EUR: 352,60 Ft
CHF: 331,87 Ft
2020. július 03., péntek
Kornél, Soma

Külföld

Volt CIA-igazgató: Kína az egyetlen ütőkártya az észak-koreai válság megoldására

Továbbra is Kína az egyetlen ütőkártya az észak-koreai nukleáris válság megoldására, hiába sürgetnek többen erőteljesebb fellépést a phenjani rezsimmel szemben annak első interkontinentális ballisztikus rakétatesztje után – hangsúlyozta James Woolsey, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) régebbi igazgatója.

Az egykoron Bill Clinton volt amerikai elnök kormányzatát szolgáló Woolsey az AOL.com honlapon csütörtökön megjelent interjújában azt mondta, nem egyszerű végrehajtani egy rezsimváltást Északon.


“Nagyon nehéz lenne egy rezsimváltás Észak-Koreában, és nem tudom, milyen adu van a kezünkben” – folytatta Woolsey. “Kim Dzsong Un nem az a fajta vezető, akit pusztán észérvekkel lemondásra lehetne bírni.”

“Úgy gondolom, hogy Kína az egyetlen esélyünk” – tette hozzá az egykori CIA-igazgató. “Rá kell bírnunk Kínát arra, hogy működjön velünk együtt, és folytassa, illetve fokozza a gazdasági nyomást. (.) Úgy vélem, hogy Kínánál van a labda.”

Woolsey szerint ennek érdekében megállapodást kellene kötni Pekinggel.

A CIA-igazgató emellett bírálta Donald Trump amerikai elnök twitterezési szokásait.

“Attól tartok, hogy valós esély van egy nukleáris válságra” – mondta a CNN amerikai hírcsatornának Woolsey. “Valódi katasztrófa lenne, ha a Fehér Ház egy nukleáris válság kellős közepén a Twittert használná.”

Észak-Korea kereskedelmének csaknem 90 százalékát Kínával bonyolítja. Donald Trump szerdán megkérdőjelezte Peking erőfeszítéseinek őszinteségét, és rámutatott, hogy a kínai-észak-koreai kereskedelem volumene az elmúlt időszakban csaknem 40 százalékkal nőtt.

Kapcsolódó Cikkek