EUR: 324,12 Ft
CHF: 280,91 Ft
2018. június 21., csütörtök
Alajos, Leila

Egyéb Székesfehérvár

A keresztség tesz mindenkit az egyház tagjaivá

A reformáció ötszázadik évfordulójára pótolták a templom hiányzó keresztelőkútját a Csabdin lakó evangélikusok. A hívek július utolsó vasárnapján szentelték fel az egyik presbiter által készített alkotást.

Ünnepre gyűltek össze a Csabdin lakó evangélikusok 2017 júliusának utolsó vasárnapján. A reformáció ötszázadik évfordulójára ugyanis azt határozták el, hogy pótolják a templom hiányzó keresztelőkútját.
– Amikor a pápa Luther Mártont kiközösítette, Luther a keresztségben találta meg a kapcsolódási pontot: nem a papok és nem a pápa tesz minket az egyház tagjaivá, hanem a keresztségünk, amely Krisztus urunkhoz kapcsol – mondta Szebik Károly, a gyülekezet lelkésze.


A keresztelőkutat Szarka István esperes szentelte fel, majd a gyülekezet felügyelőjének legkisebb unokáját a gyülekezet lelkésze, Szebik Károly keresztelte meg Fotó: evangelikus.hu

A beszámoló szerint a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke, Szemerei János hirdette Isten igéjét az egybegyűlt gyülekezet számára a János apostol 1. leveléből választott ige alapján: „Mi azért szeretünk, mert ő előbb szeretett minket.” (1 Jn 4, 19) A régi templomba, amelyet a jelenlegi gyülekezet ősei emeltek, új kegytárgy, egy keresztelőkút került. – Összekapcsolódik a régi az újjal, és ebben is Jézus Krisztusnak az előttünk járó szeretetét fedezhetjük fel – fogalmazott.
A keresztelőkutat Szarka István esperes szentelte fel, majd a gyülekezet felügyelőjének legkisebb unokáját Szebik Károly lelkész keresztelte meg.
A keresztelőkutat a gyülekezet egyik presbitere, ifjabb Sefcsik Kálmán készítette. A kút formáját a nyolcágú csillag ihlette, amellyel a napkeleti bölcseket vezető betlehemi csillagot is szimbolizálják. A kút tartóoszlopa a pár évvel ezelőtt megalkotott karzat gerendájából készült.

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.