EUR: 337,42 Ft
CHF: 315,58 Ft
2020. január 27., hétfő
Angelika

Egyéb Tatabánya

Zöld lámpát kaptak az új buszok

Modern, hatékony és környezetbarát flottával dicsekedhet hamarosan a T-Busz: a Modern Városok Program keretében új járművek beszerzését indítják el.

A tatabányai közösségi közlekedés színvonalának és hatékonyságának javítása érdekében a beruházás támogatási okiratának ünnepélyes átadására érkezett városunkba Csepreghy Nándor miniszterhelyettes. A politikust Schmidt Csaba polgármester, Bencsik János országgyűlési képviselő és Kupi Gábor, az újonnan alakult busztársaság, a T-Busz Kft. ügyvezetője fogadta a Városházán. Ezzel egy újabb lépéssel közelebb került Tatabánya ahhoz, hogy modern, sokkal inkább környezet- és utasbarát szolgáltatást tudjon nyújtani az itt élők és a településre érkező tömegközlekedők számára.


Csepreghy Nándor miniszterhelyettes és Schmidt Csaba polgármester közösen jelentette be a beruházás tényét

Tatabánya Közgyűlése 2015. decemberi ülésén döntött arról, hogy saját hatáskörébe vonja a helyi közösségi közlekedést azért, hogy a tatabányaiak számára olyan korszerű, magas színvonalú, rugalmas és a környezetvédelmi szempontoknak is megfelelő tömegközlekedési szolgáltatást hozzon létre, amely gazdaságilag is megtérül. Most a kormány szándékaival összhangban, a Modern Városok Program keretében valósulhat meg az a több mint 5,6 milliárd forintos fejlesztés, amelynek köszönhetően már 2018 januárjában az utazóközönség szolgálatába állhat 41 új, alacsony padlós, modern utastájékoztatási rendszerrel felszerelt, klimatizált busz.

– A megújulás részeként egy teljesen új menetrend is a tatabányaiak érdekeit szolgálja majd – mondta el a fejlesztésről Schmidt Csaba polgármester. – Ezt az itt lakókkal folytatott egyeztetéssorozat tapasztalatai alapján, valamint az ipari parkban dolgozók igényeinek figyelembevételével alakították ki a szakemberek. A fejlesztések köre a megállóhelyek rekonstrukciójával, egy elektronikus utastájékoztatási rendszer kiépítésével, valamint egy valós idejű útvonaltervezésre lehetőséget adó mobilapplikáció kifejlesztésével válik teljessé, olyan közösségiközlekedés-szolgáltatást nyújtva a városnak, amellyel végre minden itt élő elégedett lehet.


A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, egyben miniszterhelyettese szerint városunkban megfelelő ütemben haladnak a Modern Városok Program fejlesztései.

– A megállapodások megkötése után időt kellett hagyni, hogy a víziókat konkrét tervekbe lehessen önteni – fogalmazott Csepreghy Nándor. – A költségvetés folyamatosan nyitja meg a forrásokat a Modern Városok Program keretében jelzett igényekhez. Egyelőre Tatabánya is tartja az előzetesen vállalt és elvárt ütemet, és egyre jobban láthatók a beruházások.

A helyi közlekedés 37 autóbusszal üzemel jelenleg, ebből 16 szóló, 21 pedig csuklós autóbusz, amelyek átlagos életkora több mint 20 év, és a legfiatalabb busz is több mint 10 éves. Az autóbuszok 55 százaléka nem alacsony padlós, és nem rendelkezik mozgáskorlátozottak számára kialakított, kerekesszék mozgatására alkalmas rámpával. Továbbá a buszok nem klimatizáltak, és az elavult rendszereik miatt a téli időszakban az utastér fűtése sem kielégítő. Ennek következtében az utazás komfortszintje sem a nyári, sem a téli időszakban nem megfelelő.

Orbán Viktor miniszterelnök 2016. márciusi, tatabányai látogatásával és a Modern Városok Program keretében aláírt együttműködési szerződéssel egy talán soha vissza nem térő lehetőség adódott a helyi tömegközlekedés modernizálására. Az erre irányuló pályázatot az újonnan alakult busztársaság, a T-Busz Kft. és az azt száz százalékban tulajdonló városi szolgáltató, a T-Szol Zrt. készítette elő, majd nyújtotta be.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Erre készüljön a hétvégén!

  Erre készüljön a hétvégén!

  Pénteken a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően szinte mindenhol számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra, de az Északi-középhegység térségében tartósabban párás maradhat az idő.

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.

 • Keresd a fényt!

  Keresd a fényt! címmel nyílt kiállítás Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész, a Nemzet Művésze alkotásaiból.