EUR: 325,48 Ft
CHF: 294,18 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Egyéb Szeged

A frissesség volt a Biacsi ikrek sikerének kulcsa

Biacsi Bernadett világbajnoki csúccsal ért a csúcsra 800 méteres síkfutásban a londoni világbajnokságon, testvére, Ilona bronzérmet szerzett 1500-on. A magyar paraatlétikai válogatott érmeseivel, Antal Andor tanítványaival a vb után beszélgettünk.

Londonban rendezték meg a parasportolók atlétikai világbajnokságát július 12. és 24. között. A magyar csapat két éremmel zárta a világversenyt, mindkettőt a szegedi Biacsi ikrek szerezték. Bernadett világbajnoki csúccsal lett aranyérmes 800 méteres síkfutásban, míg testvére, Ilona 1500 méteren állhatott fel a dobogó harmadik fokára. – Tíz napot töltöttünk Angliában, remekül éreztük magunkat Londonban. Nagyon profi körülmények között versenyezhettünk, jó volt a szervezés, a versenyzők mindent megkaptak, amire szükségük volt. Szerencsére az eredmények is jöttek, nagyon örülünk neki – mondta lapunknak a friss világbajnok Biacsi Bernadett. – Nagyszerű érzés volt visszatérni arra a pályára, ahol 2012-ben is futottunk az olimpián. Ismertük a terepet, tudtuk, milyen közönségre számíthatunk. Nagyon jó volt ugyanazon a bemelegítő pályán készülni a versenyekre, és a hangulat is kiváló volt – tette hozzá testvére, Ilona, aki 1500 méteren, éppen testvérét megelőzve lett bronzérmes, és 400 méteren is bejutott a döntőbe.


A Biacsi nővérek Antal Andor edzővel és a Londonból hozott érmekkel

Bernadett másik száma a 800 méteres síkfutás volt, ahol hatalmas hajrában előzte meg a 600 méterig magabiztosan vezető japán versenyzőt. – Az volt a tervem, hogy az utolsó 200 métertől indulok el, és ehhez a tartottam is magam. Szerencsére sikerült az energiámat jól beosztani, nem kapkodtam, tudtam, hogy a végére kell tartalékolni az erőt. Szép lett volna az ezüstérem is, de éreztem, hogy neki tudok ugrani a hajrának. Nem ijedtem meg a japán versenyzőtől és attól, hogy viszonylag messziről kellett utolérnem. 200 métertől váltottam, és végre is hajtottam, amit elterveztem – mondta a friss világbajnoki csúcs birtokosa, aki 2:20.51-gyel ért célba, megszerezve a magyar paraatlétikai csapat egyetlen vb-aranyérmét.

A világversenyen szinte ugyanaz a mezőny vett részt, amely tavaly Rióban is szerepelt az ötkarikás játékokon, ami tovább növeli a Biacsi ikrek eredményének értékét. – Ott volt a két legnagyobb riválisunk, a lengyel Arlette és Barbara is, de úgy érzem, most jobb formában voltunk, mint ők. Sokat versenyeztünk ebben a szezonban, voltunk különböző IPC versenyeken, csapatbajnokságokon, edzőtáborokban, de ezek mind kellettek a világbajnoki felkészüléshez, ami nagyon kemény munka volt. Már az edzéseken is látszott, hogy jók a részidők, jók az eredmények, sikerülhet remek eredményt elérni, és a világbajnokságra csúcsformába kerültünk – tette hozzá Ilona.


Célkeresztben Tokió

A lányokra még a csapatbajnokság vár szeptember elején, így a nyarat végigdolgozzák, aztán pedig jöhet a jól megérdemelt pihenő az újabb felkészülési ciklus kezdete előtt. Célkeresztben már a 2020-as paralimpia!

– Érdekes módon kevesebbet edzettünk, mint a riói felkészülés során. Nem lehet mindig maximumon pörögni, és ez a taktika most nagyon jól sült el. A kevesebb tréning miatt frissebbek voltunk. Az év elején megtartott versenyektől kezdve folyamatosan javultunk, egyre jobb időket futottunk – mondta a londoni bronzérmes sportoló.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • Túl szexi lány

  Túl szexi lány

  Hatodik alkalommal rendezték meg a Besenyszögi Városnapot a Fecskelyuki Sportpályán. A rendezvény egész napos kikapcsolódást nyújtott a látogatóknak: számtalan előadás, népdalkör, táncosok, freestyle foci show, mulatós műsor, zenés tűzijáték, tűzugrás és természetesen koncertek is várták a fiatalokat és időseket egyaránt.

 • Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Külföldi piacokra is eljuthat az a víz alatti robot, amelyet a Miskolci Egyetem vezetésével nemzetközi csapat fejlesztett az uniós támogatású, Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projekt keretében.