2017. november 24., péntek
Emma

Egyéb Zalaegerszeg

Vizslapark-rekonstrukció 230 millióból

Méltó párja lesz a Bóbita játszótérnek a belvárosban!

A környéken lakók szerint az 1960–1970-es évek között volt a legbiztonságosabb és legaktívabb a városunk szívében zöldellő oázis, a Vizslapark, amely rendkívül kedvező adottságokkal rendelkezik. A következő egy évben a terület újra életre kel!


A Vizslapark közel nyolchektáros területe megújul, figyelembe véve a környezettudatossági, a fenntarthatósági, akadálymentességi és takarékossági szempontokat is. Az elmúlt időszakban az ott élők többször panaszkodtak a rossz közvilágításra, a kutyaürülékre, a törött padokra, dorbézolásra, a boros- és sörösüvegekre, ám a park közbiztonságára idén tavasztól már parkőrök figyelnek.  A fejlesztésnek köszönhetően meseszerűen átalakul Zalaegerszeg központi parkja, amely jövőre már számos rendezvénynek adhat helyszínt.

Balaicz Zoltán polgármester a sajtótájékoztatón elmondta: a terület nem a kutyafajtáról, hanem a Vizsla-patakról kapta a nevét, melynek eredeti, középkori írásformája Visla. A középkorban a Visla-patak táplálta a zalaegerszegi vár vizesárkát. Az első írásos említés 1800-ból származik, amely megnevezi a Visla Hidgyai Kaszálót. 1927-ben a terület egy részén létesült a Szent István park, 1945 után a környéket lecsapolták, parkosították, a Vizsla-patakot befedték. 1969-ben új nevet kapott: Ifjúsági Park. Arnhoffer András, a Zalavíz Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint jelenleg a 40 éves fővíznyomó vezetéket cserélik ki, hiszen ez a régi cső gyakorlatilag időzített bomba, amit jobb hatástalanítani, mielőtt nekilátnak a park teljes megújításának, hogy később ne kelljen emiatt felbontani. A közmű-rekonstrukciót nyár végére fejezik be.


A rekonstrukció a zöldfelület-fejlesztést is érinti, a tervezés során valamennyi fára, cserjére kiterjedő felmérés készült, a park jelenlegi növényállományának, struktúrájának megtartása és a lehető legjobb kihasználása mellett kívánja fejleszteni azt. Mindemellett e jelenlegi állományt fiatalítani kívánják fadoktori módszerekkel, visszafiatalítással, fagyöngytelenítéssel, a telepítéseknél pedig figyelembe veszik a klímaadaptivitást, a helyben honos növényi fajokat. Elképzelés szintjén vadvirágos rét és nagy virágágyások uralják majd a parkot. Az utak és burkolatok kialakítása takarékos tervezési elvnek kellett, hogy megfeleljen a pályázatban, ezért egy új, hosszú sétányt hoznak létre szilárd térkő burkolattal a Platán sortól (IV. Béla szobortól) egészen a Kisfaludy, Vizslaparki út kereszteződéséig, lehetővé téve a parkon való akadálymentes átkelést. A parkban pihenni vágyók a számos kihelyezett padon szusszanhatnak majd a sétányok mellett, illetve a sportpálya körül a játszótereken. A meglévő retró betongyámos padokat is felújítják, és a Nagyvizsla használaton kívüli szökőkútja mellett különböző játékos formákban egybeépítve, újragondolva helyezik el őket, természetesen lesz elegendő szemetes és kerékpártámasz is. A sportolási lehetőségek közül kiemelkedik a labdapálya felújítása, amely ragasztott gumiburkolatot kap, illetve új kerítést. Mellette kap helyet a felnőtt játszótér, ahol majd street workout erősítő eszközöket is találhatunk. A futást kedvelők örömére egy 400 méteres futókör is készül, ahol a parkban sétálók zavarása nélkül hódolhatnak majd a sportjuknak. A kerékpározóknak pedig jó hír, hogy a parkot átszelő úton két kerékpáros pihenőt is kialakítanak. A Kizssvizsla játszóterének játékai is megújulnak, sőt a játékok számát jelentősen növelik a gyerekek örömére, a játszóeszközök kiválasztásánál a gyerekek valamennyi korosztályát megszólítják, kicsiktől a nagyokig. Bővítésként fedett teraszú pavilon is épül fagyizóval, mosdóval, pelenkázóval, nyilvános illemhellyel, és itt kapnak szobát a már munkába állt parkőrök is. A kutyások igényeinek pedig a jelenlegi trafóház környékén elkerített kutyaberek (kutyák számára agility pálya) igyekszik majd megfelelni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.