EUR: 307,66 Ft
CHF: 265,63 Ft
2017. október 20., péntek
Vendel

Külföld

Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

Varsó nem fogad el “semmiféle zsarolást az uniós hivatalnokok részéről”, különösen ha nem tényeken alapszik – jelentette ki az Európai Bizottság bejelentéseire reagálva szerdán Rafal Bochenek, a lengyel kormány szóvivője.

Bochenek azután tartott sajtóértekezletet, hogy az Európai Bizottság (EB) jogi következményeket helyezett kilátásba a lengyelországi igazságügyi reform miatt. A kormányszóvivő szerint a Brüsszel által bírált törvények összhangban vannak a lengyel alkotmánnyal és a demokrácia elveivel. Leszögezte: Varsó “mindig nyitott a párbeszédre, de elutasít bármiféle nyomásgyakorlást és zsarolást”.

Aláhúzta: a változások nincsenek hatással a bírák és a bíróságok függetlenségére. Fájdalmasnak nevezte, hogy Frans Timmermans, az EB első alelnöke, “nem ismerve az adott törvénytervezeteket és a lengyel jogi szabályokat, igazságtalan kritikával illeti Lengyelországot”.

Witold Waszczykowski külügyminiszter a wpolityce.pl konzervatív hírportálnak nyilatkozva rámutatott: az igazságügyi reform egy le nem zárt törvényhozói folyamat, ezért “elfogadhatatlan az, hogy most ebbe kívülről beavatkozzanak”.

Ryszard Legutko, aki az Európai Parlamentben az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjának lengyel társelnöke, úgy értékelte: Timmermans nagyon éles szavakat használt a Lengyelországot illető szerdai sajtóértekezletén, “elképesztő, brezsnyevi szellemben hangzottak el”. Aláhúzta: az igazságügy megreformálása belső ügy, alkotmányos szervek foglalkoznak vele.

Konrad Szymanski, az EU-ügyekért felelős lengyel külügyminiszter-helyettes arra az álláspontra helyezkedett, hogy az EB által kétségbe vont előírások nem érintik a bírói függetlenséget, összhangban vannak az uniós joggal. A brüsszeli testület által bírált előírások “adminisztratív ügyekre vonatkoznak, nem hatnak a lengyel igazságügy ítélethozatalára” – vélekedett Szymanski.

Szerinte az EB-nek nagyobb mértékben kellene figyelembe vennie azt, hogy az igazságügy szervezete a tagállamok hatáskörébe tartozik. Bejelentette: Varsó “megfelelő időpontban, tárgyilagosan” válaszol az EB kifogásaira.

A fő ellenzéki párt, a Polgári Platfom elnöke, Grzegorz Schetyna “fontos figyelmeztetésnek” nevezte az EB lépését. Arra hívta fel Andrzej Duda államfőt, hogy módosításokat készítsen az általa már jóváhagyott, a bíróságok szervezetéről szóló törvényhez, és készséget nyilvánított az ebben való együttműködéshez.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Magyarország ígéretet kapott, hogy addig nem vezetnek be semmilyen változtatást Ukrajnában a magyar kisebbség oktatásában, amíg nem születik meg az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalása – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel és Pavlo Klimkin külügyminiszterrel csütörtökön Kijevben folytatott tárgyalásai után.

 • A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány “továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

 • Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.