EUR: 319,32 Ft
CHF: 274,83 Ft
2018. május 25., péntek
Orbán

Külföld

Vétett a protokoll ellen a kanadai kormányzó: megérintette II. Erzsébet karját

Kanada kormányzója elismerte, hogy londoni látogatásán megsértette a protokollt, amikor megérintette II. Erzsébet karját, bár csak gáláns gesztusnak szánta a mozdulatot.

David Johnston, a brit trón kanadai képviselője szerdán a könyökénél fogta meg a 91 éves II. Erzsébet karját, amikor a királynő lelépkedett a londoni Kanada Ház vörös szőnyeggel borított lépcsőin egy ceremónia után, amelyen a 150 éves kanadai függetlenséget ünnepelték.


“Természetesen ügyelek a protokoll betartására. Csupán aggódtam, nehogy megbotoljon a lépcsőkön” – mesélte Johnston a CBC hírműsorában.

Mint hozzáfűzte, a lépcső kicsit csúszós volt a szőnyeg miatt és úgy érezte, nem baj, ha megszegi a protokollt, hiszen csak biztos akart lenni abban, hogy a királynő nem botlik el.


A királyi család hivatalos honlapja szerint nincs kötelező viselkedési kódex az uralkodóval történő találkozásnál, ugyanakkor felhívják a figyelmet a “hagyományos formaságok” betartására. A férfiaknál a fejjel való bólintást, a nőknél egy kis meghajlást javasolnak a királynő üdvözlésére. Ugyanakkor bevett szokás, hogy senki nem érintheti meg a királynőt és a britek rendre fel is róják azoknak a külföldi politikai vezetőknek, aki ezt az íratlan szabályt megszegik.

A korábbi ausztrál kormányfő, Paul Keating 1992-ben átölelte a királynő vállát, 2004-ben az akkori francia elnök, Jacques Chirac is megkapta a magáét a brit lapoktól, amikor a képek tanúsága szerint megpróbálta megérinteni a királynőt, aki egy párizsi piacra látogatott el.

Mostanában egyetlen esetben tűnt elégedettnek a királynő, amikor valaki szakította a protokoll e pontjával: amikor Michelle Obama, a korábbi amerikai first lady látogatott a Buckingham palotába 2012-ben és barátságosan átölelték egymást.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nap képe: Apró szőrmók

  Nap képe: Apró szőrmók

  Igazán ritkaságszámba megy, hogy egy panda a szokásos fekete-fehér „ruházattól” eltérően más színekben látja meg a napvilágot.

 • Késsel akart bemenni a pilótafülkébe

  Késsel akart bemenni a pilótafülkébe

  A Flydubai légitársaság Dubajból Kabulba tartó szerdai járatán egy utas egyelőre tisztázatlan körülmények között úgy gondolta, hogy benéz a pilótafülkébe.

 • Elfogták a nizzai terrortámadás elkövetőjét

  Elfogták a nizzai terrortámadás elkövetőjét

  Az amerikai támogatású kurd-arab ernyőszervezetnek, a Szíriai Demokratikus Erőknek (SDF) a tagjai a szíriai Rakkában elfogták a francia Adrien Guihalt, aki a 2016-os nizzai terrortámadás elkövetését vállalta az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet nevében – közölte az SDF csütörtökön.