EUR: 336,25 Ft
CHF: 313,37 Ft
2020. január 18., szombat
Piroska

Egyéb Hódmezővásárhely

Vásárhelyi kezek teszik szebbé a szegedi zsinagógát

A szegedi zsinagóga nagyszabású felújítása még 2016-ban kezdődött. A díszbádogosmunkákat a hódmezővásárhelyi Pálfi Lajos és csapata végzi Szeged ikonikus épületén. Munka közben is láthattuk a csapatot, és közben sok mindent megtudtunk a szakmáról, a zsinagógáról és persze a munkát végző emberekről.

Tavaly augusztusban kezdődtek meg a zsinagóga felújítási munkálatai

A szegedi zsinagóga feldúlt udvarával, felállványozott mivoltában is gyönyörű, és hamarosan újra teljes pompájában ragyoghat. Mint macska a forró bádogtetőn, úgy mozogtak a több mint 50 méter magasban a mesterek – név szerint Pálfi Lajos, Jankovics Zsolt, Bánfi László Norbert és Csurár Tibor –, amikor munkavégzés közben meglestük őket.


Pálfi Lajos családja idősebb tagjaitól tanult meg mindent a bádogos szakmáról

A csapatot kiegészíti Pálfi Róbert (aki az interjú alatt nem tudott jelen lenni), illetve nyáron besegít még Lajos és Norbi fia is, Bánfi Milán és Pálfi Lali. Egy családként végzik tehát a munkát, és sokuk esetében tényleges rokoni kapcsolatról beszélhetünk. Legtöbben a szakma minden csínját-bínját ugyancsak az idősebb generáció tagjaitól tanulták meg, nem az iskolapadban, bár mindegyiküknek van végzettsége. A fiatalabbakat is tanítgatják, és ahogy Lajos fogalmazott, Milánnak és Lalinak egyaránt rááll erre a keze.

Jankovics Zsolt, Csurár Tibor és Bánfi László Norbert

Pálfi Lajos nagyapja és apja is bádogos volt, és végül ő maga is kitanulta ezt a mesterséget. A puszta funkció – tehát a természeti erők elleni védelem – mellett az esztétikum is nagyon nagy szerepet kap ebben a munkában, így a zsinagóga épületének esetében is. Nagyon szigorú szabályok szerint kell dolgozniuk, hiszen megvan, milyen elemeket lehet használni. Tavaly szeptember óta dolgoznak ezen a fiúk, ami azt jelenti, hogy 8500-9000 óra munkájuk van benne. Eddig összesen hat és fél tonna anyagot használtak fel (100 kilogramm bádog 20 négyzetmétert fed le). A csapat következő munkája Hódmezővásárhelyen lesz, a Városháza felújítása során lehet majd megfigyelni tehetségüket. Azonban Pálfi Lajosnak van egy nagy álma, mégpedig a budapesti Operaház rekonstrukciójában való részvétel. – Az egy olyan referenciamunka lenne, amivel örökre letennénk a névjegyünket ebben a szakmában – tette hozzá.


Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.

 • Nem hiteles, ha a baloldali többség vizsgálja a Lackner-féle korrupciós botrányt

  Nem hiteles, ha a baloldali többség vizsgálja a Lackner-féle korrupciós botrányt

  Ha igazak Lackner Csaba hangfelvételeken elhangzott állításai, mindenkinek távoznia kell a közéletből, aki érintett Kispest valaha volt legnagyobb korrupciós botrányában a Fidesz-KDNP szerint. Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő hangsúlyozta: a kormánypárti képviselők részt vesznek az önkormányzati tényfeltáró bizottság munkájában, de azt aggályosnak tartja, hogy az a baloldali összefogás alkotja a többséget, amelynek tagjaira Lackner Csaba terhelő állításokat fogalmazott meg.