácia a Közel-Keleten”, ebben a régióban az egyetlen ország, ahol a keresztények biztonságban vannak. Izrael az európai és a nyugati értékek bástyája a régióban – közölte.

– Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kiállása Magyarország mellett egyértelmű cáfolata az országot ért hazug és bántó antiszemitavádaknak – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter a közszolgálati M1 hírcsatornán. Kiemelte, Magyarország az egyik olyan európai állam, amely a legtöbbet tette az antiszemitizmus elleni küzdelem sikeréért: zéró toleranciát hirdetett, bünteti a holokauszt tagadását, a holokauszt történetét az iskolai tanterv részévé tette, valamint támogatja a magyarországi és a határon túli zsinagógák felújítását.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház tegnap délután Benjamin Netanjahu látogatásához kapcsolódóan Magyar–Izraeli Üzleti Fórumot szervezett. Az esemény keretében összesen több mint 110 magyar és izraeli vállalkozás folytatott kétoldalú üzleti tárgyalásokat, elsősorban a védelmi, a jármű-, az egészség- és az építőipar, a vízgazdálkodás, valamint a környezetipar és a smart city területeit érintve.

Junckerrel tárgyal Fico az élelmiszerek minőségéről

Robert Fico szlovák kormányfő felhatalmazást kapott a visegrádi országoktól (V4), hogy jövő csütörtökön az élelmiszerek kettős minőségéről tárgyaljon Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével. Ezt a szlovák miniszterelnök tegnap jelentette be Budapesten. Robert Fico szerint a V4-ek polgárai az ide érkező élelmiszerek gyengébb minősége miatt másodosztályú uniós állampolgárnak érzik magukat, és nő a bizalmatlanságuk. Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök ezzel kapcsolatban azt közölte: a visegrádi országok európai szinten szeretnék megváltoztatni a szabályozást.


Kapcsolódó Cikkek

  • Cser Ágnes: Igazságtalan és etikátlan az orvoskamara javaslata

    Cser Ágnes: Igazságtalan és etikátlan az orvoskamara javaslata

    Az érdekképviselet etikátlannak és igazságtalannak tartja az orvoskamara javaslatát, amely szerint büntetni kellene a paraszolvenciát – mondta Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ) elnöke szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

  • Ezt a terméket hívta vissza a Rossmann

    Ezt a terméket hívta vissza a Rossmann

    A Rossmann Magyarország Kft. visszahívta az 500 grammos enerBIO Szójapehely elnevezésű termékét tropánalkaloid-szennyezettség miatt, a vállalkozás a termék visszahívásáról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) is tájékoztatta – közölte a hivatal pénteken honlapján.