EUR: 332,81 Ft
CHF: 303,58 Ft
2019. november 20., szerda
Jolán

Belföld

A Jobbik méltatlanná vált az idősek képviseletére

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke szerint a Jobbik méltatlanná vált az idősek képviseletére. A kisebbik kormánypárt képviselője pénteken bocsánatkérésre szólította fel Vona Gábort, a Jobbik elnökét az idősek mellett több társadalmi csoport nevében is.

Soltész Miklós budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: Vona Gábor időseket, nyugdíjasokat sértő kijelentései után ahelyett, hogy bocsánatot kérne, továbbra is kitart botrányos mondatai mellett. Többek között a Jobbik elnökének azon közlését idézte, miszerint “ordibálnak trágárul és hörgik fel a XX. század minden traumáját”.


A KDNP-s politikus felszólította a Jobbik elnökét, hogy kérjen bocsánatot a túlélőktől és hozzátartozóiktól, akik megszenvedték a 20. század nemzetiszocialista és internacionalista-szocialista diktatúráját. Azoktól, akik a két pusztító világháborúban özvegyen, árván maradtak, megsebesültek, fogságból fizikailag-lelkileg sérülten tértek haza – tette hozzá.

Soltész Miklós bocsánatkérést vár el továbbá a szenvedő zsidó emberektől, cigány honfitársaktól, akik nem felhörgik, hanem fájdalommal emlékeznek a világ eddigi legnagyobb, 20. századi népirtásáról, szeretteik elvesztéséről; a gazdálkodó és parasztemberektől, akiket szorgalmuk miatt tettek kuláklistára, illetve a keresztény családoktól, akiket hitükért üldöztek, börtönöztek be az 50-es, 60-as években. Vona Gábor kérjen továbbá bocsánatot a forradalom hőseitől, akiknek küzdelme segítette a mai szabadságunkat, nemzetiségi honfitársaktól elsősorban a németektől, akiknek rokonait, barátait üldözték el, rájuk fogva a második világháború minden bűnét, a Felvidékről erőszakosan kitelepített magyaroktól, az innen elüldözött szlovákok rokonaitól! – szólított fel a KDNP-s politikus.


Szerinte az, hogy Vona Gábor méltó-e pártja vezetésére, az a Jobbik belső ügye, de őket minősíti, ha nem lépnek.

A képviselő kérdésre a jobbikos Dúró Dóra választójogi cenzussal kapcsolatos azon felvetéséről, hogy aki szellemileg friss, el tudja végezni az általános iskolát, azt mondta: ezzel folytatódik az a cinizmus, amit Vona Gábor elkezdett.

A budakalászi idősek otthonában történtekről – szintén kérdésre – Soltész Miklós azt mondta: minden ember tragédiája megérdemli a tiszteletet, azt, hogy ne nyissanak politikai vitát a vizsgálat végéig. Soha olyan mértékű megújítása az idősek otthonainak ugyanakkor nem volt még, mint az elmúlt években – jegyezte meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bűncselekmény eltenni a talált pénzt

  Bűncselekmény eltenni a talált pénzt

  Kétmillió forintot talált nemrég egy nő egy borítékban Tatabányán, amit bevitt a rendőrségnek, így az óriási összeg visszakerült a jogos tulajdonosához. Gyakran álmodunk ilyen szerencséről, de a hölgy nemcsak becsületes volt, de jól is döntött.

 • Nyert a Budapestről készült imázsfilm

  Nyert a Budapestről készült imázsfilm

  Nemzetközi díjat nyert a Fesztivál Akadémia Budapest Géczy Dávid és Szabó Stein Imre által rendezett imázsfilmje a londoni székhelyű Lovie Awardson – tájékoztatta az MTI-t hétfőn a Fesztivál Akadémia Budapest sajtószóvivője.

 • A nap képe: Csodaszarvas

  A nap képe: Csodaszarvas

  Fényárban úszik Szerencs, ahol felkapcsolták az ország vélhetően legnagyobb, világító szarvasfigurákból összeállított karácsonyi fogatát.