EUR: 326,90 Ft
CHF: 300,95 Ft
2019. augusztus 20., kedd
István

Egyéb Győr

Világszínvonalú volt az EYOF megnyitója

Egyszerre villant a tizenhatezer karkötő a nézőtéren, vastaps fogadott minden megmozdulást, vendéget és sportolót. A látvány pedig magáért beszélt: egy nagy olimpia megnyitójának is beillett volna.

A XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál egy rendkívüli megnyitóval kezdődött Győrben. A program első részében egy fantasztikus világba csöppenhettünk Bánhegyi Adrienn ugrókötél-világ- és Európa-bajnok, a Győri Balett, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Győri Nemzeti Színház Tánckara, a Vaskakas Bábszínház és közel 200 további táncos, akrobata és extrém sportoló segítségével.


A hatalmas rubikkocka és a tánckar
Fotó: EYOF Győr 2017 – Marcali Gábor

Az egész este egyik különlegessége volt, hogy a jelenlévők aktív részesei lehettek az eseményeknek. A program elején kiosztott speciális karkötők segítségével maguk is hozzájárulhattak a lenyűgöző látványhoz. Hol vihart produkáltak, hol a jelenetek hangulatához illeszkedő színbe burkolták a lelátót, hol pedig az egyes nemzetek zászlóit jelenítették meg stadionnyi méretben.

A nyitóceremónia műsorvezetői, Ördög Nóra és Szujó Zoltán köszöntötték a többezres tömeget az ETO Stadionban, ahol Borkai Zsolt, Győr város polgármestere, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál szervezőbizottságának elnöke is elmondta beszédét.


A megnyitó egy jelenete, madártávlatból
Fotó: EYOF Győr 2017 – Marcali Gábor

– Csodálatos ez a pillanat, amelyet most együtt élhetünk át, és amelyről 2011 óta álmodtunk. Lassan hét éve készülünk arra, hogy Magyarországon köszöntsük Európát, hogy Győrben fogadjuk ötven ország legjobb 14–18 év közötti sportolóit és valamennyi kedves vendégünket. Most, a mai nyitóünnepséggel elkezdődik az az izgalmas egy hét, amelyet mindannyian nagyon vártunk: sportolók, bírók, szurkolók, önkéntesek, vendégek és a szervezők is. Az EYOF-nak köszönhetően most erre az időszakra mindannyian egy nagy családdá válunk. Sportolóként magam is tudom, hogy mekkora erőt, mekkora lendületet ad az, amikor jó körülmények között, rengeteg szurkoló előtt, kitűnő ellenfelek ellen mérettetheti meg magát az ember. Büszke vagyok arra, Magyarország első olimpiai multisporteseményének, az EYOF-nak lehetünk házigazdái!

Sipőcz Richárd, a magyar csapat egyik legnagyobb tehetsége, nem mellesleg győri sportoló
Fotó: EYOF Győr 2017 – Marcali Gábor

A program a sportolók, a játékvezetők, végül az edzők fogadalomtételével folytatódott. Az olimpiai zászló bevonulása után a versenyzők nevében Fehér Nóra tornász, az edzők részéről Kőbán Rita kétszeres olimpiai bajnok kajakozó, a bírók nevében Petrov Iván, a Győri Úszó Sportegyesület vezetője mondta el az esküt szövegét, majd következett a sportolók bevonulása.

Az EYOF-lánggal a megnyitó helyszínén neves sportolók futottak: Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász, Keglovich László olimpiai bajnok labdarúgó, Görbicz Anita háromszoros BL-győztes kézilabdázó, Palotai Károly olimpiai bajnok labdarúgó, Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakos kézről kézre adta a fáklyát, míg végezetül a színpadon elhelyezett hatalmas Győr felirat ipszilonjában Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszó gyújtotta meg az EYOF-lángot.

Az olaszok roppant júl érzik magukat Győrben
Fotó: EYOF Győr 2017 – Marcali Gábor

A megnyitó utolsó részében igazi bulihangulat uralkodott az ETO Stadionban, fellépett a The Biebers, a Kerekes Band és a nagy világsztár, Steve Aoki is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Applikáció készül a turisztikai látnivalókról

  Applikáció készül a turisztikai látnivalókról

  Hamzáné Lakó Judit két – az idegenforgalom szempontjából fontos – szervezetet irányít Kecskeméten. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkáraként Kecskemét és a környező települések értékeinek bemutatásáért dolgozik, a Hírös Város Turisztikai Központ szakmai vezetőjeként pedig rendezvényeket szervez a kecskemétiek és az ide látogató vendégek számára.