2018. január 22., hétfő
Artúr, Vince

Életmód

Vigyázat! Szívgyilkos az időjárás

A leégés a kisebbik baj, a mostani hőségben már nemcsak a bőrünk, hanem a szívünk egészségére is kiemelten ügyelni kell. A szívgyógyászok ezért figyelmeztetnek, hogy tényleg ne legyen senki 11–15 óra között a tűző napon.

Az előrejelzések szerint várhatóan napokig fennmarad a mostani szívgyilkos kánikula, a napközben tartósan 35 Celsius-fok feletti hőmérséklet. A Magyar Kardiológusok Társasága figyelmeztet: 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, mert a leégésen túl a hőguta veszélye is fenyeget.

Bár az egészséges szervezet többnyire képes alkalmazkodni az időjáráshoz, a betegek, főként a szívbetegek megszenvedik a nyarat. Hőségben a perifériás erek kitágulnak, ami alaposan megterheli a szívet. Egészségeseknél is előfordulhat vérnyomás-ingadozás, általános gyengeség és rosszullét. A szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknél megnő az infarktusveszély, valamint az ödémaképződés és trombózis is könnyebben alakul ki.

– Az extrém melegben kialakuló hőguta során a szervezet fehérjéi szinte megfőnek, ez is okozhat infarktusszerű tüneteket, akár egészséges szívűeknél is, mert a szervezet hőháztartása felborul – figyelmeztet közleményében a Magyar Kardiológusok Társasága.


Jótanácsok:
– Kánikulai napokon a 11–15 óra közötti időszakot töltsük zárt, lehetőleg hűvös helyen!
– Nagy melegben zuhanyozzunk langyos vagy hideg vízzel naponta akár többször is!
– Lehetőleg éjjel szellőztessünk!
– Ha túl sokáig voltunk kint a hőségben, próbáljunk legalább 1-2 órát hűtött, légkondicionált környezetben eltölteni, amíg lehűl a szervezetünk!
– Lehetőleg csökkentsük a fizikai munkavégzést!
– Folyamatos folyadékpótlásra van szükség! Naponta 2-3 liter folyadékot mindenkinek el kell fogyasztani, lehetőleg koffein- és cukormentes, de mindenképpen alkoholmentes formában!
– Legjobb az ásványvíz, mert az abban lévő ásványi sók – nátrium, kálium, magnézium, kalcium – az izzadással kiürülnek a szervezetből.

Kapcsolódó Cikkek