2017. december 14., csütörtök
Szilárda

Egyéb Ózd

A csernelyi derelye legényeknek ereje

Ötödször rendezték meg a Csernelyi Derelyefesztivált, ahol a látogatottság minden korábbit felülmúlt. A nemzeti és megyei értéktárba bekerült ételkülönlegességért sorban álltak az ínyencek.

Este hat óráig 40 kiló liszt, 60 kiló főtt burgonya, 25 kiló túró, 25 üveg lekvár, 15 kiló zsír és még néhány kiló egyéb kiegészítő ételféleség fogyott el, amelyek összegyúrtak a tradicionális térségi csemege alkotói. A rendezvény kistérségivé nőtte ki magát, hiszen ellátogattak a környező települések polgármesterei és lakói, de érkeztek távolabbi térségekből is vendégek. Számos kézműves vállalkozó állította ki, illetve árulta készítményeit, így a sajtok, teák, mézek, lekvárok széles skálája kínálta magát az érdeklődők részére. Volt, aki helyben készített egyszerű gyermekjátékokat, de ügyes kezű alkotók bemutatták azt is, hogyan lehet egyszerű anyagokból, értéktelennek vélt szalmából vagy csuhéból tetszetős bábokat előállítani.


Fotó: Lokál
 Sürgés-forgás, gyúrás, töltés, tűz

A színpadon környékbeli előadók mutatkoztak be a közönségnek. Helyi fiatalok hagyományőrző szándékkal korabeliruha-bemutatót szerveztek, Járdánházáról a Vadvirág énekkar műsora ragadtatta tapsra a hallgatóságot, de kijutott az elismerésből az Ózdi Művelődési Intézmények énekes-táncos csoportjainak is.

Fotó: Lokál
 Áldott a sok kéz

A Csernelyi Derelyések Hagyományőrző Egyesületének elnöke, Csorba Istvánné nem számított ennyi látogatóra, ezért láthatóan alultervezték a befogadóképességet. A Lénárddarócról kölcsönzött sátor alatti ülőhelyek hamar megteltek, ezért már most eldöntötték, hogy jövőre bővítik az esemény területét, amihez még több asztalt és sörpadot szereznek majd be.

Fotó: Lokál
 Vizsgázott a nyújtógép is

Fotó: Lokál
 Türelmes vendégek várnak a végeredményre, a krumplis derelyére

Fotó: Lokál
 Vadvirágok – fellépésre és derelyére várva

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.