EUR: 323,73 Ft
CHF: 280,49 Ft
2018. június 21., csütörtök
Alajos, Leila

Életmód

Vigyázat! Szívgyilkos az időjárás

A leégés a kisebbik baj, a mostani hőségben már nemcsak a bőrünk, hanem a szívünk egészségére is kiemelten ügyelni kell. A szívgyógyászok ezért figyelmeztetnek, hogy tényleg ne legyen senki 11–15 óra között a tűző napon.

Az előrejelzések szerint várhatóan napokig fennmarad a mostani szívgyilkos kánikula, a napközben tartósan 35 Celsius-fok feletti hőmérséklet. A Magyar Kardiológusok Társasága figyelmeztet: 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, mert a leégésen túl a hőguta veszélye is fenyeget.

Bár az egészséges szervezet többnyire képes alkalmazkodni az időjáráshoz, a betegek, főként a szívbetegek megszenvedik a nyarat. Hőségben a perifériás erek kitágulnak, ami alaposan megterheli a szívet. Egészségeseknél is előfordulhat vérnyomás-ingadozás, általános gyengeség és rosszullét. A szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknél megnő az infarktusveszély, valamint az ödémaképződés és trombózis is könnyebben alakul ki.

– Az extrém melegben kialakuló hőguta során a szervezet fehérjéi szinte megfőnek, ez is okozhat infarktusszerű tüneteket, akár egészséges szívűeknél is, mert a szervezet hőháztartása felborul – figyelmeztet közleményében a Magyar Kardiológusok Társasága.


Jótanácsok:
– Kánikulai napokon a 11–15 óra közötti időszakot töltsük zárt, lehetőleg hűvös helyen!
– Nagy melegben zuhanyozzunk langyos vagy hideg vízzel naponta akár többször is!
– Lehetőleg éjjel szellőztessünk!
– Ha túl sokáig voltunk kint a hőségben, próbáljunk legalább 1-2 órát hűtött, légkondicionált környezetben eltölteni, amíg lehűl a szervezetünk!
– Lehetőleg csökkentsük a fizikai munkavégzést!
– Folyamatos folyadékpótlásra van szükség! Naponta 2-3 liter folyadékot mindenkinek el kell fogyasztani, lehetőleg koffein- és cukormentes, de mindenképpen alkoholmentes formában!
– Legjobb az ásványvíz, mert az abban lévő ásványi sók – nátrium, kálium, magnézium, kalcium – az izzadással kiürülnek a szervezetből.

Kapcsolódó Cikkek

 • Létezik egészséges elhízás?

  Létezik egészséges elhízás?

  A metabolikus szindróma más elemeit nélkülöző elhízás akár még az egészséges kategóriába is sorolható néhány kuztatás szerint, ez az elképzelés azonban megdőlni látszik.

 • Bormustra a minőségi borfogyasztásért

  Bormustra a minőségi borfogyasztásért

  A hazai borkultúra fejlesztése, a minőségi borfogyasztás ösztönzése, közben egy izgalmas versenysorozat a borászok között. Egyebek mellett ezt kínálja ” A Magyar Bor Ünnepe 2018 – Tállya” című rendezvénysorozat, melynek záróeseményére októberben kerül sor a tállyai Mailloth-kastélyban.

 • A közösségi médiát használjuk hírforrásként

  A közösségi médiát használjuk hírforrásként

  Magyarországon a közösségi média lett az első számú hírforrás – áll a Reuters Institute nemrég közzétett, digitális hírfogyasztásról szóló 2018-as elemzésében, amely a YouGov 37 ország 74 ezer online hírolvasójának bevonásával készített felmérésén alapul.