2020. január 23., csütörtök
Rajmund, Zelma

Egyéb Ózd

Városipiac-saga

Miközben örülni kellene Ózdon a 400 millió forintos piacfejlesztésnek, pontosan az érintett kereskedők háborognak ellene. Az ő ötleteiket, tanácsaikat ugyanis a pályázat beadása előtt meg sem hallgatták a város vezetői.

Nincs vége a városi zöldségespiac bővítésével kapcsolatos kritikáknak. A vállalkozók még egy próbálkozást tettek, hogy ne szakítsák szét ezt a jól működő és fontos társadalmi központot, ahol különösen hétvégeken, pénteken és szombaton megtelik a piactér. Csakhogy a városházán kiagyalt ötlet szerint nem a jelenlegi piacterületet modernizálják, illetve bővítik, hanem új zöldségesrészleget építenek a ruháspiac területére a régi meghagyása mellett. A tervek szerint oda irányítják majd az őstermelőket, akik idáig békésen megfértek a vállalkozók mellett. Így a vásárlók – akik között sok a szépkorú – bolyonghatnak majd a főállású boltosok és az őstermelők között, hogy megtalálják a számukra megfelelő árut.


A beruházással kapcsolatos kérdésekben egységesek a vállalkozók, akiknek képviseletében a szakmában több mint fél évszázados múlttal rendelkező Szalári István, a Kisosz B.-A.-Z. megyei elnöke és a BOKIK élelmiszer-kiskereskedelmi osztályának elnöke tárgyalt ismét a polgármesteri hivatalban. A megye egyik legismertebb vállalkozóját közel három héten át váratták az időponttal, amit június 28-ra szabtak meg számára. Hogy erre miért volt szükség, azt ő sem értette, különösen azért nem, mert meglepetéssel tapasztalta, hogy a polgármester és a két alpolgármester ennyi várakozás után sem ért rá találkozni vele. Ezt nem lehet másképpen értékelni, mint hogy a magas szintű ózdi vezetők nem kíváncsiak a véleményére, sem azokéra, akiknek ebben az ügyben a szószólója lett.

Fotó: Lokál
Képalá: Szalári István hiányolja az előzetes egyeztetést

A megbeszélésre odaküldött műszaki szakemberektől aztán megtudta, a már elfogadott terv alapján kapta meg a város a 400 milliós pályázati támogatást, tehát azon utólag nem lehet változtatni. Abban az esetben ugyanis állításuk szerint elveszíthetnék a beruházásra megítélt 400 millió forintot. A tárgyaláson új elemként elhangzott, hogy széles gyalogoshíd épül a Nádasd-patakra, és így a vásárlóknak nem kell majd tolongani a jelenlegi közúti híd járdáján. Némi pozitívum a történetben, hogy az új épületbe illemhely kerül, amiből idáig hiány volt a környéken. Szalári István javasolta parkolók építését a közeli önkormányzati ingatlanra, az egykori törőmű helyére, mert szombatonként a gépjárműforgalomban kaotikus állapotok uralkodnak a piac környékén. Utóbbi felvetést támogatták a hivatal alkalmazottai is. Szalári István végezetül megismételte: amennyiben kikérték volna a véleményét, ő a jelenlegi piacterület fejlesztését, modernizálását támogatta volna a ruháspiaci projekt helyett. Ez a véleménye egyébként megegyezik a vállalkozók egyhangú elképzelésével.


Fotó: Lokál
képalá: A zöldséges ,piac a ruhás piacról nézve – a városházán ötletelték ki a zöldséges piac szétszakítását

Kivel egyeztetett a polgármester?

Szalári István találkozni akart Janiczak Dáviddal, aki a városi televízióban egy korábbi, hosszabb megbeszélésüket a vállalkozó szerint nem a valóságnak megfelelően interpretálta. A polgármester ugyanis azt nyilatkozta, hogy a Kisosz elnökével, valamint a tervezővel beszéltek néhány fontos vállalkozói igényről, melyek nagy részét módosításként sikerült bevinni a projektbe. Minderről Szalári nem értesült. Közben Janiczak még hitelteleníteni igyekezett azt a 600 aláírást, amit az ózdiak gyűjtöttek össze a piac – mint kiderült – már véglegesített helyének megváltoztatásáért. Szerinte alaposan körbejárták ezt a pályázatot, mielőtt beadták és szinte minden érintettet megkérdeztek. Csakhogy minderről a főszereplő piaci vállalkozók semmit sem tudnak…

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Erre készüljön a hétvégén!

  Erre készüljön a hétvégén!

  Pénteken a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően szinte mindenhol számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra, de az Északi-középhegység térségében tartósabban párás maradhat az idő.

 • Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Hódmezővásárhely – Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár kapta megosztva idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.

 • Keresd a fényt!

  Keresd a fényt! címmel nyílt kiállítás Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész, a Nemzet Művésze alkotásaiból.