EUR: 307,71 Ft
CHF: 265,59 Ft
2017. október 23., hétfő
Gyöngyi

Életmód

Vigyázat! Szívgyilkos az időjárás

A leégés a kisebbik baj, a mostani hőségben már nemcsak a bőrünk, hanem a szívünk egészségére is kiemelten ügyelni kell. A szívgyógyászok ezért figyelmeztetnek, hogy tényleg ne legyen senki 11–15 óra között a tűző napon.

Az előrejelzések szerint várhatóan napokig fennmarad a mostani szívgyilkos kánikula, a napközben tartósan 35 Celsius-fok feletti hőmérséklet. A Magyar Kardiológusok Társasága figyelmeztet: 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, mert a leégésen túl a hőguta veszélye is fenyeget.

Bár az egészséges szervezet többnyire képes alkalmazkodni az időjáráshoz, a betegek, főként a szívbetegek megszenvedik a nyarat. Hőségben a perifériás erek kitágulnak, ami alaposan megterheli a szívet. Egészségeseknél is előfordulhat vérnyomás-ingadozás, általános gyengeség és rosszullét. A szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknél megnő az infarktusveszély, valamint az ödémaképződés és trombózis is könnyebben alakul ki.

– Az extrém melegben kialakuló hőguta során a szervezet fehérjéi szinte megfőnek, ez is okozhat infarktusszerű tüneteket, akár egészséges szívűeknél is, mert a szervezet hőháztartása felborul – figyelmeztet közleményében a Magyar Kardiológusok Társasága.

Jótanácsok:
– Kánikulai napokon a 11–15 óra közötti időszakot töltsük zárt, lehetőleg hűvös helyen!
– Nagy melegben zuhanyozzunk langyos vagy hideg vízzel naponta akár többször is!
– Lehetőleg éjjel szellőztessünk!
– Ha túl sokáig voltunk kint a hőségben, próbáljunk legalább 1-2 órát hűtött, légkondicionált környezetben eltölteni, amíg lehűl a szervezetünk!
– Lehetőleg csökkentsük a fizikai munkavégzést!
– Folyamatos folyadékpótlásra van szükség! Naponta 2-3 liter folyadékot mindenkinek el kell fogyasztani, lehetőleg koffein- és cukormentes, de mindenképpen alkoholmentes formában!
– Legjobb az ásványvíz, mert az abban lévő ásványi sók – nátrium, kálium, magnézium, kalcium – az izzadással kiürülnek a szervezetből.

Kapcsolódó Cikkek

 • Batátát az asztalra!

  Batátát az asztalra!

  Az édesburgonya, vagyis a batáta az idei ősz vitathatatlan sztárja a konyhában. Sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, de édes sütemény, lepény is készülhet belőle.

 • Veszélyes a gyerekkori elhízás

  Veszélyes a gyerekkori elhízás

  Magyarországon a 6–8 éves gyerekek több mint 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ezen belül a fiúknál 20,5, a lányoknál 21,9 százalék ez az arány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint.

 • Népszerűek a hazai borvidékek

  Népszerűek a hazai borvidékek

  Jelentős eltérések vannak az egyes hazai borvidékek ingatlanpiacán: néhol az ingatlanár-robbanás már javában érzékelhető, néhol még nem tapasztalható komolyabb mozgás.

 • Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

  Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

  Átlagosan napi két órát töltenek közösségi oldalak előtt és az életük felét már online térben élik az úgynevezett Z generációhoz tartozó magyar fiatalok, akik már többet kommunikálnak az interneten, mint személyesen – ismertették egy friss kutatás eredményeit az M1 aktuális csatornán vasárnap.