2017. december 14., csütörtök
Szilárda

Egyéb Székesfehérvár

A keresztség tesz mindenkit az egyház tagjaivá

A reformáció ötszázadik évfordulójára pótolták a templom hiányzó keresztelőkútját a Csabdin lakó evangélikusok. A hívek július utolsó vasárnapján szentelték fel az egyik presbiter által készített alkotást.

Ünnepre gyűltek össze a Csabdin lakó evangélikusok 2017 júliusának utolsó vasárnapján. A reformáció ötszázadik évfordulójára ugyanis azt határozták el, hogy pótolják a templom hiányzó keresztelőkútját.
– Amikor a pápa Luther Mártont kiközösítette, Luther a keresztségben találta meg a kapcsolódási pontot: nem a papok és nem a pápa tesz minket az egyház tagjaivá, hanem a keresztségünk, amely Krisztus urunkhoz kapcsol – mondta Szebik Károly, a gyülekezet lelkésze.


A keresztelőkutat Szarka István esperes szentelte fel, majd a gyülekezet felügyelőjének legkisebb unokáját a gyülekezet lelkésze, Szebik Károly keresztelte meg Fotó: evangelikus.hu

A beszámoló szerint a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke, Szemerei János hirdette Isten igéjét az egybegyűlt gyülekezet számára a János apostol 1. leveléből választott ige alapján: „Mi azért szeretünk, mert ő előbb szeretett minket.” (1 Jn 4, 19) A régi templomba, amelyet a jelenlegi gyülekezet ősei emeltek, új kegytárgy, egy keresztelőkút került. – Összekapcsolódik a régi az újjal, és ebben is Jézus Krisztusnak az előttünk járó szeretetét fedezhetjük fel – fogalmazott.
A keresztelőkutat Szarka István esperes szentelte fel, majd a gyülekezet felügyelőjének legkisebb unokáját Szebik Károly lelkész keresztelte meg.
A keresztelőkutat a gyülekezet egyik presbitere, ifjabb Sefcsik Kálmán készítette. A kút formáját a nyolcágú csillag ihlette, amellyel a napkeleti bölcseket vezető betlehemi csillagot is szimbolizálják. A kút tartóoszlopa a pár évvel ezelőtt megalkotott karzat gerendájából készült.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.