EUR: 307,83 Ft
CHF: 266,00 Ft
2017. október 23., hétfő
Gyöngyi

Életmód

Variációk töltött paprikára

A paprika nyersen, salátának, hidegtálakhoz,  sütve, főzve, savanyítva elengedhetetlen kelléke a magyar gasztronómiának. Igazi hazai alapanyagként tartjuk számon, hiszen Szentgyörgyi Albert is a szegedi paprikából vonta ki a C-vitamint, amivel aztán kiérdemelte a Nobel-díjat. A legismertebb elkészítési módja a töltött paprika. A klasszikus, húsgombóccal töltött, paradicsomos változatot mindenki ismeri, mi azonban újragondoltuk ezt az ételt.

Mentás rizses

/Fotó: Profimedia, Imagefood SM

Hozzávalók: 4 piros húsú paprika, 3 szárított paradicsom, 2 kávéskanál olaj, 150 g vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 200 g hosszú szemű fehér rizs, 450 ml zöldségalaplé, 4 evőkanál száraz fehérbor, 450 g paradicsom, 25 g zöld olajbogyó, 2 db újhagyma, 25 g fenyőmandula, 3 evőkanál friss menta, 100 g feta sajt, só, fekete bors

Elkészítés: melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Tegyük a félbevágott paprikákat szorosan egymás mellé, vágott oldalukkal fölfelé egy tűzálló tálba, és süssük  20 percig, majd tegyük félre. Közben melegítsünk fel az aszalt paradicsom olajából 2 kávéskanálnyit egy serpenyőben, és öntsük bele a felkockázott hagymát, a fokhagymát és a szárított paradicsomot, pároljuk össze, majd keverjük bele a rizst. Öntsük hozzá a zöldséglevet és a bort, forraljuk fel, majd fedjük be, és főzzük össze, amíg a folyadék felszívódik és a rizs megpuhul. Közben öntsük le a nyers paradicsomot forrásban lévő vízzel, majd húzzuk le a héját, magozzuk ki és daraboljuk fel. Tegyük a rizses keverékbe az olajbogyóval, az újhagymával, a fenyőmandulával és a mentával együtt, sózzuk, borsozzuk, majd kanalazzuk a paprikába és szórjuk a tetejére a feta sajtot. A töltött paprikát tegyük vissza a sütő felső részébe, és süssük még 15 percig, majd tálaljuk.

Rántott és erős

Hozzávalók: 4 db hosszú, hegyes erős paprika, 10 dkg sonka, 2 tojás, 10 dkg kemény sajt, só, bors, fokhagyma, kurkuma, gyömbér, liszt, zsemlemorzsa

Elkészítés: a paprikát kicsumázzuk, megmossuk, a sonkát és a sajtot hosszú csíkokra vágjuk, a paprika belsejét sózzuk, borsozzuk, fokhagymázzuk, majd beletöltjük a csíkokra vágott sonkát és sajtot. A zsemlemorzsába egy csipetnyi gyömbért és kurkumát keverünk, majd a paprikát hagyományos módon kétszer bepanírozzuk és forró olajban megsütjük.

Bulguros kaliforniai

Hozzávalók: 1 bögre bulgur, 70 dkg sűrített paradicsom, 20 dkg feta sajt, 1 közepes db piros kaliforniai paprika, 2 db zöld kaliforniai paprika, 2 db sárga kaliforniai paprika, 1 közepes db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál római kömény, 2 teáskanál koriandermag, petrezselyem, 2 ek. olívaolaj, 1 kávéskanál bors, só, 3 dl víz

/Fotó: Profimedia, Panthermedia

Elkészítés: a bulgurt borítsuk egy főzőedénybe, majd annyi forró vízzel öntsük le, hogy ellepje. Fedjük le, és hagyjuk 20-25 percig állni, amíg magába szívja az összes vizet. A vöröshagymát vágjuk apróra, a fokhagymát pedig apró szeletekre, és kevés olívaolajon pároljuk őket üvegesre.

Közben szórjuk rá a római köményt, a koriandermagot és a sót, majd öntsük fel a sűrített paradicsommal, és addig főzzük, amíg jól besűrűsödik. Közben kevés szárított petrezselyemmel is szórjuk meg, majd adjuk hozzá az apró kockára vágott fetát. A paprikákat csumázzuk ki, és töltsük meg a bulguros töltelékkel, tegyük egy kiolajozott tepsibe és helyezzük 200 fokra előmelegített sütőbe 25 percre.

Kapcsolódó Cikkek

  • Batátát az asztalra!

    Batátát az asztalra!

    Az édesburgonya, vagyis a batáta az idei ősz vitathatatlan sztárja a konyhában. Sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, de édes sütemény, lepény is készülhet belőle.

  • Veszélyes a gyerekkori elhízás

    Veszélyes a gyerekkori elhízás

    Magyarországon a 6–8 éves gyerekek több mint 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ezen belül a fiúknál 20,5, a lányoknál 21,9 százalék ez az arány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint.

  • Népszerűek a hazai borvidékek

    Népszerűek a hazai borvidékek

    Jelentős eltérések vannak az egyes hazai borvidékek ingatlanpiacán: néhol az ingatlanár-robbanás már javában érzékelhető, néhol még nem tapasztalható komolyabb mozgás.

  • Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

    Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

    Átlagosan napi két órát töltenek közösségi oldalak előtt és az életük felét már online térben élik az úgynevezett Z generációhoz tartozó magyar fiatalok, akik már többet kommunikálnak az interneten, mint személyesen – ismertették egy friss kutatás eredményeit az M1 aktuális csatornán vasárnap.