EUR: 310,85 Ft
CHF: 271,45 Ft
2017. szeptember 25., hétfő
Eufrozina, Kende

Aktuális

Világhírű festő munkáira bukkantak

A világhírű 18. századi brit festő, Thomas Gainsborough 25 rajzból álló albumára bukkantak a windsori kastély királyi gyűjteményében.

Viktória királynő uralkodása óta úgy vélték, hogy az albumban lévő fekete-fehér krétarajzok egy másik művész, a londoni Trafalgar tér bronz oroszlánszobrait alkotó Edwin Landseer munkái.

Lindsay Stainton történész az albumot újra megvizsgálta, és összehasonlítva Gainsborough más műveivel észrevette a szembetűnő hasonlóságokat. Megállapította, hogy a rajzok az egyik legnevesebb brit festő korai művei.

“Ez a legjobb gyűjtemény Gainsborough korai rajzaiból” – magyarázta Stainton a BBC Newsnak.

Gainsborough 1727-ban született a Suffolk grófságban lévő Sudburyben. Már húszas éveiben minden általa ismert helyet a térségben lerajzolt. A vázlatokon fák, szarvasmarha, ösvények, tavak, homokos partok láthatók. “Rögeszmésen szeretett rajzolni, a természet volt a tanítómestere, a suffolki fák jelentették az akadémiát számára” – tette hozzá.

A rajzokat egy nagy kék, bőrkötésű albumban őrizték a windsori kastély rajzgyűjteményében 1874 óta.

Az egyik vázlat hátulján találtak egy női fejről készült rajzot is. Ez nagyon jellemző Gainsborough korai alakjainak stílusára – mondta Rosie Razzall, a királyi könyvtár rajzgyűjteményének kurátora.

Kapcsolódó Cikkek

  • Amikor az ebédpénz visszajár

    Amikor az ebédpénz visszajár

    Több mint 3 millió forintos kötbért kénytelen fizetni a tömeges ételmérgezést okozó Gyermekmenza Kft. az óbudai önkormányzatnak, amit az megoszt a szülőkkel.

  • Kövér László: Magyarország a gyermekegészségügy terén is támogatja Kárpátalját

    Kövér László: Magyarország a gyermekegészségügy terén is támogatja Kárpátalját

    Magyarország a gyermekegészségügy terén is támogatja Kárpátalját, hiszen mind a magyarok, mind az ukránok számára egyaránt a legfontosabb, hogy egészségben és biztonságban tudják a gyermekeiket – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfőn Beregszászon, ahol a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének elnökeként orvosi eszközöket adott át a beregszászi járási kórház gyermekosztályának.