2020. július 02., csütörtök
Ottó

Egyéb Zalaegerszeg

Vizslapark-rekonstrukció 230 millióból

Méltó párja lesz a Bóbita játszótérnek a belvárosban!

A környéken lakók szerint az 1960–1970-es évek között volt a legbiztonságosabb és legaktívabb a városunk szívében zöldellő oázis, a Vizslapark, amely rendkívül kedvező adottságokkal rendelkezik. A következő egy évben a terület újra életre kel!


A Vizslapark közel nyolchektáros területe megújul, figyelembe véve a környezettudatossági, a fenntarthatósági, akadálymentességi és takarékossági szempontokat is. Az elmúlt időszakban az ott élők többször panaszkodtak a rossz közvilágításra, a kutyaürülékre, a törött padokra, dorbézolásra, a boros- és sörösüvegekre, ám a park közbiztonságára idén tavasztól már parkőrök figyelnek.  A fejlesztésnek köszönhetően meseszerűen átalakul Zalaegerszeg központi parkja, amely jövőre már számos rendezvénynek adhat helyszínt.

Balaicz Zoltán polgármester a sajtótájékoztatón elmondta: a terület nem a kutyafajtáról, hanem a Vizsla-patakról kapta a nevét, melynek eredeti, középkori írásformája Visla. A középkorban a Visla-patak táplálta a zalaegerszegi vár vizesárkát. Az első írásos említés 1800-ból származik, amely megnevezi a Visla Hidgyai Kaszálót. 1927-ben a terület egy részén létesült a Szent István park, 1945 után a környéket lecsapolták, parkosították, a Vizsla-patakot befedték. 1969-ben új nevet kapott: Ifjúsági Park. Arnhoffer András, a Zalavíz Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint jelenleg a 40 éves fővíznyomó vezetéket cserélik ki, hiszen ez a régi cső gyakorlatilag időzített bomba, amit jobb hatástalanítani, mielőtt nekilátnak a park teljes megújításának, hogy később ne kelljen emiatt felbontani. A közmű-rekonstrukciót nyár végére fejezik be.


A rekonstrukció a zöldfelület-fejlesztést is érinti, a tervezés során valamennyi fára, cserjére kiterjedő felmérés készült, a park jelenlegi növényállományának, struktúrájának megtartása és a lehető legjobb kihasználása mellett kívánja fejleszteni azt. Mindemellett e jelenlegi állományt fiatalítani kívánják fadoktori módszerekkel, visszafiatalítással, fagyöngytelenítéssel, a telepítéseknél pedig figyelembe veszik a klímaadaptivitást, a helyben honos növényi fajokat. Elképzelés szintjén vadvirágos rét és nagy virágágyások uralják majd a parkot. Az utak és burkolatok kialakítása takarékos tervezési elvnek kellett, hogy megfeleljen a pályázatban, ezért egy új, hosszú sétányt hoznak létre szilárd térkő burkolattal a Platán sortól (IV. Béla szobortól) egészen a Kisfaludy, Vizslaparki út kereszteződéséig, lehetővé téve a parkon való akadálymentes átkelést. A parkban pihenni vágyók a számos kihelyezett padon szusszanhatnak majd a sétányok mellett, illetve a sportpálya körül a játszótereken. A meglévő retró betongyámos padokat is felújítják, és a Nagyvizsla használaton kívüli szökőkútja mellett különböző játékos formákban egybeépítve, újragondolva helyezik el őket, természetesen lesz elegendő szemetes és kerékpártámasz is. A sportolási lehetőségek közül kiemelkedik a labdapálya felújítása, amely ragasztott gumiburkolatot kap, illetve új kerítést. Mellette kap helyet a felnőtt játszótér, ahol majd street workout erősítő eszközöket is találhatunk. A futást kedvelők örömére egy 400 méteres futókör is készül, ahol a parkban sétálók zavarása nélkül hódolhatnak majd a sportjuknak. A kerékpározóknak pedig jó hír, hogy a parkot átszelő úton két kerékpáros pihenőt is kialakítanak. A Kizssvizsla játszóterének játékai is megújulnak, sőt a játékok számát jelentősen növelik a gyerekek örömére, a játszóeszközök kiválasztásánál a gyerekek valamennyi korosztályát megszólítják, kicsiktől a nagyokig. Bővítésként fedett teraszú pavilon is épül fagyizóval, mosdóval, pelenkázóval, nyilvános illemhellyel, és itt kapnak szobát a már munkába állt parkőrök is. A kutyások igényeinek pedig a jelenlegi trafóház környékén elkerített kutyaberek (kutyák számára agility pálya) igyekszik majd megfelelni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kupa vagy liga?

  Kupa vagy liga?

  Az Atomerőmű KSC Szekszárd jelezte az Európai Kosárlabda Szövetségnek, hogy a következő szezonban az Európa Kupa helyett az Euroligában szeretne indulni.

 • Mehetünk már szaunázni?

  Mehetünk már szaunázni?

  Az országszerte bevezetett enyhítéseknek köszönhetően sorra nyílnak a fürdők, beüzemelik a strandokon a termálmedencéket is és befűtötték a szaunákat.

 • A polgárőrség ma a modern hazafiság jelképe

  A polgárőrség ma a modern hazafiság jelképe

  A polgárőrség ma a modern hazafiságot jelképezi Magyarországon – mondta Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott szombaton Felsőtárkányban, a regionális polgárőr-napon.