2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Extra

5 film, amiért szeretjük a ma 80 éves Dustin Hoffmant

Ma ünnepli 80. születésnapját Dustin Hoffman. A kétszeres Oscar-díjas színészlegenda számtalan kultikus filmszerepet tudhat maga mögött, melyből kiválasztottuk azt az ötöt, melyek megváltoztatták a filmtörténelmet.

Hoffman karrierje nem volt szokványos, ugyanis csak 30 éves korában sikerült befutnia a Diploma előtt című filmmel, amely azonnal Oscar-jelölt sztárt csinált belőle. A színész azonban a sztárszerepek helyett az izgalmas kihívásokat kereste: alakított rockzenészt, nőt, kalózkapitányt, parfümkészítőt és szexmániás apukát is.


Hoffman az elmúlt 50 évben 84 filmben játszott és a mai napig aktívan forgat. Filmjei továbbra is sokmillió dollárt termelnek világszerte, de kétségtelen hogy legkultikusabb szerepeit a hatvanas és a nyolcvanas évek között kapta.

Dustin Hoffman.
 Credit line: Profimedia, Bauer Griffin

Diploma előtt 1967

Pár kisebb tévés szerep után a már 30 éves, de még mindig nagyon kölyökképű Hoffman élete lehetőség kapta meg a Nem félünk a farkastól sikerében sütkérező Mike Nichols-tól, aki a Diploma előtt című film, krízisben lévő tinédzserének szerepét adta neki. Ben Braddock nem csak egy, a saját útját kereső fiatal srác, hanem egy olyan korszak szülöttje, melyben az emberek nem akarnak már görcsösen megfelelni a társadalmi normáknak. Ben helyzetét nem könnyíti meg a környék MILF-je, Mrs Robinson, aki -dacára annak, hogy a fiú a lányát szereti- minden szexuális csáberejét beveti a Ben fejének elcsavarására. A film egy csapásra Oscar-jelölt színészt és világsztárt csinált Dustin Hoffmanból és az 1967-es év legtöbb pénzt termelő filmje lett, nem beszélve a betétdaláról és idézhető szövegeiről.


Éjféli cowboy 1969

Igazán bátor húzás volt John Schlesinger filmjének elvállalása, hiszen ekkoriban minden jelentős alkotás készítői Dustint akarták a filmjükbe, a színész azonban a kockázatos utat választotta. A 60-as években még igencsak megbotránkoztatónak számított egy olyan filmdráma, ami két csavargóról szól, akiből az egyik (Angelina Jolie édesapja Jon Voight) férfi prostituált, és akkor még az igen nyílt szexjelenetekről nem is beszéltünk. Sokaknak itt ért volna véget a karrierje, de Hoffman és Voight ráérzett arra, hogy az akkori társadalomnak szüksége van erre a filmre, hiszen a film a költségvetésének tízszeresét termelte meg, továbbá a legjobb film- és rendezés Oscar-díját is megkapta. 

Kramer kontra Kramer 1979

A 70-es években két kultikus filmben is szerepelt a színész: Az elnök embereiben egy elszánt újságírót alakított, aki a Watergate-botrány sötét részleteit igyekezett Robert Redforddal felgöngyölíteni. Azonban volt egy ennél sokkal csontig hatolóbb szerepformálása is az évtizedben: a fiával egyedül maradt apa szerepével egy korábban nem látott férfikaraktert teremtett meg a kaméleonként átalakuló színész. Hoffman és az akkoriban még pályakezdő Meryl Streep párosa feledhetetlen, közös jeleneteik a film legerősebb pillanatai, munkásságukat a legjobb férfi főszereplő és a legjobb női mellékszereplő Oscarjával ismerték el.

Aranyoskám 1982

A női ruhába bújt férfiak szerepei általában egy színész karrierjének a végét szokták jelenteni, azonban az ekkor már 44 éves Hoffman itt is érezte, hogy nem egy vacak vásári komédiához adja a nevét, ha egy formabontó és bizonyos szempontból feminista társadalomkritikához. Dustin egy Michael Dorsey nevű színészt alakít, akinek nagyon nem úgy alakul a karrierje ahogy ő ezt szeretné, ezért kitalálja, hogy nőként próbál érvényesülni. Legnagyobb meglepetésére Dorothy Michaelsként pillanatok alatt befut, viszont a tökéletes látszatot fenntartani nem a legkönnyebb feladat. Hoffman megdöbbentő átalakulása 177 millió dollárt ért az Amerikai közönségnek, ami az év második legnagyobb bevételét produkálta. (Csupán Spielberg bicikliző űrlénye tudta lenyomni) A film rendkívüli humorát a Filmakadémia 10 Oscar-jelöléssel és Jessica Lange mellékszereplői díjával ismerte el.

Esőember 1988

Sok színész bicskája tört már bele abba, hogy egy súlyos fogyatékossággal élő embert alakítson a vásznon. Sok esetben a közönség fordul el az alkotástól, mivel átlag minden harmadik percben egy “nagyjelenetet” toltak az arcukba, szomorú zenével, fellendítve a papírzsebkendő-ipart. Nos, csak ismételni tudjuk magunknak, hogy Hoffman megint belenyúlt a tutiba, ugyanis az alakítása hivatkozási alap lett a fogyatékkal élő emberek számára. Az autista Raymond és önző öccse Charlie története számtalan megható pillanatot tartogat, de Barry Levinson rendező olyan empátiáról és arányérzékről tett tanúbizonyságot, ami a 80-as évek legsikeresebb filmjévé tett az Esőembert. Hoffman valódi autisták között készült a szerepre, ami meghozta második Oscar-díját.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ekkora a magánvagyona II. Erzsébetnek

  Ekkora a magánvagyona II. Erzsébetnek

  A brit uralkodó magánvagyonának nettó értéke 2,9 százalékkal 533,8 millió fontra nőtt 2017-18-ban – derült ki a brit korona vagyonportfolióját kezelő Duchy of Lancaster éves jelentéséből, amelyet pénteken hoztak nyilvánosságra Londonban.

 • Kirúgták A galaxis őrzői 3. rendezőjét

  Kirúgták A galaxis őrzői 3. rendezőjét

  Kirúgta a Disney James Gunnt, A galaxis őrzői vol. 3. rendezőjét, miután napvilágra kerültek olyan régi Twitter-bejegyzései, amelyekben a pedofíliával és a nemi erőszakkal viccelődött.

 • Székhelyi József: Szorítsatok értem!

  Székhelyi József: Szorítsatok értem!

  Székhelyi Józsefet szerdán megoperálták. A színész orvosai hetekkel ezelőtt ugyanis áttéteket találtak a színész szervezetében, noha korábban úgy tűnt, jobban van és legyőzi a tüdőrákot.