EUR: 315,90 Ft
CHF: 281,35 Ft
2019. március 26., kedd
Emánuel

Külföld

A Boko Haram terrorszervezet megadta magát

A Boko Haram nigériai iszlamista terrorszervezet csaknem hetven tagja megadta magát a hadseregnek a nyugat-afrikai ország északkeleti részén, a helyi kormányerők és az iszlamisták közti fegyveres konfliktus egyik fő helyszínén – közölte csütörtökön Onyema Nwachukwu, a hadsereg szóvivője.

A hadsereg három hete folytatott rendszeresen tüzérségi és légitámadásokat a lázadók állásai ellen, addig, míg végül ez utóbbiak jobbnak látták, ha megadják magukat – mondta a szóvivő, aki hozzátette, hogy az iszlamistákat ezt követően “rehabilitációnak” vetik alá, amelynek keretében a társadalmi visszailleszkedésüket célzó “deradikalizációs” terápián vesznek részt.


A Boko Haram 2014 végén egy Belgium nagyságú területet tudhatott magáénak Nigériában, azóta viszont a hadsereg a környező államok támogatásával visszaszorította. A széttöredezett terrorcsoport ezért gerilla-hadviselésre tért át: Nigéria mellett Csád, Niger és Kamerun területén is falvakat rohant le, valamint a hatósági célpontok helyett civileket és polgári intézményeket kezdett támadni. A Boko Haramra emellett egyre inkább jellemző, hogy merényleteihez kiskorúakat, főként kislányokat és fiatal nőket használ fel.

A terrorszervezet 2009 óta küzd egy iszlám állam megteremtéséért, elsősorban Nigéria északi részén. A harcok során már több mint 20 ezren vesztették életüket, és 2,6 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására. A konfliktus teljesen tönkretette a Csád-tó térségének gazdaságát, aminek következtében a helyi lakosság nagy része nem jut elegendő élelemhez.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kizárás fenyegeti az LMP-t

  Kizárás fenyegeti az LMP-t

  Mivel a Jobbikkal karöltve támogatja az LMP Mirkóczki Ádám és Puzsér Róbert indulását is az őszi helyhatósági választásokon, akár az LMP kizárása is szóba jöhet a pártot magába foglaló EP-pártszövetségnél, az Európai Zöld Pártnál, mivel Philippe Lamberts frakció-szóvivő korábban úgy nyilatkozott: az LMP és a Jobbik szövetsége elfogadhatatlan.

 • Egy azték uralkodó sírjának nyomaira bukkanhattak Mexikóban

  Egy azték uralkodó sírjának nyomaira bukkanhattak Mexikóban

  Egy azték uralkodó sírhelyét jelölhetik azok az áldozati ajándékok, köztük egy gazdagon díszített, harcosnak öltöztetett jaguár és egy fiatal fiú maradványai, amelyeket a mexikóvárosi Templo Mayor (nagy templom) romjainál tártak fel a régészek.

 • A Hamász célpontjait bombázza az izraeli hadsereg a Gázai övezetben

  A Hamász célpontjait bombázza az izraeli hadsereg a Gázai övezetben

  Az izraeli hadsereg hétfőn megkezdte a radikális palesztin szervezet, a Hamász állásainak bombázását a Gázai övezetben, miután egy a palesztin területről kilőtt rakéta eltalált egy lakóházat Tel-Aviv térségében – jelentették a hadseregre hivatkozva a hírügynökségek.