EUR: 307,66 Ft
CHF: 265,63 Ft
2017. október 20., péntek
Vendel

Belföld

Varga Mihály: A magyar élelmiszeripar meghatározó szereplő a világpiacon

A magyar élelmiszeripar exportteljesítményét és világpiaci szerepét méltatta a nemzetgazdasági miniszter a Nádudvari Élelmiszer Kft. egymilliárd forintot meghaladó beruházásának átadásán szerdán Nádudvaron.

Varga Mihály szavai szerint a magyar élelmiszeripar meghatározó szereplője az európai és a világpiacnak, a tavalyi 93 milliárd eurós export bő 7 százalékát az élelmiszeripar adta, az ágazat 2000 milliárd forint értékben állított elő külpiacokon értékesített termékeket. Az adatok is bizonyítják, nem csak a hazai, de az európai gazdaság szempontjából is meghatározó a magyar élelmiszeripar, mely volumenét tekintve Lengyelország után stabil második helyen áll a kelet-közép-európai régióban – tette hozzá. A kormány célja az ágazat és ezen belül az élelmiszer-export további bővítése, fejlesztése – hangsúlyozta.

Felidézte: a kormány két éve az Irinyi-tervben a nyolc legfontosabb ágazat egyikeként nevesítette az élelmiszeripart, melyben olyan hagyományokkal, kultúrával és szaktudással rendelkezik az ország, melyre lehet építeni. 2015-ben a kormány elindította a Nagyvállalati beruházási támogatási programot, mely a kis-és középvállalkozói kategórián túlnövő és ezzel az uniós támogatások többségéből kiszoruló magyar cégek talpon maradását, versenyképesség-növelését segíti – tette hozzá.

“Olyan cégeket szeretnénk támogatni, amelyeknek van múltja, valamint van mögöttük teljesítmény” – mondta, és megjegyezte egyre több vállalkozás, köztük a program keretében az 1,1 milliárd forint összértékű fejlesztéséhez 553 millió forintos támogatást elnyerő Nádudvari Élelmiszer Kft. is képes teljesíteni ezeket a feltételeket.

Közölte: a társaság ebből a forrásból új üzemrészeket épített és gyártósorokat vásárolt, melyekkel növelni tudja termelését, szélesíteni termékkínálatát és a fokozott élelmiszerbiztonsági elvárásoknak is képes megfelelni. Mindemellett dolgozói létszámát 30 munkavállalóval bővíti.

Megemlítette, hogy a hét éve még közel 12 százalékos munkanélküliség 4,5 százalékra apadt. Ennek ellenére a kormány nem mond le arról, hogy a még állástalan 200 ezer embernek és az inaktívaknak is segítsen – a közmunkaprogramok mellett az átképzések és a szakképzési rendszer átalakításának folytatásával – visszatérni a munka világába – hangsúlyozta.

Beszélt az első negyedévben 4,1 százalékot elérő gazdasági növekedésről és úgy fogalmazott: el kell jutni oda, hogy a növekedést mindenki “a saját bőrén is érezze”.

Hajdú-Bihar megye gazdasági teljesítményét méltatva közölte: az aktív korú lakosságnak több mint 62 százaléka dolgozik, ez mintegy 6 százalékkal haladja meg a 6-7 évvel ezelőtti foglalkoztatási rátát.

Volosinovszki János, a Nádudvari Élelmiszer Kft. ügyvezető igazgatója közölte: a tíz éve működő vállalkozás fél év alatt valósította meg a beruházást. A Nádudvari márkanév ma már jól cseng a magyar piacon, a kapacitásbővítés a növekvő vásárlói igények kielégítését szolgálja – tette hozzá.

A társaság 2007-es 1,8 milliárdos árbevétele 2016-ra elérte a 7,4 milliárd forintot. A beruházás részleteiről szólva közölte: a panírüzem 500 négyzetméterrel bővült és ide új technológiát is vásároltak. A húsüzem alapterülete 600 négyzetméterrel nőtt és egy új hűtőházat is kialakítottak. Idén emellett dinamikus termékfejlesztésbe kezdenek – fűzte hozzá.

Kapcsolódó Cikkek

 • Soros nem jótékonykodott, hanem trükközött

  Soros nem jótékonykodott, hanem trükközött

  Sajtóhírek szerint Soros György amerikai milliárdos több mint 18 milliárd dollárt, azaz 4716 milliárd forintot utalt át vagyonából az általa létrehozott Nyílt Társadalom Alapítványnak(OSF).

 • 30 milliárdból újul meg a Dél-pesti Kórház

  30 milliárdból újul meg a Dél-pesti Kórház

  A következő 10 évben hatalmas mértékű, mintegy 700 milliárd forint értékű kórház- és szakrendelő-fejlesztésbe kezd a kormány az Egészséges Budapest Program keretében – mondta tegnap a fővárosi Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban tartott sajtótájékoztatón Kucsák László fideszes országgyűlési képviselő.

 • Orbán Viktor beszédet mond a forradalom ünnepén

  Orbán Viktor beszédet mond a forradalom ünnepén

  Szabadságkoncerttel és egyebek mellett csodás fényfestéssel készülnek a szervezők az idei október 23-ai ünnepségre, amelyen Magyarország kormányfője, Orbán Viktor mond beszédet a Terror Háza Múzeum előtt.

 • Tovább nőtt a használt autók magánimportja

  Tovább nőtt a használt autók magánimportja

  Folytatódott a használt autók magánimportjának növekedése az év első kilenc hónapjában, annak ellenére, hogy a beáramló járművekkel kapcsolatban változatlanul sok a rossz tapasztalat – írja a magyarországi használtautó-piac egyik legjelentősebb szereplője, a Das WeltAuto az MTI-hez eljuttatott közleményében.